Searching...

Διώξεις στους αδερφούς Ψωμιάδη


Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνουν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδερφός του Διονύσης, καθώς από την Eισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ασκήθηκαν σε βάρος τους κακουργηματικές διώξεις για την υπόθεση με τα «45άρια», έργα τα οποία ανέθετε απευθείας η νομαρχία με πρόχειρους διαγωνισμούς.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, που χειρίστηκε την υπόθεση άσκησε σε βάρος τους κακουργηματικές κατηγορίες για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση διώκονται και άλλα 19 άτομα, διευθυντές, τμηματάρχες και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 340 έργα που ανατέθηκαν με πρόχειρους διαγωνισμούς, από τα οποία εκτιμάται ότι ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο με περίπου 4.000.000 ευρώ κατά τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών. Ακόμη, αναφέρονται 23 έργα τα οποία πληρώθηκαν χωρίς να έχουν εκτελεστεί. Για τα συγκεκριμένα έργα, για τα οποία καταλογίζεται στον πρώην νομάρχη ότι εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις, υπολογίζεται ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 1.030.320,12 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές διαπιστώθηκε η κατ' εξακολούθηση παράβαση της υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία για κάθε έτος επιτρέπεται η ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό ενός μόνον έργου ύψους μέχρι 45.000 ευρώ για κάθε ειδικό φορέα και ΚΑΕ. Οπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, τα έργα που χαρακτηρίστηκαν «45άρια» κατασκευάστηκαν με εξαιρετικές και συνοπτικές διαδικασίες και ουσιαστικά με ανάθεση άνευ διαγωνισμού.

Οπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, τα μεγάλα έργα «έσπαγαν» σε 45άρια με τρεις κυρίως μεθόδους:
- Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.
- Σε άλλες περιπτώσεις έργων με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.
- Τέλος, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν αυτοτελή έργα ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις διώξεις που ασκήθηκαν, ότι έργα που χαρακτηρίζονται ως «45άρια» κατασκευάστηκαν, πληρώθηκαν και παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να συνταχθούν και να εγκριθούν οι προβλεπόμενες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Ακόμη, φέρεται να εντοπίστηκαν έργα για τα οποία δε συντάχθηκαν σχέδια και φάκελοι ασφάλειας υγείας, ενώ διαπιστώθηκε και παράβαση διατάξεων που αφορούν τη διοίκηση και την επίβλεψη των έργων καθώς και τους λογαριασμούς πιστοποίησης του αναδόχου.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται ότι πιστοποίησε ψευδώς ότι έργα με τη μορφή των «45αριών» εκτελέστηκαν, αν και οι εργασίες στα χρονικά διαστήματα που ανέφερε δεν είχαν ολοκληρωθεί, όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Οι ίδιες πράξεις αποδίδονται και στον Διονύση Ψωμιάδη ως αρμόδιο αντινομάρχη Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον Απρίλιο του 2010 που διατάχθηκε από την Εισαγγελία να διερευνηθεί η υπόθεση, τόσο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όσο και ο αδερφός του Διονύσης επί της ουσίας δεν έχουν τοποθετηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών, καθώς αρκέστηκαν στο να προβάλλουν αιτήματα ακυρότητας εστιάζοντας σε δικονομικά ζητήματα που εγείρονται στην υπόθεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!