Χειρόφρενο -οριστικά αυτή τη φορά- ετοιμάζονται να τραβήξουν οι ιδιοκτήτες 225 τουριστικών λεωφορείων που μεταφέρουν καθημερινά 10.000-11.000 μαθητές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Ανάλογα θα κινηθούν και οι συνάδελφοί τους στη Χαλκιδική, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και έναν χρόνο, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε προ μηνός για παράταση των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο (λήξη σχολικής χρονιάς). Οι συμβάσεις ωστόσο δεν έχουν υπογραφεί, ούτε έγινε η σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι λεωφορειούχοι να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρωστούμενα όσο και τα χρήματά τους για το τρέχον έτος.
Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Εσωτερικών) δεν παρέμβουν για να λυθεί το ζήτημα, όπως λύθηκε στην ανατολική Αττική και αλλού, τότε οι μαθητές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα μείνουν από αύριο στον... δρόμο. Οι λεωφορειούχοι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να αφήσουν τα παιδιά, αλλά η ανοχή τους προς την πολιτεία, όπως λένε, τελείωσε οριστικά. “Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας κοροϊδεύουν και να μας εμπαίζουν. Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος μας έστειλε έγγραφο στα μέσα Ιανουαρίου ότι παρατείνονται οι συμβάσεις μέχρι τις 30-6-2011 για τη μεταφορά μαθητών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει την ισχύ της σύμβασης, ότι δηλαδή θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω” τόνισε ο πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας - Θράκης, Μιχάλης Πετζίκογλου. Πρόσθεσε δε πως αυτή τη φορά, και με δεδομένο ότι τα χρέη από το έργο της μεταφοράς φτάνει για το 2010 τα 5 εκατ. ευρώ, οι λεωφορειούχοι δεν θα δείξουν επιείκεια.
Τα λεφτά ήρθαν και... έφυγαν
Οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων ωστόσο οδηγούνται στην απόφαση να τραβήξουν χειρόφρενο, καθώς τους έγινε μεν γνωστό ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί περί τα 3 εκατ. ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χρεών τους για το 2010, όμως τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να τα πάρουν. Κι αυτό γιατί ενώ εστάλησαν στα εντελλόμενα (την αρμόδια οικονομική υπηρεσία που ελέγχει τις κρατικές δαπάνες) στη Θεσσαλονίκη, η υπηρεσία δεν τα εγκρίνει, επικαλούμενη περσινή απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. “Με λίγα λόγια, τα λεφτά ήρθαν για να πληρωθούμε, αλλά έφυγαν γιατί τα εντελλόμενα δεν μπορούν να τα εγκρίνουν. Επιτέλους ας σταματήσει αυτή η κοροϊδία” σημείωσε ο κ. Πετζίκογλου. Την αποστολή των χρημάτων επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εντελλομένων κ. Γιαννακάκης, λέγοντας πως δεν μπορούν να δοθούν γιατί υπάρχει και δεύτερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι “δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης”. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι δεν μπορεί να δοθεί έγκριση για την εκταμίευσή τους παρά μόνο αν υπάρξει παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών. “Πάντως τα λεφτά υπάρχουν και δεν χάνονται” ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης.
Λάβρος με την υπηρεσία εντελλομένων εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος, λέγοντας ότι μια οικονομική υπηρεσία δεν μπορεί να υποκαθιστά τον νόμο. “Υπάρχει ένσταση των λεωφορειούχων στο ΣτΕ το οποίο τους δικαίωσε επί της αρχικής απόφασης του Ελεγκτικού, άρα τα εντελλόμενα είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόσουν” υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου