To πιο επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα στην ιστορία των υπολογιστών, τα Microsoft Windows, κλείνουν σήμερα τα 25 χρόνια παρουσίας τους. Τα Windows 1.0 έκαναν την εμφάνιση τους στις 20 Νοεμβρίου 1985 χωρίς όμως να έχουν την επιτυχία που ήλπιζε η Microsoft. Δύο χρόνια μετά ακολούθησαν τα Windows 2.0, και συνέχισαν με τα Windows 3.1 από όπου ξεκίνησε και η επιτυχία της Microsoft.
Τα Windows 1.0 ξεκίνησαν ως γραφικό περιβάλλον για MS-DOS τον Σεπτέμβριο του 1981 με όνομα "Interface Manager". Ο Bill Gates παρουσίασε στο κοινό τα στάδια ανάπτυξης τους, το Νοέμβριο του 1983 όπου και τα μετονόμασε σε Windows. To όνομα εμπνεύστηκε από τα γραφικά των Windows 1.0 όπου τα διάφορα στοιχεία μπορούσαν να μετακινηθούν στην οθόνη. H Microsoft ήταν πολύ περήφανη για το προϊόν της, αλλά οι χρήστες δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
Ο Nathaniel Borenstein της Carnegie Mellon δεν βρήκε τα Windows πρωτότυπα, και όταν του παρουσιάστηκε το demo του γραφικού περιβάλλοντος, είπε τα εξής:
We laughed, just laughed them out of the place because we had a vastly superior window manager of our own, and these guys came in with this pathetic and naïve system. We just knew they were never going to accomplish anything.
Δύο χρόνια αργότερα τα Windows κυκλοφόρησαν στην αγορά, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες. Η Apple είχε ήδη παρουσιάσει από το 1984 το λειτουργικό της Mac OS, το οποίο χρησιμοποιούσε μόνο γραφικό περιβάλλον και καθόλου εντολές σε αντίθεση με τα Windows 1.0 τα οποία έτρεχαν μέσα από MS-DOS. H Microsoft κατάλαβε ότι έπρεπε να φτιάξει κάτι νέο, το οποίο δεν θα είναι αποκλειστικά ένα γραφικό περιβάλλον για MS-DOS, αλλά ένα λειτουργικό σύστημα από μόνο του.
Με τον καιρό, οι επιχειρήσεις άρχισαν να εμπιστεύονται το λειτουργικό της Microsoft, και αργότερα εξαπλώθηκε και στους προσωπικούς υπολογιστές με την έλευση των Windows 95. H επόμενη μεγάλη ανανέωση της Microsoft έγινε με τα Windows NT, στα οποία βασίζονται τα Windows 2000, XP, Vista και 7, και συμπεριέλαβε ένα νέο σύστημα αρχείων, το NTFS.
Τα Windows, αναμφισβήτητα είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα και του ευχόμαστε χρόνια πολλά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου