Ταλαιπωρία χωρίς τέλος
ΙΚΑ Τούμπας. Ώρα 9.30 το πρωί. Οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος συνωστίζονται μπροστά από τις λίστες με τα ονόματα των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ και οι οποίες έχουν τοιχοκολληθεί.
Οι ηλικιωμένοι με δυσκολία προσπαθούν να διαβάσουν τα μικρά γράμματα, να αποκρυπτογραφήσουν τα νούμερα του τηλεφώνου του γιατρού στον οποίο θέλουν να κλείσουν ραντεβού, αλλά και να βρουν τελικά την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.
Με απόγνωση στο βλέμμα, ζητούν από τους… δημοσιογράφους να τους βοηθήσουν να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται και να σημειώσουν σε ένα χαρτάκι τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του. Κάποιοι απ’ αυτούς καταφέρνουν να βγάλουν άκρη, οι περισσότεροι όμως βιώνουν μια ταλαιπωρία χωρίς τέλος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Δημήτρη Τσαρδάκα, ο οποίος είχε ραντεβού με παθολόγο του ΙΚΑ για τις 10 Φεβρουαρίου.
“Με ειδοποίησαν να έρθω σήμερα (σ.σ. χθες) και το νέο ραντεβού είναι για τις 27 Μαρτίου. Δεν μπορώ, όμως, να περιμένω τόσο. Πρέπει να βρω άλλον παθολόγο, είτε από το ταμείο του Δημοσίου, είτε από τον ΟΑΕΕ”, λέει στη “Μ” ο κ. Τσαρδάκας. Ωστόσο, η ατυχία του συνεχίζεται, αφού ο γιατρός που επέλεξε από τις περίφημες λίστες, δεν… απάντησε στο τηλεφώνημά του, οπότε επέστρεψε στο ΙΚΑ Τούμπας για να αναζητήσει την τύχη του σε άλλους παθολόγους.
Έναν νευροχειρουργό ψάχνει ο κ. Ευάγγελος Κοσκινιώτης, ο οποίος σημειώνει σε ένα χαρτάκι το τηλέφωνο ενός γιατρού από τις λίστες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η όποια ενημέρωση έχει είναι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
“Ψάχνω να βρω παθολόγο για να μου γράψει τα φάρμακά μου. Πρέπει οπωσδήποτε να βρω έναν. Μένω στην Τούμπα και προσπαθώ να βρω κάποιον στην περιοχή μου, που να μπορεί να μ’ εξυπηρετήσει”, λέει η κ. Αναστασία Μποζάνη.
Τη δική του ταλαιπωρία περιγράφει και ο κ. Μενέλαος Γεωργίου, ο οποίος αναζητεί στις αναρτημένες λίστες παθολόγο και καρδιολόγο. “Από το πρωί τηλεφωνώ στο 184 για να ενημερωθώ, αλλά η γραμμή είναι συνεχώς κατειλημμένη”, τονίζει.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΙΚΑ Τούμπας Χρήστος Δημόπουλος εξηγεί ότι οι λίστες με τους συμβεβλημένους γιατρούς ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ έχουν αναρτηθεί ανά ειδικότητα και επισημαίνει ότι “κάποιοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ εξυπηρετήθηκαν από γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που ήταν στις λίστες και κάποιοι όχι, διότι οι γιατροί δεν τους δέχονταν, είτε λόγω απεργίας, είτε γιατί θορυβήθηκαν από τις συστάσεις για πειθαρχικό έλεγχο του Ιατρικού Συλλόγου”.
Ταλαιπωρία δίχως τέλος
Στο μεταξύ, αγανακτισμένοι είναι και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι πήγαν χθες στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού προκειμένου να βρουν γιατρό του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ από τις λίστες που έχουν αναρτηθεί. Ωστόσο, όπως ομολογούν πολλοί απ’ αυτούς, αρκετοί από τους γιατρούς στους οποίους τηλεφώνησαν, είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε έχουν… πεθάνει.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, Γιώργος Παπαγιάννης, η πολιτεία οφείλει να διορθώσει τα λάθη στις λίστες των γιατρών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Την ίδια στιγμή, στο κεντρικό πολυιατρείο του ΙΚΑ, στην οδό Αγγελάκη, τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται από εφημερεύοντες γιατρούς ή γιατρούς που δεν απεργούν. Πάντως, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ και του Συλλόγου Επιστημονικού, Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης- Β. Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος, οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος πρέπει να τηλεφωνούν στο ΙΚΑ της περιοχής τους και να ενημερώνονται για τα μεγάλα ιατρεία, όπως της Τούμπας, της Ανάληψης, των Αμπελοκήπων και της Πύλης Αξιού, τα οποία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και καλύπτουν τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.
Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, όμως, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς, μετά τον… αγώνα εύρεσης γιατρού που θα τους εξετάσει ή θα τους γράψει τα φάρμακα που χρειάζονται, ακολουθεί ο Γολγοθάς εύρεσης φαρμακείου που θα δεχτεί τη συνταγή του γιατρού και θα δώσει τα φάρμακα. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση ασφαλισμένου, που εξυπηρετήθηκε από γιατρό του ΟΠΑΔ, αλλά η συνταγή που προσκόμισε σε φαρμακοποιό δεν έγινε δεκτή κι έτσι πλήρωσε από την τσέπη του τα φάρμακά του.
“Η κίνηση είναι αυξημένη στα φαρμακεία ασφαλείας. Χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία δεν έφτασαν συνταγές ασφαλισμένων του ΙΚΑ από γιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ. Σήμερα (σ.σ. χθες) υπήρχαν κάποιες συνταγές, αλλά από κει και πέρα κάθε φαρμακοποιός μπορεί να αναλάβει προσωπικά το ρίσκο της εκτέλεσης των συνταγών αυτών, έχοντας επίγνωση ότι μπορεί και να μην εξοφληθεί ποτέ γι’ αυτές”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Εξάλλου, χθες, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας-Θράκης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία.
Κάλεσμα Λοβέρδου σε διάλογο
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε εκ νέου τους γιατρούς να προσέλθουν αύριο σε διάλογο. Παράλληλα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα αρχίσει να πλήρως από τον Ιούνιο και ζήτησε από τους γιατρούς να του καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους και τις παρατηρήσεις τους για το τι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει.
Εξάλλου, παραδέχτηκε ότι παρατηρούνται προβλήματα στη διαδικασία της παροχής πληροφοριών μέσω του “184”, καθώς και ο ίδιος προσπάθησε τέσσερις φορές να επικοινωνήσει με τη γραμμή, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε αναβάθμιση του συστήματος και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν λύσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ τόνισε ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν 26.000 γιατρούς στη διάθεσή τους αντί των 7.000 που είχαν μέχρι σήμερα.
“Όλες οι αντιδράσεις σχετίζονται με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα, γι' αυτό πολεμήθηκαν όλοι οι υπουργοί Υγείας που επιχείρησαν αυτό το ενιαίο σύστημα. Εμείς θέλουμε συμπαραστάτες τους γιατρούς και είμαστε έξω από τη λογική των συμβάσεων των 600 ευρώ”, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% των γιατρών του ΟΠΑΔ συμφωνεί με το νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά από την 1η Ιουνίου στην Κρήτη και σε ένα νομό της Βόρειας Ελλάδας, πιθανόν της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΟΠΑΔ είχε ξεφύγει, ενώ εκτιμάται ότι οι δαπάνες του θα περιοριστούν φέτος κατά 150 εκατομμύρια ευρώ.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ
Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ιδρύματος για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να πληροφορούνται για τα ονόματα των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Ειδικότερα, η ενημέρωση γίνεται από:
1) Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
" το ιατρικό προσωπικό ασφάλειας των Υπηρεσιών Υγείας θα εξυπηρετεί τα έκτακτα περιστατικά των προσερχόμενων ασφαλισμένων.
" στους πίνακες ανακοινώσεων των κατά τόπους Υπηρεσιών Υγείας θα υπάρχει αναρτημένος κατάλογος των συμβεβλημένων ιατρών του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
2) Μονάδες Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
" Στους πίνακες ανακοινώσεων των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αναρτηθούν πίνακες με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
" Οι διευθυντές των Μονάδων Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μεριμνήσουν για την αποστολή των καταλόγων με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ στα κατά τόπους:
i. Δήμους
ii. ΚΑΠΗ
iii. Εργατικά Κέντρα
iv. Επιμελητήρια
v. Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά.
" Το προσωπικό των Μονάδων Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα παρέχει πληροφορίες σε σχέση με τους καταλόγους των συμβεβλημένων ιατρών της περιοχής τους στους προσερχόμενους ασφαλισμένους.
3) Τηλεφωνική Υπηρεσία 184:
" Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν τηλεφωνικά σχετικά με τους συμβεβλημένους ιατρούς κάθε ειδικότητας της περιοχής τους.
4) Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ):
" Κατάλογος με τα ονόματα των συμβεβλημένων ιατρών της περιοχής θα αναρτηθούν στον πίνακα ανακοινώσεων των τοπικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Παράλληλα, κάθε πληροφορία και ανακοίνωση θα αναρτάται και στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου