«Ελάτε να επενδύσετε στη Θεσσαλονίκη». Αυτή ήταν η φράση - κλειδί στην οποία συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές της χτεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε το πρωί με τη συμμετοχή των μελών της διάσκεψης των προέδρων των μεγαλύτερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Το είπαν όλοι με τον τρόπο τους. «Η θέση της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγική και η πόλη είναι ελκυστική για επενδύσεις τόσο στα logistics και στην καινοτομία όσο και στο τουριστικό προϊόν», σημείωσε ο πρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη, Νίκος Ευθυμιάδης. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα, γιατί πάντα μετά το βαθύ σκοτάδι έρχεται το φως», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, εννοώντας τη δύσκολη οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας.Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στο σχέδιο για μεταφορά της ΔΕΘ προς τα δυτικά, γνωστοποίησε προς τους παραβρεθέντες την πρόταση να δημιουργηθεί στους χώρους της ανάπλασης Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας, με αρχεία των Εβραίων που βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα.
Πρόσκληση για επενδύσεις απηύθυνε και το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο του πάνελ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Θέλω να σας προσκαλέσω να δεχτείτε τις επιχειρηματικές προκλήσεις που ανοίγονται. Χρειαζόμαστε ικανούς επενδυτές για να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία γραφείου των επιμελητηρίων των δύο χωρών που θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους να κινηθούν επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακατσέλος, παρουσίασε την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις στενές σχέσεις που είχαν η χριστιανική και η εβραϊκή κοινότητα στην πόλη.
Το ελληνοεβραϊκό λόμπι
Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ελληνοεβραϊκού λόμπι έθεσαν ερωτήματα που αφορούν το μέλλον των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα και την Ινδία, αλλά και ερωτήματα που είχαν να κάνουν με τις αλλαγές που επιχειρούνται στην ελληνική κοινωνία λόγω του μνημονίου, καθώς και τις σχέσεις της Ελλάδας στην ΕΕ. «Πρώτη φορά που στη χώρα μας γίνονται τόσο πολλές αλλαγές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Λουφάκης, ενώ ο κ. Ευθυμιάδης υποστήριξε ότι οι πολίτες τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, αλλά και ότι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των αλλαγών που, όπως είπε, έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 20 χρόνια. Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ προέβλεψε ότι, όταν θα ξεπεραστεί η σημερινή κρίση, η Ευρώπη θα αναζητήσει τον καινούργιο της ρόλο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου