Searching...

Υπό απειλή επίσχεσης ο ΟΑΣΘ


Με τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί το σήμερα το μεσημέρι, στην έδρα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις προτάσεις τους για το θέμα της δημιουργίας των δύο νέων φορέων που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη για τις αστικές συγκοινωνίες.
Αυτό γνωστοποίησε, κατά τη σύσκεψη των δημάρχων ο πρόεδρος της ΠΕΔ - ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος επισήμανε ότι κατατέθηκαν προτάσεις από τους δήμους Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Χαλκηδόνας. Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης ζητούν την αυξημένη συμμετοχή τους και τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου στον φορέα σχεδιασμού και ελέγχου του μεταφορικού έργου και υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει αυτή τη στιγμή διοίκηση στο ΣΑΣΘ. Επίσης, είπε, ότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα ώστε να συμμετέχουν στο φορέα λειτουργίας, εξέφρασε προβληματισμούς για το ενδεχόμενο μεταφοράς του νέου φορέα στο υπερταμείο, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ανοιχτού δημόσιου διεθνή διαγωνισμού για το μεταφορικό έργο και σημείωσε ότι υπήρξε ασυνέπεια στην επικοινωνία με τον υπουργό, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων.
Από την πλευρά του ο Απόστολος Αντωνούδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ - ΚΜ και δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας - Χορτιάτη, υπογράμμισε ότι μπορεί η σύνθεση του φορέα σχεδιασμού και ελέγχου του μεταφορικού έργου να αλλάξει σε σχέση με ό,τι έγινε γνωστό ως τώρα, είπε ότι στο μέλλον μπορεί οι δήμοι να έχουν καλύτερες δυνατότητες ώστε να συμμετέχουν στις εν λόγω διαδικασίες, εκτίμησε ότι ακόμη και αν μπει ο νέος φορέας στο υπερταμείο δεν σημαίνει ότι οι δήμοι θα χάσουν τα οποιαδήποτε δικαιώματά τους και υπενθύμισε ότι ο υπουργός έχει δεσμευτεί για το θέμα των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στο ΣΑΣΘ γι΄ αυτό και οι δήμοι θα πρέπει να απαιτήσουν από τον υπουργό να υπάρξει προσωρινή διοίκησή του.
Εν όψει κινητοποιήσεων στον ΟΑΣΘ
Στο μεταξύ, για σήμερα 8 Μαΐου έχει προγραμματιστεί μετά από τέσσερις αναβολές, η εκδίκαση της προσφυγής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στη διαιτησία, ο οποίος διεκδικεί ποσό ύψους 14,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για οφειλές οι οποίες αφορούν την εκκαθάριση του 2014, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης.
Η διοίκηση του οργανισμού περιμένει να «κλείσει» το 2014 και μετά αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στη διαιτησία, ζητώντας άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, εκ των οποίων τα 47 εκατ. αφορούν οφειλές για το 2015 και τα υπόλοιπα 53 εκατ. για το περσινό έτος.
Υπογραμμίζεται δε, ότι ο ΟΑΣΘ πορεύεται από τον Απρίλιο μονάχα με την κρατική επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται περίπου στα 4,1 εκατ. ευρώ μηνιαίως, συν τις εισπράξεις από τα εισιτήρια. «Το ελληνικό δημόσιο οφείλει στον ΟΑΣΘ 130,5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του οργανισμού μηνιαίως ανέρχονται σε 7,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδα διαμορφώνονται σε 11 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση όπως έχει, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη», επισήμανε ο πρόεδρος του οργανισμού.
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είναι απλήρωτοι έναν μήνα, ενώ μεταξύ 12-15 Μαΐου θα ξεκαθαρίσει εάν θα μεγαλώσει αυτό το διάστημα. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του οργανισμού, Δημήτρης Τσερμενίδης, είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτή την εβδομάδα θα καθορίσουν την στάση τους. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις, ενώ εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

1 σχόλια:

 
Back to top!