Πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ
Τον περασμένο Δεκέμβριο ωστόσο έπειτα από σχετική εντολή του υπουργείου Υγείας και κατόπιν παραγγελίας της διοίκησης του νοσοκομείου οι επιθεωρητές επανήλθαν, για να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση, ώστε να γίνει στη συνέχεια και ο καταλογισμός της ζημίας σε καθέναν από τους υπαιτίους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος έλεγχος βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του και εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να υποβληθεί το τελικό πόρισμα. Πηγή του υπουργείου Υγείας ανέφερε χθες στη «Θ» ότι «η αρχικώς εκτιμηθείσα ζημία του 1 εκατομμυρίου είναι πολύ επιεικής, αφού από το νέο λεπτομερέστερο έλεγχο προκύπτει ότι οι ‘αετονύχηδες’ ζημίωσαν το νοσοκομείο τουλάχιστον κατά 2,5 εκατ. ευρώ». Τονίζει μάλιστα ότι η ζημία ίσως ξεπεράσει και τα 3 εκατ. και υπογραμμίζει ότι «το ποσό αυτό αφορά μόνον τις δύο συγκεκριμένες κλινικές και μόνον τις παραγγελίες για το 2008. Αυτό σημαίνει», προσθέτει, «ότι η πραγματική ζημία για το νοσοκομείο είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη».
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι «το φαγοπότι που είχε στηθεί στο ‘Ιπποκράτειο’ από εταιρείες και γιατρούς αποδεικνύεται και από άλλα στοιχεία». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι ιατρικές δαπάνες στις δύο εν λόγω κλινικές, οι οποίες το 2008 είχαν φτάσει περίπου στα 4,2 εκατ. ευρώ, το 2009 έπεσαν κοντά στα 1,9 εκατ.». Σύμφωνα μάλιστα με τις αναλυτικές καταγραφές η δραστική αυτή μείωση παρατηρήθηκε κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009 μετά την αλλαγή διοικητή στο νοσοκομείο, όταν στη θέση του Παναγιώτη Αποστόλου τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Παντελιάδης.
Κίνδυνος παραγραφής
Η υπόθεση του «Ιπποκρατείου» συζητήθηκε σε σύσκεψη η οποία έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα υπό την προεδρία του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου με τη συμμετοχή διοικητών νοσοκομείων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανίστηκε ιδιαιτέρως θορυβημένη, καθώς μόλις τώρα φέρεται να διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες πειθαρχικές και αστικές ευθύνες των εμπλεκόμενων γιατρών. Ειδικότερα η διοίκηση του «Ιπποκρατείου» είχε παραπέμψει τον περασμένο Ιούνιο τους δεκατέσσερις γιατρούς που κατονομάζονταν στο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΚΠΣ) του υπουργείου Υγείας για τον καταλογισμό των προβλεπόμενων ποινών. Όμως μόλις προχθές διαπιστώθηκε ότι το όργανο αυτό δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με την υπόθεση. Η «Θ» απευθύνθηκε χθες βράδυ σε δύο κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας, για να διαλευκάνει την υπόθεση, και έλαβε δύο αντικρουόμενες απαντήσεις! Το πρώτο στέλεχος δήλωσε πως το ΚΠΣ συστάθηκε πριν από περίπου 40 ημέρες και συνεδρίασε ήδη μία φορά. Το δεύτερο στέλεχος ανέφερε ότι το ΚΠΣ θα συσταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Τόνισε μάλιστα ότι «εκτός από τους γιατρούς του ‘Ιπποκρατείου’ στο ΚΠΣ έχουν παραπεμφθεί και άλλοι γιατροί για ανάλογα αδικήματα, για τα οποία επίσης υπάρχει κίνδυνος παραγραφής».
Καταλογισμός
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το «Ιπποκράτειο» σύμφωνα με ανώτερο διοικητικό στέλεχος του νοσοκομείου «εντός των ημερών αναμένουμε το τελικό πόρισμα των επιθεωρητών, ώστε να προχωρήσουμε σε λεπτομερείς καταλογισμούς των ζημιών σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους γιατρούς». Ωστόσο η διαδικασία αυτή προϋποθέτει ότι θα έχει συσταθεί και θα έχει αποφανθεί για την υπόθεση το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση οι εμπλεκόμενοι γιατροί, δύο εκ των οποίων μάλιστα έχουν ήδη υποβάλει παραιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές, θα μπορούν να στραφούν δικαστικά εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου αξιώνοντας αποζημιώσεις επικαλούμενοι συκοφαντική δυσφήμιση.
Η υπόθεση διερευνάται και από τη δικαιοσύνη, η οποία έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έρευνες του ΣΔΟΕ προέκυψαν σημαντικά στοιχεία τα οποία αφορούν μεγάλα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς ορισμένων εκ των δεκατεσσάρων γιατρών.
Η έρευνα του ΣΕΥΥΠ εστιάστηκε στην προμήθεια των εμφυτεύσιμων υλικών, τα οποία αφορούσαν την Ορθοπεδική και τη Νευροχειρουργική κλινική του «Ιπποκρατείου» και η προμήθεια των οποίων γινόταν βάσει συμβάσεων που είχε υπογράψει το νοσοκομείο με εταιρείες.
Ωστόσο οι γιατροί παρήγγειλαν ό,τι υλικό ήθελαν στην τιμή στην οποία εκείνοι συμφωνούσαν με την εταιρεία της αρεσκείας τους, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις και παραβιάζοντας πλήρως όλους τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου.
www.makthes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου