Searching...

Λεωφορεία "Smart"

Πληροφορίες άμεσα και γρήγορα, όχι μόνο για τη διαδρομή που ακολουθεί το λεωφορείο του, το σημείο που βρίσκεται και τις στάσεις που έπονται, αλλά ακόμη και για τον καιρό θα παίρνει σε λίγο καιρό ο επιβάτης του ΟΑΣΘ, μέσα από οθόνες πληροφόρησης που θα εγκατασταθούν στα αστικά. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλεματικής, το οποίο από τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δέκα λεωφορεία του Οργανισμού, πέντε απλά, της γραμμής «30» («Τριανδρία – Αποθήκη») και πέντε αρθρωτά, της γραμμής «3» («Α.Σ. ΙΚΕΑ – Ν.Σ. Σταθμός»).
Οι οθόνες, μεγέθους 17 ιντσών (το μέγεθος αυξομειώνεται ανάλογα με τον τύπο του αστικού), θα είναι αντίστοιχες με αυτές των επίπεδων τηλεοράσεων και σε κάθε λεωφορείο θα εγκατασταθούν δύο. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, το νέο σύστημα, που είναι πρωτοποριακό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, θα δοκιμαστεί στα δέκα λεωφορεία προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, λάθη και ατέλειες, να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι το πλήθος εφαρμογών που μπορεί να διαχειριστεί, καθώς και ο τρόπος προβολής των πληροφοριών στους επιβάτες.
Σε πρώτη φάση στις οθόνες θα εμφανίζεται έγχρωμος, ψηφιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης, με σχεδιασμένη τη λεωφορειακή γραμμή στην οποία ανήκει το λεωφορείο και τη θέση του πάνω στο χάρτη. Θα εμφανίζονται, επίσης, οι στάσεις της γραμμής με την επόμενη να φαίνεται με εντονότερα γράμματα για να ξεχωρίζει. Η εμφάνιση της θέσης του λεωφορείου θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, αφού το στίγμα θα ανανεώνεται κάθε δευτερόλεπτο. Επίσης, θα εμφανίζονται οι βασικές οδοί. Με αυτόν τον τρόπο οι επιβάτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του λεωφορείου και να αντιλαμβάνονται ευκολότερα το πού βρίσκονται αλλά και την απόσταση από κάθε στάση και ειδικότερα από τον προορισμό τους. Θα υπάρχει δυνατότητα στο κάτω μέρος να εμφανίζεται και η απόσταση από την επόμενη στάση, καθώς, επίσης, και εκτίμηση χρόνου άφιξης για την επόμενη στάση.
Το νέο σύστημα έχει, επίσης, δυνατότητα για: α) εφαρμογή προβολής της τρέχουσας μετεωρολογικής κατάστασης αλλά και πρόβλεψης για τις επόμενες ημέρες για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η προβολή θα γίνεται με γραφικό τρόπο (εικονίδια ήλιου, συννεφιάς, βροχής κ.λπ.) και οι πληροφορίες θα αφορούν την ηλιοφάνεια, τη θερμοκρασία, την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων, την υγρασία κ.ά., β) εφαρμογή προβολής ειδήσεων σε μορφή κυλιόμενων μηνυμάτων, γ) εφαρμογή προβολής διαφημίσεων, υπό τη μορφή βίντεο αλλά και κειμένου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!