Την ώρα που τα προβλήματα σχολικής στέγης διογκώνονται μέρα με τη μέρα στο νομό και η διπλοβάρδια καλπάζει αγγίζοντας το 11% - 12%, αρκετά διδακτήρια που βρίσκονται στα σκαριά κινδυνεύουν ακόμη και με κατάσχεση, λόγω των οφειλών προς τους εργολάβους. Οι τελευταίοι μάλιστα μη μπορώντας να τα τροφοδοτούν άλλο οικονομικά έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφήνοντας συνολικά 35 - 40 έργα στη μέση, αφού δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη νομαρχία.
«Κάθε μέρα ο αριθμός αιτήσεων διακοπής εργασιών ανεβαίνει. Αυτήν τη στιγμή τα μισά τουλάχιστον έργα έχουν σταματήσει», τόνισε ο πρώην αντινομάρχης Παιδείας Μίμης Φωτόπουλος και νυν αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης - Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες στα υπόλοιπα έργα συνεχίζονται μεν αλλά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Οι απαιτούμενες πιστώσεις
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της πρώην νομαρχίας οι απαιτούμενες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των 78 έργων, τα οποία αφορούν σε κατασκευές σχολείων, προσθήκες αιθουσών, εργασίες επισκευών - συντηρήσεων και διαμορφώσεις αύλειων χώρων, ανέρχονται στα 58.349.236 ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισέλθει στα ταμεία της Διεύθυνσης Οικονομικού μόνο τα 9,5 εκατ. ευρώ!
Τα έργα αυτά στην ουσία είναι τα τελευταία που θα φέρουν τη... σφραγίδα κατασκευής της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς με το σχέδιο «Καλλικράτης», η ευθύνη αποπεράτωσης νέων σχολείων περνά στην αρμοδιότητα των διευρυμένων πλέον δήμων. Μάλιστα δεδομένου ότι πολλά έργα που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σχολικής στέγης 2008 - 2012 της νομαρχίας για κατασκευή διδακτηρίων δεν δημοπρατήθηκαν έως σήμερα παραμένει αβέβαιο τελικά το πόσα από αυτά θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν οι ΟΤΑ.
«Θα καλέσουμε τους δήμους για να τους παραδώσουμε τους φακέλους. Αυτοί θα αποφασίσουν για το εάν θα πραγματοποιήσουν τις αποπερατώσεις», κατέληξε ο κ. Φωτόπουλος.
Τραγική κατάσταση
Οι αποκαρδιωτικοί ρυθμοί πάντως με τους οποίους εκτελούνται τα έργα σχολικής στέγης προκαλούν τις έντονες διαμαρτυρίες των μαθητών και των γονέων, καθώς οι συνθήκες φοίτησης σε αρκετά από τα υπάρχοντα διδακτήρια είναι τραγικές. Στο Φίλυρο για παράδειγμα οι μαθητές του λυκείου εξακολουθούν να παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία στο πρώην κοινοτικό κατάστημα και σε δύο κίμπους, αφού η αποπεράτωση του νέου σχολείου που τους έχουν υποσχεθεί έχει διακοπεί, λόγω έλλειψης χρημάτων.
«Το νέο σχολείο είναι μισοτελειωμένο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Λείπουν οι οχτώ αίθουσες που πρέπει να προστεθούν όπως και το γυμναστήριο», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Φιλύρου, Ηλίας Νικολαΐδης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου