Άνιση μάχη με τα προβλήματα, κυρίως με την έλλειψη χρηματοδότησης, δίνουν αυτό το διάστημα τα ΤΕΙ όλης της χώρας, στα περισσότερα από τα οποία το έκτακτο προσωπικό έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. "Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε πολλοί φοιτητές δεν θα μπορούν να δώσουν μαθήματα, με όποιες συνέπειες έχει αυτό", εξηγούν οι ίδιοι.
Την ώρα που αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας οι άξονες για να προχωρήσει ο "Καλλικράτης" και στην ανώτατη παιδεία, να γίνουν δηλαδή οι συγχωνεύσεις πολλών ιδρυμάτων, στο τραπέζι πέφτουν διάφοροι αριθμοί. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι από τα 40 ανώτατα ιδρύματα της χώρας θα παραμείνουν 20, εκ των οποίων τα 12 θα είναι ΑΕΙ και τα 8 ΤΕΙ. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι "με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί θα καταλήξουμε τελικά στο να υφίσταται ανά περιφέρεια της χώρας -εκτός των μεγάλων πόλεων- ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει από χθες επίσχεση εργασίας, ενώ οι κινητοποιήσεις τους αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως έχει γίνει γνωστό, διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας ότι "από το περασμένο ακαδημαϊκό έτος έχει γίνει περικοπή του μισθού που ήταν στάσιμος από το 2002".
"Έχουμε 1.000 έκτακτους εκπαιδευτικούς και για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι και τον Φεβρουάριο χρειαζόμαστε 2.500.000 ευρώ”, εξήγησε στη "Μ" ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης. Στο συγκεκριμένο ίδρυμα, που είναι από τα μεγαλύτερα σε όλη
Σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και το ΤΕΙ Κοζάνης. Όπως εκτιμά ο πρόεδρός του Γ. Χαραλαμπίδης, "αν σε μια πόλη υπάρχουν δύο ανώτατα ιδρύματα που απέχουν λιγότερο από τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους και με δεδομένο ότι υπάρχουν ομότιτλα τμήματα, μπορεί να γίνει ορθολογική συμπόρευση αυτών των τμημάτων".
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Τάσος Μητρόπουλος διευκρινίζει ότι "το μοντέλο των συγχωνεύσεων ανώτατων ιδρυμάτων είναι αποτυχημένο. Αντίθετα, πολλά μικρά ευέλικτα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πιο αποτελεσματικά. Οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ και ΑΕΙ θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου