Searching...

Αφιέρωμα:Rock'n'Roll

Το ροκ εντ ρολ προήλθε από διάφορα μουσικά είδη που ήταν δημοφιλή στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και γνώρισε εξαιρετική δημοφιλία στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Είχε ως βάσεις του τη μουσική rhythm and blues και την country. Η ροκ εντ ρολ αρχικά, ήταν ένα από τα είδη χορευτικής μουσικής των αφροαμερικανών. Μαύροι καλλιτέχνες όπως ο Little Richard, ο Chuck Berry και ο Fats Domino ερμήνευαν επιτυχίες του ροκ εντ ρολ, αλλά απευθύνονταν σε αφροαμερικάνικο κοινό. Αυτοί οι καλλιτέχνες του ροκ εντ ρολ, δέχτηκαν ρατσιστικές κριτικές σε μια εποχή που οι περισσότεροι χώροι διασκέδασης ήταν διαχωρισμένοι για λευκούς και μαύρους.
Η μαζική επιτυχία του ροκ εντ ρολ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν λευκοί καλλιτέχνες διασκεύαζαν το υλικό των αφροαμερικάνων ή ακολούθησαν το στυλ τους, στο μουσικό είδος που έγινε γνωστό ως ροκαμπίλι. Ο, ο Έλβις Πρίσλευ,ο Μπίλ Χάλευ ο Τζέρυ Λι Λιούις και ο Τζόνι Κάς ήταν μερικοί από αυτούς που εδραίωσαν το ροκ εντ ρολ στη συνείδηση των υπόλοιπων Αμερικανών και συνέβαλαν έτσι στην μεγάλη επιτυχία του.  ση που σχετίζεται με τη μουσική. Οι δίσκοι γραμμοφώνου που παράγονται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 είναι πλέον 45 στροφών και όχι 78 και το 1957, η Ιαπωνική εταιρία TTEC (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation) που αργότερα μετονομάστηκε σε SONY, εισάγει στην αμερικάνικη αγορά το πρώτο ραδιόφωνο με τρανζίστορ που αποτελείται πλήρως από μικρού μεγέθους ηλεκτρονικά στοιχεία. Εξαιτίας αυτών, οι νέοι σταδιακά μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε ένα φτηνό σύστημα όπου θα άκουγαν μουσική. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1950, η δημοφιλής μουσική της περιόδου ήταν γνωστή σε όλο τον αμερικάνικο πληθυσμό. 
Κοινό ανεξαρτήτως χρώματος, παρακολουθούσε συναυλίες ροκ εντ ρολ και οι οπαδοί της μουσικής ανακάλυπταν τους καλλιτέχνες που είχαν ερμηνεύσει πρώτοι τα κομμάτια που ήξεραν από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Παράλληλα, αν και οι πωλήσεις των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών γνώρισαν μια πτώση της τάξης του 30%, οι ανεξάρτητες δισκογραφικές άνθισαν καταλαμβάνοντας ένα μερίδιο πωλήσεων γύρω στο 55% στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις δίσκων ροκ εντ ρολ, κατέλαβαν το 1959 το 42,7% των συνολικών πωλήσεων. Βέβαια, εξαιτίας της επιτυχίας του είδους, όσοι προωθούσαν καλλιτέχνες της εποχής, χαρακτήριζαν ως ροκ εντ ρολ και άλλα είδη μουσικής όπως η ποπ της εποχής που είχε στοιχεία ροκ εντ ρολ, με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού. Εντούτοις, η επικράτηση του ροκ εντ ρολ ξεπέρασε τα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στη Βρετανία όπου αναπτύχθηκε το Βρετανικό ροκ.
Εισαγωγή στο Rock N' Roll

Το
rock n roll προέρχεται από το rhythm n blues. Για πρώτη φορά ο όρος rock n roll χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50. Tο rock n roll διαφέρει από το χορευτικό ρυθμό rock n roll, το οποίο ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει περίπου το 1958, όπως επίσης διαφέρει και από το ροκ, το οποίο άρχισε να εξελίσσεται το 1964.
Πιο πριν η φράση
rock n roll χρησιμοποιούνταν στα blues τραγούδια για να περιγράψει την ερωτική πράξη. Ειδικά από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 και μετά χρησιμοποιούνταν στα τραγούδια με διφορούμενη σημασία.

