Searching...
11:27 π.μ.

Διαπλάτυνση της περιφερειακής

Τέσσερις μελέτες για ισάριθμα σημαντικά οδικά έργα της Θεσσαλονίκης «τρέχει» η «Εγνατία Οδός ΑΕ». Ανάμεσά τους εξετάζεται η αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής οδού, είτε με διαπλάτυνση είτε λειτουργώντας ως υπερυψωμένη αρτηρία! Επιπλέον, εντός του τρέχοντος μήνα η εταιρία πρόκειται να δημοπρατήσει άλλα δύο έργα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το... δρόμο της έχει πάρει μία πολύ σημαντική προμελέτη που αφορά τμήμα του εξωτερικού δακτυλίου της Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο των Πεύκων μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
«Στόχος είναι οι τέσσερις μελέτες, που είναι οριστικές, να ολοκληρωθούν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, ώστε στη συνέχεια να προωθήσουμε τα έργα για ένταξη στο Επιχειρησιακό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ακολούθως, μέχρι το τέλος του χρόνου, για δημοπράτηση», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Τάσος Μουρατίδης.

Οι 4 μελέτες
Η πρώτη από τις τέσσερις μελέτες που εκπονούνται αφορά την αναβάθμιση του δυτικού τμήματος της εσωτερικής περιφερειακής οδού, από τη Λαχαναγορά μέχρι την Ευκαρπία. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει υπογειοποίηση ή ανισοπεδοποίηση των κόμβων που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής οδού στους οποίους παρουσιάζονται σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 210 εκατ. ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις.
Η δεύτερη μελέτη αφορά το πρώτο τμήμα του εξωτερικού δακτυλίου της Θεσσαλονίκης, από το γηροκομείο «Αγιος Παντελεήμων» στην Ευκαρπία και τον κόμβο των Πεύκων. Το έργο αυτό υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 150 εκατ. ευρώ.
Η αναβάθμιση του ανατολικού τμήματος της εσωτερικής περιφερειακής οδού, από την Ευκαρπία μέχρι την Καλαμαριά, αποτελεί το αντικείμενο της τρίτης μελέτης που εκπονείται. Σε αυτήν την περίπτωση οι μελετητές διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αναβάθμιση. Ετσι, εξετάζουν τη διαπλάτυνση της οδού κατά μία λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας ή το να λειτουργήσει ως υπερυψωμένη αρτηρία.
Η τέταρτη μελέτη αφορά την αναβάθμιση - διαπλάτυνση του δρόμου προς τη Χαλκιδική, από τον κόμβο της Καλαμαριάς μέχρι τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία».
Οσο για την προκαταρκτική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή αφορά το δεύτερο τμήμα του εξωτερικού δακτυλίου της Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο των Πεύκων μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι δημοπρατήσεις
Στο μεταξύ, εντός του Φεβρουαρίου η «Εγνατία Οδός ΑΕ» πρόκειται να δημοπρατήσει δύο έργα. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, από τη Θέρμη ώς τη Γαλάτιστα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Υπολογίζεται ότι η εγκατάσταση του αναδόχου θα γίνει πριν από το καλοκαίρι και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες.
Το δεύτερο έργο που θα δημοπρατηθεί βρίσκεται στο νομό Εβρου και αφορά την αναβάθμιση του τμήματος Αρδάνιο - Μάντρα, το οποίο βρίσκεται στον κάθετο άξονα Αρδάνιο - Ορμένιο. Η αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος θα σημάνει την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 71 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Και σ' αυτήν την περίπτωση υπολογίζεται ότι η εγκατάσταση του αναδόχου θα γίνει πριν από το καλοκαίρι και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!