Searching...
9:05 π.μ.

Έβαλε λουκέτο ο “Κρικέλας”





Την περασμένη Κυριακή τα τραπέζια στρώθηκαν για τελευταία φορά στον “Κρικέλα”, ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Επί 70 χρόνια υπήρξε σήμα κατατεθέν για τους καλοφαγάδες της πόλης και όχι μόνο, αφού από εκεί παρέλασαν σταρ του Χόλιγουντ όπως η Ρίτα Χέιγουορθ και η Φέι Ντάναγουεϊ, ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα, αλλά και σπουδαίοι Έλληνες, όπως ο Γιώργος Σεφέρης και η Κατίνα Παξινού.
Η ιστορία του αρχίζει λίγο πριν το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, το 1939. Όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Κώστα Τομανά “Οι ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης” (1991, εκδόσεις Εξάντας) “το 1940, στο εξοχικό ταβερνάκι της κυρά Ντόμνας με τα επτά τραπέζια, πήγαιναν τα βράδια άνθρωποι εργατικοί για να γευτούν τα σπιτικά μεζεδάκια. Εκείνη την εποχή η περιοχή Βότση ήταν εξοχή”. Μετά την κατοχή αναλαμβάνει την ταβέρνα ο 22χρονος τότε γιος της, Γιώργος Κρητικός. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη, μαζί με ολόκληρη τη χώρα, προσπαθεί να ανακάμψει. Οι άνθρωποι προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη του πολέμου και η αγορά αρχίζει να κινείται και πάλι. Το μεράκι και ο προσηνής χαρακτήρας του Γιώργου Κρητικού φέρνουν τον κόσμο στην εξοχική ταβέρνα. Για τους Θεσσαλονικείς ο “Κρικέλας” δεν είναι ένα μαγειρείο ή ένα απλό ταβερνάκι, αλλά η έξοδος του Σαββατόβραδου.

Από την “Γκίλντα” μέχρι τον Γκαγκάριν
“Με τον καιρό το ασήμαντο αυτό ταβερνάκι εξελίχτηκε σε ένα από τα πιο ξακουσμένα της Ελλάδας και έγινε γνωστό ακόμη και στο εξωτερικό. Σύχναζαν Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον αρχισερβιτόρο του "Κρικέλα".  ηθοποιοί, επίσημοι και πολιτικοί. Η ταβέρνα ήταν ξακουστή για τους καταπληκτικούς μεζέδες της, που τους έφτιαχνε πάντα ο Κρικέλας μόνος του. Έχουν γίνει στο μαγαζί γλέντια τρικούβερτα”, περιγράφει ο Κώστας Τομανάς. Κάθε φορά που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη υπουργοί ή ο εκάστοτε υπουργός γευματίζουν εκεί. Ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που δεν ήταν λάτρης των διασκεδάσεων, όταν έβγαινε στη Θεσσαλονίκη πήγαινε στον αγαπημένο του “Κρικέλα”. Την περίοδο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου οι διοργανωτές δεν παραλείπουν να κλείσουν ένα τραπέζι για να υποδεχτούν εκεί τους διάσημους ηθοποιούς. Μεταξύ αυτών που γεύτηκαν τα περίφημα σουτζουκάκια του “Κρικέλα” ήταν και η σταρ του Χόλιγουντ, η κινηματογραφική Γκίλντα Ρίτα Χέιγουορθ, αλλά και ο ρώσος κοσμοναύτης, ο άνθρωπος που πραγματοποίησε τον πρώτο διαπλανητικό περίπατο, Γιούρι Γκαγκάριν.
Πολιτικοί, αρχηγοί κρατών, διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές έχουν καθίσει στο τραπέζι του Κρικέλα και έχουν γευτεί την κουζίνα του. Από τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη μέχρι την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τα ιερά τέρατα του ελληνικού θεάτρου Κατίνα Παξινού και Αλέξης Μινωτής, δεν νοούταν ταξίδι στη Θεσσαλονίκη χωρίς μια στάση για φαγητό στου “Κρικέλα”.
Η κουζίνα του σερβίριζε από την παραδοσιακή φασολάδα μέχρι το καλύτερο ρωσικό χαβιάρι, περιποιημένα ορεκτικά διά χειρός Κρικέλα, ψάρια, πολίτικες συνταγές, πουλερικά, κυνήγι, μαγειρευτά και κρέατα και φυσικά για επιδόρπιο παραδοσιακά πολίτικα γλυκά.

Στα Λαδάδικα
Ο Γιώργος Κρητικός, που είχε μείνει γνωστός ως Κρικέλας (μία φορά στην παιδική του ηλικία από το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει, και έπειτα για μια ζωή, λόγω του εστιατορίου), έφυγε από τη ζωή το 1989 σε ηλικία 67 ετών. Τα παιδιά του συνέχισαν να λειτουργούν την ταβέρνα στην περιοχή του Βότση μέχρι και το 2004, οπότε και αποφάσισαν να την κλείσουν -οριστικά. Στο μεταξύ ο γιος του κυρ-Γιώργου, Θανάσης Κρητικός, είχε ανοίξει το 1999 τον “Κρικέλα” στα Λαδάδικα. Η φήμη του πρώτου εστιατορίου διατηρείται και στο νέο, το οποίο κερδίζει πολλές διακρίσεις, μεταξύ αυτών και το βραβείο Gourmet 2006-2007. Την κουζίνα του νέου “Κρικέλα” στα Λαδάδικα τιμούν Έλληνες και ξένοι διεθνούς φήμης: από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσο μέχρι την ηθοποιό Φέι Ντάναγουεϊ και τον αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.
Το εστιατόριο στα Λαδάδικα λειτούργησε επί σχεδόν 12 χρόνια από τον γιο του Κρικέλα, Θανάση Κρητικό. Πελάτες που το προτιμούσαν για φαγητό αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα η κίνηση ήταν περιορισμένη. Την περασμένη Κυριακή τα τραπέζια στρώθηκαν για τελευταία φορά και από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι άρχισαν να πακετάρουν τα σύνεργα της κουζίνας και τις κορνίζες με τις φωτογραφίες διασήμων.
Εδώ και μερικές εβδομάδες πληροφορίες ανέφεραν ότι το εστιατόριο κλείνει για να ανακαινιστεί. Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία του. Ο ίδιος ανέφερε στη “Μ” ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση δεν ήταν η κρίση στον τομέα του επισιτισμού, “αυτό αφορά το σύνολο του κλάδου” λέει, αλλά τα σαράντα και πλέον έτη δουλειάς. Το όνομα “Κρικέλας” δεν θα συνεχίσει να υπάρχει, αφού τα παιδιά του κ. Κρητικού ακολουθούν άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Ωστόσο για τον χώρο φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επαγγελματίες του επισιτιστικού κλάδου.


Οικογενειακή υπόθεση

Η ιστορία του Κρικέλα πάει σχεδόν έναν αιώνα πίσω στο χρόνο. Ο πατέρας του ήταν ένας ιταλόφωνος Κερκυραίος, που αφού έκανε λεφτά στην Αμερική έφτιαξε Ο Ντέμης Ρούσος ήταν ένας από τους πολλούς διάσημους πελάτες του "Κρικέλα". Μεταξύ αυτών η Ρίτα Χέιγουορθ, η Φέι Ντάναγουεϊ, ο Γιώργος Σεφέρης και η Κατίνα Παξινού. ένα καφέ σαντάν στη Ρώμη, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Από αυτόν θα πρέπει να κληρονόμησε και ο Γιώργος Κρητικός το επιχειρηματικό δαιμόνιο, ενώ από την πολίτισσα μητέρα του πήρε την αγάπη για το καλό φαγητό και… τις συνταγές. Δούλεψε σχεδόν 45 χρόνια στο εστιατόριο, που ονομάστηκε από το παρατσούκλι του, “Κρικέλας”. “Εγώ μεγάλωσα μέσα στο εστιατόριο. Μετά από 42 χρόνια στη δουλειά κουράστηκα, ήρθε η ώρα να αποσυρθώ” λέει ο γιος του Γιώργου Κρητικού, Θανάσης.
“Κάποτε όλα τελειώνουν” λέει ο κ. Κρητικός, κοιτώντας τις κούτες, όπου είναι τακτοποιημένη μια ολόκληρη ζωή. “Θα ήθελα μόνο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πελάτες μας, που μετά από τόσα χρόνια ήταν φίλοι πια, που μας στήριξαν”.

  • Το όνομα “Κρικέλας”, που έδωσε στην ταβέρνα, ήταν το παρατσούκλι που είχαν κολλήσει στο Γιώργο Κρητικό οι φίλοι του, επειδή “είχε την ικανότητα να περνάει από μακριά τις κρικέλες (μεταλλικοί κρίκοι) σε καρφιά πηγμένα στη γη, σ’ ένα παιχνίδι που έπαιζαν τότε τα παιδιά”.
  • Ο Κρικέλας επί τω έργω, ετοιμάζοντας το διάσημο εκείνη την εποχή "μπιτόκ α λα ρους".


Όνομα - σύμβολο της πόλης

Ο Κρικέλας ήταν αυτό που θα λέγαμε ‘σταθερή αξία’. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, μαζί με τη Ρέμβη και ορισμένα ακόμα. Το προτιμούσαν όχι μόνο οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι ξένοι. Οι Αθηναίοι επισκέπτες, οι καλλιτέχνες, οι πολιτικοί, θεωρούσαν το φαγητό στον Κρικέλα μέρος της ιεροτελεστίας μιας επίσκεψης στην πόλη” θυμάται η 72χρονη Βάσω Γιώτη. “Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ήταν ένας πολύ ευχάριστος, ομιλητικός και κοινωνικός άνθρωπος. Η κουζίνα του ήταν άριστη, περνούσες από μπροστά και έλαμπε. Λυπηθήκαμε πολύ όλοι εμείς που συχνάζαμε εκεί όταν έκλεισε το κατάστημα στην Όλγας. Λυπούμαστε και πάλι, εάν η Θεσσαλονίκη χάσει ένα ιστορικό όνομα, ένα σύμβολο της πόλης”.

www.makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!