Η υποβολή του Ε9 μετατέθηκε έως και τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται και η είσπραξη δημοσίων εσόδων -κυρίως μέσω του ΦΜΑΠ- ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ πάνε και αυτές πίσω για τουλάχιστον ενάμιση μήνα, καθώς 10 ημέρες πριν από την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας (25 Φεβρουαρίου), δεν είχε ετοιμαστεί καν το νέο έντυπο. Εξαιρετικά αμφίβολο είναι πλέον και το αν θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έλειπαν βασικές οδηγίες και υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα, το νέο σύστημα Taxis ουσιαστικά δεν έχει ενεργοποιηθεί, ενώ δεν είχαν καν αποσταλεί οι βεβαιώσεις καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΕ.
Από την 1η Μαρτίου, περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων -δηλαδή η κατηγορία εκείνη στην οποία εστιάζονται και οι περισσότερες υποψίες για φοροδιαφυγή- καλούνται να υποβάλλουν υποχρεωτικά μέσω Internet τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ωστόσο, ακόμη και τώρα οι λογιστές δηλώνουν αδυναμία στο να προσδιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη βάσει των οποίων πρέπει να υπολογιστεί ο φετινός φόρος εισοδήματος. Ο λόγος; Δεν έχει εκδοθεί μία από τις βασικότερες υπουργικές αποφάσεις.
Ο περυσινός φορολογικός νόμος καθιστούσε υπεύθυνους τους λογιστές να «διορθώσουν» τα φορολογητέα κέρδη των επαγγελματιών, έτσι ώστε να μην μπαίνουν στα βιβλία των επιχειρήσεων δαπάνες που δεν χαρακτηρίζονται ως επαγγελματικές. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
*Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αφαιρεθούν από τα έσοδα αλλά μόνο σε ποσοστό 50%.
*Τα έξοδα για την ενοικίαση αυτοκινήτων (ακόμη και leasing) αναγνωρίζονται σε ποσοστό 70% (για Ι.Χ. μέχρι 1.600 κυβικά ή 35% για Ι.Χ. από 1.600 κυβικά και πάνω).
*Οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν αφαιρούνται από τα έξοδα αν δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, η απόφαση που θα εξειδικεύει ποιες είναι οι μη αναγνωριζόμενες δαπάνες, ακόμη και ποιο θα είναι το ειδικό έντυπο που πρέπει να συμπληρωθεί υποχρεωτικά από τους λογιστές, δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από πέρυσι την άνοιξη.
Μόνο από τη σωστή εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, διακυβεύονται έσοδα εκατομμυρίων, καθώς οι λογιστές ήδη «πατούν» στην έλλειψη της υπουργικής απόφασης για να μην προχωρήσουν στη σύνταξη των δηλώσεων αναμόρφωσης των φορολογητέων κερδών. Να σημειωθεί ότι όσο περισσότερες είναι οι δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως «μη εκπιπτόμενες» τόσο περισσότερα είναι τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τόσο υψηλότεροι οι φόροι.
Βουνό τα προβλήματα
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ:
*Οι δηλώσεις των επαγγελματιών πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν μέσω Internet, λογιστές και φορολογούμενοι διαμαρτύρονται για προβλήματα στη διαδικασία χορήγησης των κωδικών πρόσβασης στο νέο Taxis.
*Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν είχε αποστείλει τις βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το 2010. Μιλώντας στην «Οικονομία», ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης, υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
*Ενώ η προθεσμία για την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ εξέπνεε -βάσει νόμου- στις 25 Φεβρουαρίου το σύστημα Taxis δεν είχε καν ανοίξει ακόμη για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Επισήμως, το νέο έντυπο της εκκαθαριστικής δήλωσης κοινοποιήθηκε μόλις προχθές, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεωθεί να δώσει παράταση. Ετσι, οι εκκαθαριστικές ΦΠΑ θα υποβληθούν:
- Μέχρι τις 12 Απριλίου για υπόχρεους με βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας του ΚΒΣ.
- Μέχρι τις 23 Μαΐου για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου