Searching...

Δικαστική απόφαση υπέρ των εργαζόμενων

Δεν συντρέχουν λόγοι χαρακτηρισμού της απεργίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια ως παράνομης και καταχρηστικής, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» στην προσπάθειά της να σταματήσουν οι εργαζόμενοι την δεκαήμερη απεργία που άρχισαν χθες.
Με τη δικαστική απόφαση υπέρ τους, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους. Την ίδια ώρα, το εργοστάσιο της ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ στη Σίνδο παραμένει υπό κατάληψη από τους απλήρωτους εργαζόμενους, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, συναντιέται αύριο το πρωί με εκπροσώπους των απλήρωτων εργαζόμενων στη ΦΙΛΚΕΡΑΜ.

 «Δεν πολεμάμε την κοινωνία, αλλά την εργοδοσία» δήλωσε σχετικά στο portal του «Αγγελιοφόρου» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου εργαζομένων των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαψεύδει τα δημοσιεύματα ότι οι εργαζόμενοι ζητάνε αύξηση μισθού και διευκρινίζει..
«Ζητάμε κατάλληλη εκπαίδευση και εργασία με όρους ασφαλείας και όχι μεθόδους άρπα-κόλλα» τόνισε, ενώ κατέστησε σαφές ότι «ζητάμε οργανογράμματα για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων, νέες προσλήψεις και όχι υπερωρίες με συνεχή δωδεκάωρα που ισχύουν κυρίως για το προσωπικό μεγάλης ηλικίας». Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της εργοδοσίας για τις υπερωρίες, δηλώνοντας ότι «είναι παράλογο αυτό που κάνουν και ίσως συμβαίνει για να απολύσουν εργαζόμενους στο μέλλον». Κατηγόρησε δε τους υπεύθυνους για τη διαχείριση των ΕΛ.ΠΕ. ότι «προέρχονται κυρίως από το χώρο των τραπεζών και δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια και πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες εργασίας στις μονάδες βαριάς χημικής βιομηχανίας, ενώ αντιμετωπίζουν με έλλειψη σοβαρότητας πολύ επικίνδυνα θέματα». 
Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ομίλου επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειες της. Διευκρινίζει ακόμη ότι η απεργία γίνεται για τη στελέχωση μονάδας του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης και όχι για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Καθησυχάζουν για κίνδυνο έλλειψης καυσίμων
Διαψεύδουν τα δημοσιεύματα περί πιθανότητας έλλειψης καυσίμων στην αγορά από την απεργία τους οι εργαζόμενοι, διευκρινίζοντας ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν είναι μονοπώλιο, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρξουν πιστοποιημένα προβλήματα τροφοδοσίας στην αγορά καυσίμων, τότε θα προχωρήσουν στην τροφοδότησή της με την ποσότητα που κρίνεται απαραίτητη.  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς καυσίμων, προβλήματα δεν αναμένονται άμεσα, διότι υπάρχουν αποθέματα στα πρατήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας, ενώ ο εφοδιασμός θα γίνεται κανονικά από το δυιλιστήριο της «Μότορ Οιλ».
Πάντως, οδηγοί στη Θεσσαλονίκη και αλλού στη χώρα «φουλάρουν» ήδη προληπτικά, καθώς εξακολουθούν να ανησυχούν, διότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του εργοστασίου της εταιρείας πλαστικών ειδών «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ» στη Σίνδο, την οποία ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου, είναι οι περίπου 90 εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται μισθοί ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως οι ίδιοι δηλώνουν. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για ένατο μήνα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέα απεργία πείνας διαρκείας μετά από εκείνη που άρχισαν στις 24 Μαρτίου, την οποία σταμάτησαν τέσσερις ημέρες αργότερα. «Η υπομονή μας έχει ξεπεραστεί. Δεν έχουμε πλέον λεφτά ούτε για να αγοράσουμε γάλα στα παιδιά μας. Θα παραμείνουμε μπροστά στο εργοστάσιο», δήλωσε ο Γιώργος Παμέλης, ο οποίος είναι μέλος του σωματείου των εργαζόμενων.
Με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, συναντώνται σήμερα στις 10:00 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας εκπρόσωποι των εργαζομένων στη βιομηχανία κεραμικών-πλακιδίων, ΦΙΛΚΕΡΑΜ, οι οποίοι ζητούν να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα από την εργοδοσία και να επαναληφθεί η λειτουργία του εργοστασίου. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, οι περίπου 227 εργαζόμενοι σταμάτησαν την επί σχεδόν 40 ημέρες κατάληψη του εργοστασίου την περασμένη Τετάρτη, αφού προηγουμένως τους παραδόθηκαν εγγυητικές επιταγές από την εργοδοσία για τις πληρωμές. «Μας χρωστάνε περίπου 900.000 ευρώ και έχουμε να πληρωθούμε από την Πρωτοχρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων, Γιώργος Κουθούρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αν δεν βρεθεί λύση θα προχωρήσουν σε νέα απεργία, όπως συνέβη στις 28 Οκτωβρίου, όταν πραγματοποίησαν 13ημερη απεργία».
Αργεί η λύτρωση για τους 600 εργαζόμενους στα εργοστάσια της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», οι οποίοι είχαν προχωρήσει το χειμώνα στον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα και σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. «Δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη για το θέμα» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Οι εργαζόμενοι, που είναι απλήρωτοι από 12 έως και πάνω από 30 μήνες, δεν μπορούν επί του παρόντος να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, καθώς δεν έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία, αλλά βρίσκονται σε επίσχεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!