Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννη Παγώνη, ο μέσος όρος της μείωσης των ποσοστών αντιπαροχής βρίσκεται στο 5% - 6%, ωστόσο για ακόμη μεγαλύτερη πτώση κάνουν λόγο εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΣΙΑΒΕ), Κώστας Ζήκας, σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση φτάνει ή και ξεπερνάει το 15%.
«Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί κάποια πτώση στα ζητούμενα ποσοστά της αντιπαροχής. Οσο, όμως, απομακρυνόμαστε από το κέντρο, η πτώση είναι εμφανής και φτάνει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 10% στα προάστια. Εχω την εντύπωση ότι και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η αντιπαροχή πάλι δε θα υπάρχει ενδιαφέρον από εργολάβους για απόκτηση οικοπέδου και ανέγερση οικοδομής, αφού έχουν ήδη απούλητα», είπε ο κ. Ζήκας.
«Η πτώση της αντιπαροχής κυμαίνεται από 3% έως 10%, με το μέσο όρο της να βρίσκεται στο 5% - 6%. Οπωσδήποτε είναι μία μείωση, αλλά δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως σημαντική. Απλώς, κάποιοι ιδιοκτήτες, βλέποντας το πολύ χαμηλό ενδιαφέρον για τα ακίνητά τους, εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί. Παλαιότερα, όταν "έβγαινε" στην αγορά ένα οικόπεδο με αντιπαροχή, "έφευγε" αμέσως. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε οι εργολάβοι στη φιλοσοφία της αγοράς των οικοπέδων», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παγώνης.
Περαιτέρω πτώση;
Ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και εφόσον, βέβαια, συνεχιστεί η χαμηλή ζήτηση οικοπέδων -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- να σημειώσουν περαιτέρω πτώση τα ποσοστά της αντιπαροχής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι όποιες εξελίξεις θα γίνουν αντιληπτές τον επόμενο χρόνο.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο η πτώση της αντιπαροχής να προκαλέσει μείωση και των τιμών των νεόκτιστων ακινήτων, ο κ. Παγώνης εμφανίστηκε αρνητικός. Οπως ανέφερε, η μέχρι σήμερα μείωση της αντιπαροχής στην ουσία υποσκελίζεται από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των οικοδομικών υλικών. «Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι τα τελευταία 3 - 4 χρόνια οι τιμές των οικοδομικών υλικών αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 4,5% έως 5,5%. Θα ήμασταν περισσότερο χαρούμενοι από όλους, αν είχαμε πτώση στο κόστος της γης και των υλικών, ώστε να πουλάμε πιο γρήγορα και φτηνότερα και ο κόσμος να αγοράζει σπίτια. Δε θέλουμε να έχουμε νεόκτιστες κλειδωμένες κατοικίες», είπε ο κ. Παγώνης.
Ποσοστά αντιπαροχής
Σύμφωνα με εργολάβους, στην πυρίκαυστη ζώνη και στο υπόλοιπο κέντρο της Θεσσαλονίκης μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι (π.χ. μικρές εκτάσεις, οικονομική στενότητα οικοπεδούχων) δίνονται οικόπεδα με αντιπαροχή μικρότερη από 52% - 53%, ενώ λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά σε Ανω Πόλη, Σαράντα Εκκλησιές και σε καλά σημεία του Αγίου Παύλου, αφού κυμαίνονται γύρω στο 45% - 50%.
Στις περιοχές Παπάγου και Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς οι αντιπαροχές βρίσκονται σχεδόν στα επίπεδα της πυρίκαυστης ζώνης, ενώ στον υπόλοιπο δήμο κυμαίνονται από 45% - 52%. Σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται σε γενικές γραμμές η αντιπαροχή στην Πυλαία, ενώ σε Χαριλάου, Τούμπα και Τριανδρία τα ποσοστά της εντοπίζονται στο 42% - 50%.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη η υψηλότερη αντιπαροχή εντοπίζεται σε περιοχές των Συκεών με θέα (π.χ. Ροδοχώρι), σε τμήμα της Νεάπολης (Στρεμπενιώτη) και στη Νέα Πολιτεία Ευόσμου, όπου κυμαίνεται μεταξύ 42% - 47%. Μεταξύ 40% - 45% κυμαίνεται στα Μετέωρα, στο κέντρο του Ευόσμου και της Πολίχνης, στις νεόδμητες περιοχές της Σταυρούπολης (Ηλιούπολη) και στους Αμπελόκηπους. Παράλληλα, στην Ευκαρπία κυμαίνεται μεταξύ 33% - 40%, στη Μενεμένη μεταξύ 38% - 42% και στο Ελευθέριο - Κορδελιό από 37% - 42%. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πάνω από την περιφερειακή οδό περιοχή, τα υπό ανοικοδόμηση οικόπεδα δίνονται με αντιπαροχή χαμηλότερη από το 40%.
Τέλος, στις περιφερειακές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης περιοχές εντοπίζονται τα εξής ποσοστά αντιπαροχής: στους πρώην δήμους Μίκρας και Θερμαϊκού κυμαίνονται μεταξύ 32% - 42%, στη Νέα Μηχανιώνα και την Επανομή μεταξύ 30% - 36% και στη Θέρμη μεταξύ 35% - 45%. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά της στον πρώην δήμο Πεύκων (38% - 42%), στο Ωραιόκαστρο βρίσκεται μεταξύ 40% - 45%, στους δήμους Εχεδώρου, Λαγκαδά και Μυγδονίας κυμαίνονται από 30% - 33%, στον Αγιο Αθανάσιο βρίσκονται μεταξύ 20% - 28%, ενώ σε Κουφάλια και Χαλκηδόνα μεταξύ 20% - 25%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου