Searching...
9:54 π.μ.

Νέα αναταραχή στη ΔΕΘ

<meta name="y_key" content="602958b3a17bdcd4" />
Όσα υποστήριξε σε προ ημερών ομιλία του στο ΑΠΘ ο κ. Κωνσταντίνου και κυρίως η αμφισβήτηση της ορθότητας της κυβερνητικής απόφασης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό των δύο εταιρειών (ΔΕΘ και Helexpo), δυσφορία σε κυβερνητικά στελέχη αλλά και την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το θέμα ετέθη μάλιστα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Ενημερώθηκε ο Γ. Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με την πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στη Helexpo Α.Ε. Κατερίνα Έλκα, η οποία του παρέδωσε σχετική επιστολή και ζήτησε να υπάρξει αποδοκιμασία των δηλώσεων του κ. Κωνσταντίνου από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Στην επιστολή εκφράζεται μεταξύ άλλων «η έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνου σχετικά με την κατάργηση της ετήσιας γενικής έκθεσης…». Οι εργαζόμενοι διερωτώνται «γιατί ο κ. Κωνσταντίνου αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ χαρακτηρίζει ‘προχειρότητες’ το σχεδιασμό για κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο» και υπογραμμίζουν πως «δηλώσεις αυτού του τύπου το μόνο που δημιουργούν είναι έντονα προβλήματα στην εταιρεία μας». Κλείνοντας την επιστολή τους ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς «να μας απαντήσουν εάν ο κ. Κωνσταντίνου εκφράζει την προσωπική άποψή του ή την άποψη της κυβέρνησης, πράγμα που δεν πιστεύουμε», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.
Στο θέμα παρενέβη με χθεσινή ανακοίνωσή του και ο σύλλογος εργαζομένων στη ΔΕΘ Α.Ε. «Ως εργαζόμενοι στη ΔΕΘ καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της σκοπιμότητας και ωφελιμότητας της διοργάνωσης της Γενικής Έκθεσης του Σεπτέμβρη», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Δυσαρέσκεια
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» η υπόθεση Κωνσταντίνου συζητήθηκε μεταξύ κυβερνητικών στελεχών στο περιθώριο του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου. Εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα εποπτείας της ΔΕΘ, εξέφρασε σε συναδέλφους του τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του προέδρου της Έκθεσης και άφησε να εννοηθεί ότι εντός του Φεβρουαρίου θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και θα ληφθούν και αποφάσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους εκείνα που ενόχλησαν περισσότερο ήταν ότι αφενός «ο πρόεδρος της ΔΕΘ διατύπωσε αυτές τις θέσεις χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό προϊστάμενό του αλλά ούτε και με τα υπόλοιπα στελέχη της Έκθεσης», αφετέρου «αμφισβήτησε, χρησιμοποιώντας μάλλον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, την απόφαση της κυβέρνησης -διατυπωμένη μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο». Το θέμα συζητήθηκε και στα διάφορα πηγαδάκια στο περιθώριο της εκδήλωσης του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία έγινε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πληθώρα κυβερνητικών και κομματικών στελεχών εξέφραζαν δυσαρέσκεια, διότι «εντελώς αιφνιδιαστικά και από το πουθενά ξέσπασε ένας παντελώς αχρείαστος θόρυβος χωρίς λόγο», όπως χαρακτηριστικά δήλωναν.

