ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Με δύο πορείες, καταθέσεις στεφάνων, συναυλίες και ομιλίες κορυφώνονται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που απέτισε χτες φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, συνέδεσε τη φετινή επέτειο με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Η προσέλευση του κόσμου και των εκπροσώπων φορέων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα αρχίσει από το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα καταθέσουν στεφάνι οι πρυτανικές αρχές. Τη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη, ενός εκ των πρωτεργατών της εξέγερσης του '73 στη Θεσσαλονίκη και δεσμώτη της Χούντας, θα τιμήσουν φίλοι και συναγωνιστές του, στις 12.30 μ.μ., στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-1974 καλεί τους πολίτες και τους φορείς να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση, που οργανώνεται στις 5 το απόγευμα, μπροστά στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, και στην καθιερωμένη πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο.
Με κεντρικό σύνθημα «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», το Συντονιστικό γενικών συνελεύσεων οκτώ φοιτητικών συλλόγων και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα πραγματοποιήσουν, στις 6 μ.μ., πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο. Οι διαδηλωτές της δεύτερης πορείας σκοπεύουν να επιστρέψουν στο ΑΠΘ, όπου θα συζητήσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Τιμή στους αγωνιστές του '73
Στο μνημείο του Πολυτεχνείου της Αθήνας απέτισε φόρο τιμής χτες ο κ. Παπούλιας, ο οποίος, σε μήνυμά του, τόνισε πως η φετινή επέτειος συμπίπτει με μια δύσκολη χρονιά στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά. «Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης», είπε.
Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μετά την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε πως το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. «Εχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους», πρόσθεσε.
Στο μήνυμά του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό δε θα έχουν τέλος ούτε αποτέλεσμα γι' αυτόν. «Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Μόνον η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, είπε ότι «ο αγώνας μας σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας».
Ανοιχτό το ΑΠΘ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα κρατήσει ανοιχτές τις πύλες του καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στις 6 μ.μ. θα γίνει η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου. Η διοίκηση του Αριστοτελείου διοργανώνει, στις 7 μ.μ., ανοιχτή συζήτηση με θέμα «1973-2010: Το Πανεπιστήμιο τότε και σήμερα» στην αίθουσα τελετών. Το πάνελ των ομιλητών αποτελείται από τους δημοσιογράφους Μόσχο Βοϊτσίδη, Κλέαρχο Τσαουσίδη, Χρήστο Τελίδη, Παύλο Νεράντζη και Ζώγια Κουταλιανού, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο στον ίδιο χώρο.
Η κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής τιμά και φέτος την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων. Στη 1 μ.μ. θα ξεκινήσει μια συζήτηση, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής, με παλιούς φοιτητές της δεκαετίας του '60 για την πορεία μέχρι την ίδρυση της ΦΕΑΠΘ. Θα ακολουθήσει, στις 2.30 μ.μ., προβολή της ταινίας του Σάκη Μανιάτη «Τα Μέγαρα» (γυρίστηκε το 1973), ενώ θα υπάρξει επαναληπτική προβολή στις 9 μ.μ..
«Διότι δεν συνεμορφώθην…»
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Τμήματος της Γερμανικής Σχολής παρουσιάζει την έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Διότι δεν συνεμορφώθην...». Τα ντοκουμένα προέρχονται από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών αρχείων περιόδου 1940 - 1974, κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή στο χώρο της Γερμανικής Σχολής (πίσω από το «Πράκτικερ»), από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 17/11/2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου