Searching...

Ζήστε οικολογικά

Ενας εναλλακτικός τρόπος ζωής, ανεξάρτητος από μία εμπορευματική κοινωνία και σε άμεση σχέση με τη φύση, προτείνεται από τη 18η πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, που οργανώνεται φέτος στο πάρκο Νέας Ελβετίας της Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από 200 καλλιεργητές εκτιμάται πως θα λάβουν μέρος στη γιορτή, που θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας το μήνυμα της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους και της άμεσης σχέσης παραγωγού – καταναλωτή στη βάση της τοπικότητας των προϊόντων. 

«Η οικολογία δεν είναι μόνο το να μη χρησιμοποιεί κάποιος λιπάσματα στις καλλιέργειές του. Η οικολογία είναι πάνω απ' όλα τρόπος ζωής και εκφράζεται με διάφορες μορφές στην καθημερινότητα των ανθρώπων», είπε ο Γιώργος Χαρβάλας, αγρότης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της γιορτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, ο οικολογικός τρόπος διαβίωσης μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και σωτηρία από την οικονομική ύφεση. «Ξεκινώντας από τη δημιουργία ενός μικρού περιβολιού στο μπαλκόνι, ο κάθε καλλιεργητής θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του σε ζαρζαβατικά και φρούτα με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Μέσω της κομποστοποίησης των προϊόντων που καταναλώνει, θα μπορεί ακόμη να δημιουργεί το δικό του λίπασμα, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερα χρήματα», σημειώνει ο κ. Χαρβαλάς, τονίζοντας πως αυτά είναι μόνον η αρχή για έναν οικολογικό τρόπο ζωής.
Την αρχή αυτή έκανε πριν από τέσσερα χρόνια και ο 30χρονος Σταύρος Τσόλκας, ο οποίος, αν και σπούδασε μηχανικός Περιβάλλοντος, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή μελιού. «Ανέκαθεν ήμουν λάτρης του μελιού και, όταν διαπίστωσα πως κάθε μήνα έπρεπε να ξοδεύω μεγάλα ποσά για να προμηθεύομαι βιολογικό μέλι, αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου κι έτσι αγόρασα τα πρώτα μου μελίσσια», εξηγεί. Σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε, όπως και ο αριθμός όσων ζητούσαν να αγοράσουν του μέλι του. «Σήμερα έχω 40 μελίσσια και από αυτά βγάζω το 70% του βασικού μου εισοδήματος. Το μυστικό κρύβεται στην ειλικρίνεια απέναντι στον πελάτη, στην ποιότητα και στην προσωπική εργασία. Υπάρχει και προσωπικό κόστος, βέβαια, καθώς θα μπορούσα να γλιτώσω πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας κάποιο φυτοφάρμακο, αλλά αντ' αυτού κάνω συνέχεια δοκιμές με μη χημικά υλικά, ώστε να πετύχω αυτό που θέλω. Θέλει να γίνεις και λίγο επιστήμονας, για να ασχοληθείς με τη βιολογική γεωργία», εξηγεί γελώντας.
Ο ίδιος λαμβάνει μέρος στη γιορτή για να διαθέσει τα προϊόντα του στο κοινό, αλλά και για να τα ανταλλάξει με βιολογικά προϊόντα άλλων καλλιεργητών. «Εχουμε σχηματίσει πλέον μία ομάδα γνωστών καλλιεργητών και ξέρω ότι στη γιορτή θα μπορέσω να δώσω, για παράδειγμα, μία ποσότητα από το μέλι μου για να προμηθευτώ ένα σακί αλεύρι, σάλτσες ή άλλα βιολογικά προϊόντα που θα μπορώ να καταναλώνω άφοβα. Είναι απίστευτη η ικανοποίηση του να ετοιμάζεις ένα τραπέζι με προϊόντα που προέρχονται από ανθρώπους που γνωρίζεις ότι ασχολούνται με μεράκι και αγάπη για τη βιολογική γεωργία»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!