Searching...

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης




Κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, επιστήμη, τεχνολογία, ιστορία πολιτισμός είναι μερικά μόνο από τα πεδία με τα οποία οι σύγχρονοι δημιουργοί από όλο τον κόσμο καταπιάνονται μέσα από τις ταινίες που προβάλλονται στη διοργάνωση. Το πρόγραμμα της 13ης φετινής χρονιάς δεν περιλαμβάνει μόνο φιλμ πολλών και διαφορετικών προελεύσεων, αλλά εμπεριέχει όπως κάθε χρόνο ποικίλα αφιερώματα και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις όπως ημερίδες, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις ή masterclasses.
Η διοργάνωση θα “απλωθεί” και φέτος σε διάφορα σημεία της πόλης με αιχμή την πλατεία Αριστοτέλους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού οι προβολές και το μεγαλύτερο μέρος των παράλληλων δράσεων θα πραγματοποιούνται στις αίθουσες “Ολύμπιον”, “Παύλος Ζάννας”, “Τζον Κασσαβέτης”, “Σταύρος Τορνές”, “Φρίντα Λιάππα”, “Τώνια Μαρκετάκη” και “ΙΕΚ Ακμή”.
Προς το παρόν, η αυλαία θα ανοίξει απόψε με μουσικό και κινηματογραφικό χρώμα. Η νεοσύστατη φωνητική ομάδα Golfo θα υποδεχτεί τους θεατές με τραγούδια από την Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αλλά και μια μουσική έκπληξη που αποτίνει φόρο τιμής στη θρυλική μορφή του ρεμπέτικου Ρόζα Εσκενάζυ. Άλλωστε, τη φετινή έναρξη θα σημάνει αμέσως μετά το ντοκιμαντέρ του Ρόι Σερ “Καναρίνι μου γλυκό”, που είναι αφιερωμένο στη ζωή της θρυλικής ερμηνεύτριας και ξεδιπλώνει τον γοητευτικό της βίο και την ανεπανάληπτη πορεία της.
Στην ταινία τρεις νέοι καλλιτέχνες, ο ισραηλινός ερμηνευτής ουτιού και μπουζουκιού Τόμερ Κατζ, η ελληνοκύπρια τραγουδίστρια - συνθέτρια Μάρθα Λιούις, που ζει στην Αγγλία, και η τουρκάλα τραγουδίστρια και μουσικός Μεχτάπ Ντεμίρ πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά ίχνη της ερμηνεύτριας. Μέσα από αυτό, αλλά και την περιδιάβαση στις σύγχρονες μουσικές σκηνές που αναβιώνουν παγκοσμίως τα τραγούδια της Εσκενάζυ, αποκαλύπτονται ταυτόχρονα και οι κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του ρεμπέτικου ως φαινόμενο.
Οι τρεις τους ταξιδεύουν στον χώρο και τον χρόνο προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία της ντίβας του ρεμπέτικου και έχουν ως σταθερή έμπνευσή τους την ανεξίτηλη επιρροή της, αλλά και τον τρόπο που τραγουδούσε και ζούσε, δηλαδή με πάθος, φλόγα και αγάπη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!