Searching...
11:07 π.μ.

Πληρωμές άρον άρον με χειρόγραφες εντολές

Με χειρόγραφα σημειώματα και πρόχειρες εντολές, που σε καμία περίπτωση δε θυμίζουν μια τυπική οικονομική υπηρεσία με τάξη και σύστημα, προσπαθούσε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να εκταμιεύσει ποσά για την πληρωμή προμηθευτών, αλλά και για την επιχορήγηση συλλόγων. Κι όλα αυτά, λίγες μόλις ημέρες πριν τελειώσει η θητεία της...
Σε απλές σελίδες Α4, με μουντζούρες και λάθη, αλλά και σε σελίδες από διαφημιστικά μπλοκάκια που έφεραν τη σφραγίδα του τότε αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Μακραντωνάκη, δόθηκε εντολή στην ταμειακή υπηρεσία για εκταμίευση συνολικού ποσού 579.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 93.000 ευρώ προορίζονταν για αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλους συλλόγους.
Οι ταμειακές αυτές καταστάσεις, που λόγω της προχειρότητας αφήνουν άφωνο ακόμη και τον πιο αδαή, είναι ενδεικτικές του χάους που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ενός δήμου, που, σύμφωνα τουλάχιστον με τη νέα διοίκηση, έχει ένα οικονομικό άνοιγμα που ξεπερνά τα 130.000.000 ευρώ.

«Πράσινη Θύελλα»
Για παράδειγμα, στον αθλητικό σύλλογο «Πράσινη Θύελλα, Ανακύκλωση» δόθηκε εντολή να δοθούν 1.000 ευρώ, στην «Ιθάκη» 5.000, στην «Κερκυραϊκή Εστία» 3.000, στο σύλλογο «Μύτικας» 2.500, στο Σύλλογο Ελατοχωριτών 3.000, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποντίων 5.000, στους αθλητικούς συλλόγους «Τρίτων» και «ΜΕΝΤ» ποσά 3.000 και 6.000 ευρώ αντίστοιχα, στο Σύλλογο Ρώσων Μεταναστών 3.000, στο Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας 3.000, στο Κέντρο Προβολής Ιστορίας 2.500, στο Σύνδεσμο Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης 5.000, στο Σύλλογο Οικογένειας και Φίλων Ιθάκη 5.000, στην Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης 8.000, στο Καταφύγιο Ζώων 25.000 και στην Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Eθνικής Aντίστασης 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, στις χειρόγραφες αυτές σελίδες υπάρχουν ονόματα φυσικών προσώπων που προφανώς αντιστοιχούν σε προμηθευτές του δήμου και σε ανθρώπους που του παρείχαν κάποιες υπηρεσίες στο παρελθόν.

«Αντί για πετρέλαιο»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από αυτά τα ποσά εκταμιεύτηκαν, ενώ άλλα όχι. Τις ταμειακές αυτές καταστάσεις είχε παραδώσει πριν από λίγο καιρό στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν. «Τις τελευταίες ημέρες του έτους, η προηγούμενη διοίκηση προτιμούσε να δίνει ποσά σε διάφορους συλλόγους και δε φρόντισε για την προμήθεια πετρελαίου σε απορριμματοφόρα και βρεφονηπιακούς σταθμούς ούτε και για την προμήθεια τροφίμων γι' αυτούς τους σταθμούς», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Καπόν.

Ο κ. Μακραντωνάκης
Τι επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Μακραντωνάκης; «Είναι η πρώτη φορά που έδωσα τέτοιες χειρόγραφες καταστάσεις, πρόχειρες, καθώς με πίεζε ο χρόνος. Υπήρχαν προμηθευτές οι οποίοι μας πίεζαν από καιρό για να πάρουν τα χρήματά τους. Τους τρεις τελευταίους μήνες έπαιρνα ηρεμιστικά για να μπορώ ν' αντέξω την πίεση. Ετσι, όταν προς το τέλος του χρόνου μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε κάποια χρήματα, έσπευσα να δώσω εντολή να εκταμιευτούν ποσά για να πληρωθούν οι προμηθευτές μας, στο πλαίσιο φυσικά των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Κάποιοι πληρώθηκαν, κάποιοι όχι και αυτό το γνώριζε και ο κ. Μπουτάρης».
Ο κ. Μακραντωνάκης κάνει λόγο για ένα οικονομικό άνοιγμα 13 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους. «Ηρθαν κάποια χρήματα και φροντίσαμε εκτός από αυτούς τους προμηθευτές να πληρώσουμε και τη μισθοδοσία του πρώτου δεκαπενθημέρου στους εργαζομένους, να πληρώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και να αφήσουμε στο ταμείο 6 εκατ. ευρώ. Είχαμε, άλλωστε, κατά νου ότι η νέα διοίκηση μέσα στον Ιανουάριο είχε λαμβάνειν 5,4 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους, 4 εκατ. ευρώ από την τακτική επιχορήγηση, 6,5 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ, ενώ 1 εκατ. ευρώ υπολογίζαμε τις τακτοποιητέες», τόνισε ο κ. Μακραντωνάκης.
Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις προς συλλόγους και σωματεία, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών επισημαίνει: «Τα χρήματα που δόθηκε εντολή να εκταμιευτούν για επιχορηγήσεις ήταν πολύ λίγα σε σύγκριση με αυτά των προμηθευτών. Είναι ντροπή να ισχυρίζονται από τη νέα διοίκηση ότι οι σύλλογοι αυτοί επιχορηγήθηκαν άρον άρον επειδή ήταν φίλοι μας. Ακόμη και φίλοι μας να ήταν, τα ποσά είναι πολύ χαμηλά. Προσωπικά δε, επί τρία χρόνια που ήμουν αντιδήμαρχος Οικονομικών δε δεχόμουν κανέναν στο γραφείο μου, μόνο και μόνο για να αποφύγω τέτοιου είδους κατηγορίες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!