Searching...
11:59 π.μ.

Απόγνωση από το λογαριασμό της θέρμανσης

Ηδη, στις περισσότερες περιοχές η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου έχει επιστρέψει στα 77 - 80 λεπτά το λίτρο, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε και τιμή πώλησης σχεδόν στα 90 λεπτά το λίτρο.
Οι κάτοικοι των πιο ορεινών περιοχών, που αδυνατούν να αγοράσουν όσο πετρέλαιο χρειάζονται, προσπαθούν με 100 - 150 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 120 έως 200 λίτρα, να περάσουν μια - δυο εβδομάδες. Επιπλέον, η απόφαση για την εξίσωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που θα φέρει τις τιμές πάνω από τα 1,35 ευρώ/λίτρο, τους προκαλεί αγανάκτηση και απαιτούν άμεσα την καταβολή επιδόματος για να καλύψουν ένα μέρος της δαπάνης για τη θέρμανση των σπιτιών τους.
Στο Νευροκόπι
«Ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολος για τους κατοίκους του Νευροκοπίου. Τα ξύλα που πήραν οι μισοί κάτοικοι δε φτάνουν, ενώ οι υπόλοιποι καίνε στα σπίτια τους και στις αποθήκες με τις πατάτες πετρέλαιο που αγοράζουν πάνω από 80 λεπτά το λίτρο. Με τη θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες να μην ανεβαίνει πάνω από το μηδέν και να πέφτει ορισμένες φορές ακόμη και στους -15, καταλαβαίνετε τη διαφορά που υπάρχει με άλλες περιοχές της χώρας. Είμαστε 3 - 4 νομοί στη Μακεδονία όπου πρέπει να δοθεί επίδομα και μάλιστα γενναίο για τη θέρμανση, καθώς ο χειμώνας διαρκεί 8 μήνες και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε ο Μελέτης Μαυρίδης, δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Δράμας.
Στη Φλώρινα
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Φλώρινα, όπου το πετρέλαιο πωλείται από 76 έως 81 λεπτά το λίτρο.
«Εχω αναλάβει πρωτοβουλία, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους φορείς της δυτικής Μακεδονίας, να οργανωθούν εν όψει της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, από τον Οκτώβριο, με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης. Ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει πετρέλαιο με τιμή 80 λεπτών, εδώ στη Φλώρινα, όπου συνεχώς χιονίζει την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ.
Οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχουν αυξήσει σημαντικά τις παραγγελίες για αγορά πετρελαίου, όχι όμως και τις ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές. «Εχουμε συνέχεια δουλειά, όμως όλοι ζητάνε για 100 - 150 ευρώ για να περάσουν. Πουλάμε όσο φτηνότερα μπορούμε στα 77 - 78 λεπτά το λίτρο», σημείωσε ο Σίμος Τσινάρης, έμπορος πετρελαίου θέρμανσης.
«Στον Εβρο το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στα 79 λεπτά το λίτρο. Πλέον δεν υπάρχουν άλλες τιμές για μικρές και μεγάλες ποσότητες, αφού όλοι παραγγέλνουν για 100 - 300 ευρώ. Φέτος δεν είδαμε μεγαλύτερη παραγγελία από 900 λίτρα», συμπλήρωσε η Βασιλική Καλαϊτζή, πρόεδρος των πρατηριούχων Εβρου.
Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας, διαμορφώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο στα 0,802 ευρώ/λίτρο παρουσιάζοντας πτώση από τα 0,810 ευρώ που κόστιζε πριν από 10 ημέρες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!