Searching...

Άνοιξε η αυλαία της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Στον γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε ωστόσο ο Παύλος Γερουλάνος εξηγώντας ότι “σοβαροί λόγοι επιβάλλουν τη ματαίωση της προγραμματισμένης παρουσίας του στα εγκαίνια της έκθεσης”, σκιαγράφησε τις τρεις μεγάλες αλλαγές της φετινής διοργάνωσης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Απαριθμώντας τες εξήρε αρχικά τη στήριξη της νέας δημοτικής αρχής στη ΔΕΒΘ, που δημιούργησε “μια διαφορετική σχέση της έκθεσης με την πόλη, αφού είναι περισσότερο από ποτέ δεμένη με τη ζωή της Θεσσαλονίκης”. Αλλά και η ένταξη της διοργάνωσης στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ “Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών”, με το φετινό αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η έκθεση πέρα από πολιτιστικό γεγονός αποτελεί “μέρος μιας συνολικής στρατηγικής του υπουργείου για το βιβλίο”, μιας νέας πολιτικής που έχει στόχο “την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη στήριξη της νέας δημιουργίας”, αποτελούν κατά τον ίδιο άλλες δύο μεγάλες αλλαγές.
Στα ίδια στοιχεία στάθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του και ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, που κήρυξε την επίσημη έναρξη της 8ης ΔΕΒΘ κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση της Θεσσαλονίκης με το βιβλίο, στη θεσμοθέτηση της έκθεσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και στα θεματικά αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης, όπως η εκπαίδευση και ο αραβικός κόσμος, που δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας των ελλήνων αναγνωστών με την καθημερινότητα του αραβικού κόσμου και του πολιτισμού του.
Χαιρετισμό στη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Πάρις Μαυρίδης, η πρόεδρος της ΠΟΕΒ Άννυ Ραγιά. 
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν οι ηθοποιοί Δημήτρης Καρτόκης και Έρικα Μπίγιου σε κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα. 
Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει ως την Κυριακή 8 Μαΐου και στο πλαίσιό της έχουν προγραμματιστεί 170 εκδηλώσεις με προσκεκλημένους 190 έλληνες και ξένους συγγραφείς από 23 χώρες. 


Αρχίζουν σήμερα στις 12 μετά το μεσημέρι οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και δεν είναι λίγες.
  • “Η Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο” είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας ομιλίας που γίνεται με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Το θέμα θα αναπτύξει η συγγραφέας και γενική γραμματέας στη Διεθνή Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Σοφί Μπεσί από την Τυνησία.  (6-7.30 μ.μ., περίπτερο 15, αίθουσα τιμώμενων χωρών).
  • "Οι Μεσημβρινοί της Ζωής- Στους ήλιους του έρωτα" τιτλοφορείται το βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου (εκδ. Λιβάνη), το οποίο θα παρουσιάσει η ίδια η συγγραφέας. (6.30-7.30 μ.μ., περίπτερο 13, φιλολογικό καφενείο).
  • Μια ακόμη ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι αυτή γύρω από τη “Σύγχρονη πραγματικότητα και ελληνικό μυθιστόρημα” που οργανώνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Ομιλητές είναι οι συγγραφείς Γιώργος Δενδρινός, Σοφία Νικολαΐδου, Γιώργος Συμπάρδης και συντονίστρια η Ελένη Μπούρα. (7-8 μ.μ., περίπτερο 13, αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη). 
  • Το πολύ ενδιαφέρον ψηφιακό ημερολόγιο “www.365filoi. gr” θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Σορολοπίδης εκ μέρους των εκδόσεων “Καστανιώτη”, ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης εκ μέρους του Μουσείου Φωτογραφίας και ο Κώστας Κωνσταντινίδης εκ μέρους του Postscriptum. (7.30-8 μ.μ., περίπτερο 13, φιλολογικό καφενείο).
  • Ένα ιδιαίτερο βιβλίο - ντοκουμέντο είναι ο “Γύρος του θανάτου” του Θωμά Κοροβίνη (εκδ. Άγρα). Θα το παρουσιάσει ο συγγραφέας, παρέα με τους συναδέρφους του Νίκο Δαββέτα, Τάσο Καλούτσα και Γιάννη Μακριδάκη. (8-9 μ.μ., περίπτερο 15, αίθουσα Νίκου Γκάτσου).
  • “Πολιτικό τραβέρσο στην ύστερη μεταπολίτευση” (εκδ. Επίκεντρο) τιτλοφορείται το βιβλίο του Πέτρου Παπασαραντόπουλου, το οποίο θα παρουσιάσει ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. (8-9 μ.μ., περίπτερο 13 αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη).
  • Την ίδια ώρα, οι μικροί αναγνώστες έχουν τη δική τους "Παιδική Γωνιά". Εκεί στις 10-11 π.μ., η Μαρίνα Κούτρα θα παρουσιάσει το παραμύθι "Γραμματομαχίες" και στις 7-8 μ.μ., η Βασιλική Νευροκοπλή το βιβλίο της "Το μοναδικό φιλί" (και τα δύο απο τις εκδόσεις Λιβάνη).
  • Τέλος, σημειώστε και δύο προτάσεις για το Σάββατο 7 Μαΐου: Ο Μπαχάα Τάχερ θα μιλήσει για το έργο του, το αραβικό Μπούκερ που πήρε το 2008 και τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο στις οποίες έλαβε μέρος (12-1.30 μ.μ., περίπτερο 15, αίθουσα τιμώμενων χωρών) και η συγγραφέας Θάλεια Κουνούνη θα παρουσιάσει το βιβλίο της "Όπου και να'σαι σ'αγαπώ" (4-6 μ.μ., περίπτερο 13, σταντ 50 των εκδόσεων Λιβάνη).
Πληροφορίες: Περίπτερα 13 και 15 της Helexpo. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 6 και Κυριακή 8 Μαΐου στις 10 π.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 7 Μαΐου 10 π.μ. - 10 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!