Searching...

Καταγγελίες για «προστασία»

Σοβαρότατες καταγγελίες έγιναν χτες από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον αντιδήμαρχο, Χασδάι Καπόν, και τον πρώην αντιδήμαρχο, Νίκο Ταχιάο, για «προστασία» συγκεκριμένων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφέ κ.λπ.), που παραβιάζουν το νόμο περί ηχορρύπανσης.
Οι καταγγελίες έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ωράριο χρήσης της μουσικής στα καταστήματα.
Ο κ. Μπουτάρης τοποθετήθηκε υπέρ της παράτασης του ωραρίου χρήσης της μουσικής, όμως δήλωσε κάθετα αντίθετος στα ζητήματα ηχορρύπανσης. Περιγράφοντας προσωπική εμπειρία, όταν ακόμη δεν ήταν δήμαρχος, σημείωσε πως κατήγγειλε μαγαζί στο οποίο γινόταν χαμός από την ένταση της μουσικής και λίγο προτού επέμβει η Αστυνομία, η μουσική σταμάτησε...
Ο κ. Καπόν, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, είπε πως υπάρχουν στην πόλη τέσσερις πέντε εστίες θορύβου γνωστές σε όλους, ρωτώντας τον: «Γιατί δεν παρεμβαίνετε;». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», ήταν η απάντηση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Βασίλη Σταυρίδη.

Ωστόσο, παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης, επισήμανε στον κ. Σταυρίδη ότι ο δήμαρχος υπαινίχθηκε κρούσμα διαφθοράς αστυνομικών (εννοώντας ότι το κατάστημα ειδοποιήθηκε για την επέμβαση της Αστυνομίας). Ο τελευταίος απάντησε πως δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς, επειδή έλεγχος από την Αστυνομία έγινε... «Αν μας κάνει κάποιος επώνυμη καταγγελία, θα πρέπει να το δούμε», σημείωσε, για να του τονίσει ο κ. Μάτης ότι «η καταγγελία έγινε ήδη από το δήμαρχο σε συνεδρίαση θεσμικού οργάνου του δήμου. Πόσο πιο επίσημη...;». Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει δέσμευση για έρευνα της καταγγελίας.
Λίγο αργότερα ο κ. Ταχιάος περιέγραφε προσωπική εμπειρία με περιστατικό ηχορρύπανσης καταστήματος στην Παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου κατοικεί και εργάζεται. Ο πρώην αντιδήμαρχος μάλιστα είπε ότι δέχεται απειλές και επιθέσεις (χάραξαν την πόρτα του σπιτιού του), ότι απευθύνθηκε σε Αστυνομία και Εισαγγελία, όμως «δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα». Σημείωσε δε πως «η κατάσταση στα μαγαζιά χειροτέρευσε όταν την "προστασία" ανέλαβε κομματική νεολαία», κάνοντας λόγο για «νταβατζήδες».

Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση για το ωράριο, ο δήμαρχος τόνισε ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση της παράταξής του η παράταση του ωραρίου μουσικής και η αντιστοίχησή του με το ωράριο λειτουργίας, «καθώς ο περιορισμός της μουσικής μέχρι τα μεσάνυχτα, κατά παράλογο τρόπο, ισχύει μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να συμβεί αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο υπάρχει η πολιτική βούληση».
Ο κ. Μπουτάρης όμως υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο ένα πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπειθαρχίας από πλευράς καταστηματαρχών και των συλλογικών οργάνων τους, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν έναν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που να ρυθμίζει θέματα ωραρίου μουσικής, τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών θεμάτων δημοσίου συμφέροντος. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να καταστεί πόλος έλξης τουριστών, όταν δίνει μια εικόνα αναρχίας και ανομίας».

Ο ίδιος έριξε βάρος στους αυστηρούς ελέγχους κι από την πλευρά του δήμου, τονίζοντας πως «η ανοχή μας στα καταστήματα που παρανομούν κατάφωρα θα είναι μηδενική. Τα ελεγκτικά όργανα του δήμου προβλέπεται να εφοδιαστούν με ντεσιμπελόμετρα, για την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους σε ό,τι αφορά την όχληση από τη μουσική των καταστημάτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνον κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ωραρίων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!