Searching...
11:31 π.μ.

«Τρύπιο ταμείο»στο δήμο Θεσσαλονίκης

Σε περισσότερα από 126 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το χρέος του δήμου Θεσσαλονίκης προς τρίτους (προμηθευτές, τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), όπως αποκάλυψε χτες η νέα διοίκηση κατά τη διάρκεια της πρώτης, στην ουσία, συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πολίτες που κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων για το πρώτο δημοτικό συμβούλιο με τον Γιάννη Μπουτάρη δήμαρχο, έμειναν άφωνοι ακούγοντας τις πρώτες διαπιστώσεις της νέας διοίκησης για την κατάσταση που άφησε πίσω του ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Οι επισημάνσεις που έγιναν αποκαλύπτουν ένα «ξεχαρβαλωμένο» διαλυμένο σύστημα οικονομικών υπηρεσιών στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ένα σύστημα διάτρητο, αφού δε διέθετε βασικές υπηρεσίες όπως λογιστήριο (!), τουλάχιστον απαραίτητες για έναν ΟΤΑ με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ...
Τα στοιχεία της... διάλυσης
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χ. Καπόν, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο επισήμανε:
1. «Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι σε ένα δήμο τέτοιου οικονομικού μεγέθους δεν υπάρχει λογιστήριο! Σήμερα ο δήμος βοηθιέται στον τομέα αυτόν από εξωτερικό συνεργάτη. Είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας λογιστηρίου και στελέχωσής του».
2. «Υπάρχει αδυναμία δημοσίευσης του ισολογισμού. Είναι ενδεικτικό ότι αυτός του 2009 δημοσιεύτηκε τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Οι ορκωτοί λογιστές που πιστοποιούσαν τον ισολογισμό έρχονταν στο δήμο μόλις πέντε με δέκα μέρες, έκαναν μια επιφανειακή έρευνα και πιστοποιούσαν τον ισολογισμό, που αργότερα τιναζόταν στον αέρα».
3. «Δεν υπάρχει μηχανογραφημένο διπλογραφικό. Υπάρχει διπλογραφικό, αλλά είναι χειρόγραφο! Εως τα τέλη Μαρτίου ελπίζουμε να έχουμε εγκαταστήσει σωστό διπλογραφικό σύστημα».
4. «Υπάρχει έλλειψη μητρώου παγίων. Ο δήμος δε γνώριζε τα περιουσιακά του στοιχεία, πού βρίσκονταν αυτά, πόσα είναι. Στόχος μας να κάνουμε μελέτη για τη δημιουργία ενός μητρώου επικαιροποιημένου».
5. «Δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών, δεν ξέραμε τι έμπαινε και τι έβγαινε από τις αποθήκες μας. Υπήρχαν μόνο κάποια βιβλιαράκια που ο κάθε υπεύθυνος αποθηκάριος ενημέρωνε. Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα, με bar code».

Τα χρέη
Αναφερόμενος αναλυτικά στα χρέη του δήμου προς τρίτους και αφού έκανε μνεία στον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε κάνει λόγο για 12,5 εκατ. ευρώ χρέη του δήμου προς προμηθευτές, ο κ. Καπόν είπε ότι ο δήμος χρωστά:
- 34 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές του,
- 43 εκατ. ευρώ σε δάνεια (από αυτά τα 22 εκατομμύρια ευρώ ελήφθησαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα οποία, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή προμηθευτών και όχι για επενδύσεις, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα νομιμότητας!),
- 7 εκατ. ευρώ καθαρά χρέη του δήμου στην εφορία ως προϊόν της γνωστής υπόθεσης υπεξαίρεσης,
- τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη,
- κατά την ίδια έρευνα, προέκυψε ένα ποσό 22 εκατ. ευρώ για πρόστιμα από οφειλές προς την εφορία για φορολογικές παραβάσεις που είχαν να κάνουν με τιμολόγια των οποίων δεν κατέστη δυνατή η διασταύρωση, είτε γιατί ήταν πλαστά είτε γιατί εντέχνως δε συμπεριελήφθησαν στις καταστάσεις που είναι υποχρεωμένος να καταθέτει ο δήμος προς την εφορία.
Σε αυτά τα 126 εκατ. ευρώ, δε συμπεριλαμβάνονται τα χρέη του δήμου προς τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, τα οποία υπολογίζεται ότι κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σε αυτό το ποσό δεν προσμετράται ακόμη 1 εκατ. ευρώ, που, σύμφωνα με το νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σπύρο Πέγκα, ο δήμος χρωστά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και σε ορχήστρες.

Η αντιπολίτευση
Ούτε λέξη για τα οικονομικά του δήμου δεν είπε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Γκιουλέκας, δείχνοντας στην ουσία ότι δεν επιθυμεί να ταυτιστεί με τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Μόνο ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρώην αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, επιχείρησε να υπερασπιστεί την απερχόμενη διοίκηση.
Ο κ. Γκιουλέκας εμφανίστηκε αντίθετος με τη δημιουργία χώρων για την πώληση παράνομων προϊόντων (θέμα το οποίο είχε θίξει λίγο πριν ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στο παρεμπόριο), ενώ τάχθηκε υπέρ των μέτρων για την παράνομη στάθμευση. Πρότεινε επίσης αντιπροσωπεία του δήμου να επισκεφτεί τους αρμόδιους υπουργούς για να ζητήσει να μη γίνουν απολύσεις συμβασιούχων.
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερασπίστηκε του δικαιώματος για εργασία και υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης» για τους συμβασιούχους, ενώ ο Μάκης Στεργίου από την «Εξουσία Πολιτών» ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και ότι, αν οι αποφάσεις της διοίκησης είναι σωστές, θα τις επικροτεί.
«Θα θέλαμε να ακούσουμε περισσότερα για τα βήματα της νέας διοίκησης στα οικονομικά του δήμου», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικού στραγγαλισμού.
Τέλος, ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», αναφέρθηκε στο μηχανισμό καταγραφής των οικονομικών του δήμου, στον οποίο θα προσφύγει η νέα διοίκηση και επισήμανε ότι αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της εμπιστοσύνης και της αντιπολίτευσης.
Ο Στέλιος Παπαθεμελής απουσίαζε από τη συνεδρίαση, λόγω παρουσίας του στην Κίνηση Πολιτών του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τονίζει: «Η νέα διοίκηση του δήμου με χαλκευμένα στοιχεία προσπάθησε, την ημέρα τιμής του Κ. Καραμανλή, να επιτεθεί στη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, να παρουσιάσει το δήμο ως δήθεν υπερχρεωμένο».

Το αποτεφρωτήριο
Διερευνητικές επαφές με κατασκευαστικές εταιρίες για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη (όπως έγινε γνωστό, θα δημιουργηθεί ένα για όλη τη Βόρεια Ελλάδα) έχει κάνει ήδη ο νέος αντιδήμαρχος Πρασίνου, Κώστας Ζέρβας. Οπως είπε, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα διαδημοτικής συνεργασίας στο θέμα αυτό.

Ψήφισμα
Η πρώτη αυτή συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου άρχισε πάντως επεισοδιακά, αφού την αίθουσα είχαν κατακλύσει από νωρίς μέλη της κίνησης πολιτών «Επιβάτες», οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ και την κατάργηση της μετεπιβίβασης. Επειτα από πρόταση και του δημάρχου, υιοθετήθηκε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!