Searching...

Από τη Θεσσαλονίκη στη Στουτγάρδη


Τις δυνατότητες που έχουν άτομα με εμφανείς και μη αναπηρίες (ΑΜΕΑ) φιλοδοξεί να αναδείξει ο φιλέλληνας Διοικητής της Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων (Deutsche Rentenversicherung) στην Στουτγάρδη, Χούμπερτ Σάιτερ.
Το μήνυμα αυτό θα σταλεί μέσα από το ταξίδι που ξεκινάει αύριο ο ίδιος, μαζί με άλλους δεκαέξι Γερμανούς, που θα διανύσουν την απόσταση Θεσσαλονίκη-Στουτγάρδη με ποδήλατα. Στόχος του ταξιδιού, είναι να προβάλλει την αποκατάσταση της υγείας, με απώτερο σκοπό την επανένταξη αναπήρων και χρόνιων πασχόντων στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία.
Η ομάδα ποδηλατιστών, μεταξύ αυτών γιατροί και ΑΜΕΑ, θα συγκεντρωθεί αύριο το απόγευμα στις 4, έξω από το Ινστιτούτο Γκαίτε, στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει το δεκαήμερο ταξίδι. Καθημερινά θα διανύουν περίπου 180 χιλιόμετρα, περνώντας από χώρες των Βαλκανίων και την Αυστρία. 
Με τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σάιτερ έχει ιδιαίτερους δεσμούς, μέσα από επαφές με τοπικές υπηρεσίες και ιδρύματα, που διατηρούνται από τη δεκαετία του '60, χρόνια έντονης μετανάστευσης Ελλήνων προς τη Γερμανία. Στο πέρασμα των χρόνων, οι επαφές εντατικοποιήθηκαν, αναπτύχθηκαν φιλίες. 
«Κατά τις τακτικές μας ενημερωτικές εκδηλώσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουμε στους ασφαλισμένους μας ποιες δυνατότητες και ποια συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν ή, για παράδειγμα, πως να τα αναβαθμίσουν, με την καταβολή προαιρετικών εισφορών. Για το σκοπό αυτό διατηρούμε στη Στουτγάρδη ελληνόγλωσσο προσωπικό, ενώ διαθέτουμε τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης στα ελληνικά.» επισημαίνει ο Χούμπερτ Σάιτερ. 
Τον Γερμανό φιλέλληνα ενθουσιάζει και η ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς στη Γερμανία.
«Ως ειδικός στον τομέα της αποκατάστασης της υγείας θεωρώ εντυπωσιακή τη μορφωτική άνοδο των Ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς στη Γερμανία, κάτι που υφίσταται σε πολύ μικρότερο βαθμό ανάμεσα σε αλλοεθνείς μετανάστες π.χ. τουρκικής ή ιταλικής καταγωγής. Επίσης, με εντυπωσιάζει το προσδόκιμο ζωής, που είναι υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας, παρ' όλες τις δυσκολίες στο σύστημα υγείας».
Σημειώνεται, ότι περίπου το 10% του ελληνικού πληθυσμού έχει κατοικήσει μία φορά στη Γερμανία, ποσοστό που στη Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα πιο υψηλό. Σύμφωνα με έρευνες της Deutsche Rentenversicherung, το 75% των επαναπατρισμένων μεταναστών προέρχεται από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα, εξίσου μεγάλη είναι η ανάγκη για σωστή πληροφόρηση, όταν έρχεται η στιγμή για το συνυπολογισμό των ελληνικών και γερμανικών ενσήμων ή για την αναγνώριση του χρόνου ανατροφής παιδιών, για τη γερμανική σύνταξη. 
Στο παρελθόν, η γερμανική ασφάλιση συντάξεων Στουτγάρδης ενίσχυε το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών της Ιεράς Συνόδου με απεσταλμένο συνεργάτη και με αντικαταστάτη σε περίοδο διακοπών. Σήμερα, διοργανώνει μία φορά το χρόνο ενημερωτική εβδομάδα στους χώρους του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον ΟΓΑ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις αυτές, καθώς έχουν καταγραφεί μέχρι 1.000 εξυπηρετήσεις σε μία εβδομάδα. Συμπληρωματικά διενεργούνται, κάθε δύο χρόνια, ενημερωτικές εβδομάδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 
Φέτος, οι ενημερωτικές συναντήσεις για όσους Έλληνες εργάστηκαν και είχαν ασφάλιση στη Γερμανία, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανόγλωσσων στη Θεσσαλονίκη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!