Searching...

Πεζοδρομείται το κέντρο της Καλαμαριάς

Στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Μεταμορφώσεως, η οποία, μαζί με τον πεζόδρομο της Κομνηνών που θα ανακατασκευαστεί, αποτελεί την καρδιά της Καλαμαριάς.
Μετά το πέρας των εργασιών, η οδός Μεταμορφώσεως θα διαθέτει μόνο μία λωρίδα για τη διέλευση των αυτοκινήτων, ποδηλατόδρομο, ράμπες, οδηγό τυφλών, ζώνη περιπάτου, διαβάσεις πεζών, παγκάκια, ειδικές εσοχές για τις φορτοεκφορτώσεις, αλλά και ελεγχόμενους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Το έργο θα διαρκέσει συνολικά ένα χρόνο και χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, διάρκειας έξι μηνών, θα γίνει η ανάπλαση - πεζοδρόμηση της οδού Μεταμορφώσεως, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει η ανακατασκευή της Κομνηνών. Οι εργασίες θα εκτελούνται τμηματικά, προκειμένου να μην αναστατωθεί όλο το κέντρο της Καλαμαριάς, με το πρώτο κομμάτι που θα κλείσει να εκτείνεται από το ύψος της οδού Πόντου μέχρι το ύψος της οδού Αργυρουπόλεως.
«Οι δύο δρόμοι αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο. Τα έργα πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στην τόνωση της εμπορικής κίνησης της περιοχής, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων της Καλαμαριάς, στοιχείο το οποίο θέλουμε όχι απλώς να διατηρήσουμε, αλλά να ενισχύσουμε», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εργα θα γίνουν σε όλο το μήκος της οδού Μεταμορφώσεως, από τον ομώνυμο ιερό ναό μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πόντου. Το ρεύμα ανόδου της οδού Μεταμορφώσεως (από την εκκλησία προς την οδό Πόντου) θα πεζοδρομηθεί πλήρως. Το αντίθετο ρεύμα, από την οδό Πόντου με μέτωπο προς την εκκλησία και τη Νέα Κρήνη, θα στενέψει σημαντικά και θα απομείνει με πλάτος 3,70 μέτρα, ώστε τελικά να επιτρέπεται η διέλευση ενός οχήματος, ενώ η στάθμευση αλλά και η προσωρινή στάση θα απαγορεύονται. Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο προβλέπεται η ύπαρξη μιας μεγάλης εσοχής, όπου θα σταθμεύουν τα φορτηγά για να γίνεται ομαλά η τροφοδοσία των καταστημάτων. Επιπλέον, προβλέπονται δύο εσοχές για τα ταξί. Η πεζοδρόμηση θα συνδυαστεί με σημαντική ενίσχυση του πρασίνου.
Δενδροφυτεύσεις θα γίνουν, επίσης, στον πεζόδρομο της Κομνηνών, με ταυτόχρονη ανακατασκευή του δαπέδου και τακτοποίηση των τραπεζοκαθισμάτων.
Η πεζοδρόμηση της οδού Μεταμορφώσεως θα σημάνει την κατάργηση περί των 100 θέσεων στάθμευσης, πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί με το μέτρο της χορήγησης κάρτας κατοίκου. Οσο για τους διερχόμενους, ήδη λειτουργεί υπόγειος χώρος στάθμευσης στο κέντρο της Καλαμαριάς, στην πλατεία Δημαρχείου, χωρητικότητας 270 θέσεων. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει ακόμη ένας χώρος στάθμευσης, στην οδό Μουρουζηδών, χωρητικότητας 170 θέσεων, ο οποίος έχει κατασκευαστεί και βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.
Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του είναι 4,35 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!