Πρόβλημα με Helexpo
Οι θέσεις του κ. Κωνσταντίνου προκάλεσαν δυσαρέσκεια στις τάξεις των υπολοίπων στελεχών της ΔΕΘ Α.Ε. αλλά και της αδελφής εταιρείας Helexpo Α.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΘ Α.Ε. μετέφερε προς τον κ. Ξυνίδη ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Α.Ε. Πάρις Μαυρίδης. Έτερο στέλεχος της Helexpo Α.Ε. δήλωσε στη «Θ» ότι «διοργανωτής της γενικής έκθεσης είναι η Helexpo Α.Ε., συνεπώς ο κ. Κωνσταντίνου δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται για το εάν θα γίνει ή όχι η Έκθεση και ποιον χαρακτήρα θα έχει». Απόσταση από τις θέσεις Κωνσταντίνου αλλά και από τη γενικότερη στάση του τηρούν και στελέχη της ίδιας της ΔΕΘ Α.Ε. «Το κλίμα στο εσωτερικό της εταιρείας δεν είναι αυτό που θα έπρεπε», σημειώνει διοικητικό στέλεχος και προσθέτει πως «υπάρχει πλέον μεγάλη ψυχική απόσταση μεταξύ μας». Αναφέρει μάλιστα ότι «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θέματα για τα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων αποκλείονται εσκεμμένα από την ημερήσια διάταξη και δεν έρχονται ποτέ προς συζήτηση».
Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο εταιρειών παρουσιάστηκαν προ ημερών, όταν η Helexpo Α.Ε. ζήτησε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου το οποίο καταβάλλει στη ΔΕΘ Α.Ε. για τη χρήση των χώρων της σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και την αξιοποίηση των εμπορικών σημάτων. Το ποσό το οποίο καταβάλλεται σήμερα ισοδυναμεί με το 20% του τζίρου της Helexpo Α.Ε., το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ ζητείται να γίνει μείωση γύρω στα 3 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με τα ανωτέρω σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια την οποία καταβάλλουν οι δύο εταιρείες για διευθέτηση παλαιότερων οικονομικών διαφορών, τις οποίες κληρονόμησαν από τις προηγούμενες διοικήσεις. Εξαίρεση αποτελεί μία οικονομική απαίτηση της ΔΕΘ Α.Ε. από τη Helexpo Α.Ε., ύψους περίπου 10 εκατ., η οποία κατόπιν συμφωνίας των δύο διοικήσεων θα λυθεί μέσω της δικαστικής οδού.
Οι θέσεις Κωνσταντίνου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο διά των βουλευτών του Σταύρου Καλαφάτη και Θόδωρου Καράογλου κατέθεσε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Τι είπε ο Γ. Κωνσταντίνου
Τις επίμαχες θέσεις φέρεται να διατύπωσε ο κ. Κωνσταντίνου ενώπιον φοιτητών του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ στο πλαίσιο μαθήματος της Άννας Παναγιωταρέα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «η Διεθνής Έκθεση τα τελευταία χρόνια έχασε την παλιά αίγλη της» προσθέτοντας πως «άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να ξαναϋπάρξει Γενική Έκθεση με τη μορφή που έχει σήμερα». Μιλώντας για το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ φέρεται να είπε ότι προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα εξετάσει μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι «η μεταφορά της Έκθεσης στη Σίνδο είναι μία απόφαση η οποία μπορεί και να αλλάξει. Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται από μια κουβέντα που κάνουν πρόχειρα βουλευτές και δήμαρχοι, μόνο και μόνο για να αναπτυχθεί η δυτική πλευρά της πόλης. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να αποφανθεί ολόκληρη η πόλη».
Την Παρασκευή, θέλοντας να διασκεδάσει το θόρυβο που προκάλεσαν αυτές οι θέσεις του, μιλώντας στο Flash ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι «όλοι θέλουμε έναν αυξημένο συμβολικό ρόλο της Θεσσαλονίκης κάθε Σεπτέμβριο», προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι δεν καταργείται τίποτε» και πως «είναι αναγκαίο να συνδυάσουμε το μεγάλο πολιτικό γεγονός του Σεπτεμβρίου με ένα μεγάλο εκθεσιακό γεγονός».
Ερωτηθείς για το θέμα της μετεγκατάστασης αναγνώρισε ότι όντως «υπάρχει πολιτική βούληση για μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά» και τόνισε πως «θα περιμένουμε τις προτάσεις του συμβούλου ο οποίος θα προσληφθεί κατόπιν διαγωνισμού γι’ αυτό το σκοπό, οι οποίες προτάσεις θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τη μεταφορά της ΔΕΘ». Διερωτήθηκε όμως κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει η μετεγκατάσταση σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία.
www.makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!