Το
rock n roll δεν υπάρχει στην αγορά της ποπ μουσικής μέχρι το 1953, όταν το crazy man crazy του Βill Halley και των Comets γίνεται το πρώτο rock n roll τραγούδι που μπαίνει στο Billboard. Τα rhythm n blues τραγούδια ήταν τελείως διαφορετικά από τις ποπ μπαλάντες εκείνης της εποχής. Τα φωνητικά ήταν βαριά, οι στίχοι έβριθαν από σεξουαλικά υπονοούμενα, ο ρυθμός ήταν έντονος και χορευτικός και τα κυρίαρχα όργανα ήταν η κιθάρα, το σαξόφωνο και το πιάνο. Επίσης οι τα τραγούδια γράφονταν σε δίσκους χωρίς καμία ιδιαίτερη επεξεργασία.. Κύριο στοιχείο της μουσικής αυτής ήταν η έξαψη. Τα χορευτικά rhythm n blues ήταν καρπός της μαύρης μουσικής, της οποίας ο προσωπικός τρόπος και η αντίθεση της με τις γλυκανάλατες μπαλάντες των λευκών τροβαδούρων όπως του Σινάτρα, τράβηξαν την προσοχή των νεαρών λευκών που τη μετέτρεψαν σε cult μορφή τέχνης, όπως οι μεγαλύτερη τους έκαναν με την jazz


Γιατί όμως αναπτύχθηκε και λατρεύτηκε το
rock n roll? Αιτία ήταν η ανάπτυξη της νεανικής κουλτούρας, που αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου πολέμου. Οι νέοι αμφισβητούν τις ηθικές αξίες της χώρας τους, και δημιουργούν ένα δικό τους στιλ, το οποίο τροφοδοτείται από το Χολιγουντ, με ταινίες που αφορούν την κοινωνική ζωή των εφήβων και την εξέγερση τους, όπως οι θρυλικές ταινίες "Ο Ατίθασος" με τον Μαρλον Μπραντο και "Επαναστατης Χωρις Αιτια" με τον Τζειμς Ντιν, οι οποίες λάνσαραν τα μοντέλα πάνω στα οποία έχτισαν το στιλ και την ιδεολογία τους οι έφηβοι του 50. Η μεγάλη έκρηξη όμως έγινε με την ιστορική ταινία " Η Ζούγκλα Του Μαυροπίνακα", η οποία έκανε μεγάλη επιτυχία και συζητήθηκε πολύ. Η ταινία αυτή, καθώς και η μουσική της επένδυση (με πρώτο και καλύτερο το κλασικό rock around the clock του Βill Halley) παγίωσαν τη σχέση του ροκ εν ρολ με τη νεανική επανάσταση και τις έκαναν δυο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το
rock n roll εισέπραξε τις αποδοκιμασίες της καθωσπρέπει συντηρητικής κοινωνίας των Αμερικανών, λόγω της σχέσης της με την αμφισβήτηση, των σεξουαλικών υπονοουμένων που υπήρχαν στα τραγούδια, καθώς επίσης και εξαιτίας της καταγωγής της από τη μαύρη μουσική. Ειδικά στις Νότιες Πολιτείες η αποδοκιμασία ήταν εντονότερη. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντίδραση των νέων και κατά συνέπεια τη συνέχεια της ανάπτυξης του rock n roll. Ο όρος rock n roll όπως τον ξέρουμε σήμερα χρησιμοποιήθηκε από τον disk jockey Αlan Freed, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη rhythm n blues μουσική . Σιγά σιγά όμως ο χαρακτήρας της μουσικής άλλαξε, ώστε ο όρος rock n roll κατέληξε να περιγράφει και να είναι κάτι διαφορετικό από την rhythm n blues!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!