Την ενοποίηση ακάλυπτων χώρων των πολυκατοικιών, προκειμένου να δημιουργηθούν μικροί χώροι πρασίνου στα άχαρα οικοδομικά τετράγωνα, προτείνουν στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης φορείς της πόλης που ασχολούνται με το πράσινο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι περίπου 30% της πόλης, που υπολογίζεται ότι εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν μυστικοί... κήποι σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα «πείραμα» που επιχειρήθηκε στο παρελθόν και στην πόλη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ περιλαμβάνεται σε επιστημονικές εργασίες – προτάσεις καθηγητών και ερευνητών.
«Η πρότασή μας αφορά την ενοποίηση των χώρων αυτών, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, έτσι ώστε από σκουπιδότοπους που είναι σήμερα, να μετατραπούν σε μικρές πράσινες γωνιές», εξηγεί ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας - Θράκης, Γρηγόρης Νικολαΐδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση του χώρου, τη μετατροπή του σε μικρούς πράσινους κήπους, που αυτομάτως θα γίνονταν πόλος έλξης για τους περιοίκους και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι ιδιοκτησίες δε θα καταπατηθούν, απλώς οι χώροι θα αξιοποιηθούν.
«Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που έχει πολύ μικρό ποσοστό πρασίνου, τέτοιες προτάσεις αποτελούν πολύ καλούς τρόπους για να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά πολύ πιο όμορφη. Η αξιοποίηση αυτή είναι στο σχεδιασμό μας, μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει, βέβαια, να συναινέσουν οι ίδιοι οι πολίτες, καθώς ο δήμος δεν μπορεί αυθαίρετα να παρέμβει σε μια ιδιωτική έκταση», τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Ζέρβας.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80, επί δημαρχίας Θ. Μαναβή, ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Παπαθεοδώρου, είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο. Τότε, τα σχέδια της υπηρεσίας για ενοποίηση των ακάλυπτων στις πολυκατοικίες της οδού Αγίας Τριάδας συνάντησαν την αντίδραση ορισμένων περιοίκων που ναι μεν επιθυμούσαν την αξιοποίηση του χώρου, φοβούνταν όμως ότι θα ενοχλούνταν από την πιθανώς συνεχή παρουσία παιδιών σε αυτά τα μικρά πάρκα.
«Ηταν πράγματι κρίμα, γιατί η πόλη είχε και έχει ανάγκη από πράσινο. Σήμερα, βέβαια, η ανάγκη αυτή έχει αυξηθεί κατακόρυφα και πιστεύω πως ανάλογη προσπάθεια δε θα συναντήσει τέτοιου είδους αντιδράσεις», δηλώνει στον «Α» ο κ. Παπαθεοδώρου.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην περιοχή της Γραβιάς έγινε επίσης μία ανάλογη παρέμβαση, μόνο που σε εκείνη την περίπτωση υπήρχε χώρος (μικροί πεζόδρομοι) μεταξύ των πολυκατοικιών, που ανήκε στο Δημόσιο.
Σήμερα, όπως εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης, ένας τέτοιος μυστικός κήπος βρίσκεται πίσω από την οδό Παπάγου, μεταξύ του πίσω μέρους αρκετών πολυκατοικιών, στην Καλαμαριά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου