Searching...

Ελέυθερη πτώση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 8 το πρωί. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://results.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών στοιχείων τους (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο). Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις και τα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία. Στη Θεσσαλονίκη οι διευθυντές των λυκείων έχουν κληθεί στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας στις 9 το πρωί, για να παραλάβουν τις ονομαστικές καταστάσεις και να τις αναρτήσουν στη συνέχεια στα σχολεία.Οι φετινές βάσεις εισαγωγής, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας, διαμορφώθηκαν από σειρά παραγόντων, όπως τα δύσκολα θέματα, η σημαντική μείωση των αριστούχων, η κατάργηση των μετεγγραφών, οι -με βασικό κριτήριο τον τόπο- επιλογές των υποψηφίων. «Θα υπάρξει εντυπωσιακή πτώση των βάσεων σε όλα τα πεδία. Μεγαλύτερη κάθοδος θα παρατηρηθεί στις σχολές της περιφέρειας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που θα συζητηθεί θα είναι οι πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών, δηλαδή τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δύο βάσεις θα έχουν διαφορά χιλιάδων μορίων και αυτό αναμένεται να δημιουργήσει θέμα για το κατά πόσο είναι ισότιμη η αντιμετώπιση υποψηφίων», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιώργος Χατζητέγας.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρξουν πάλι κενές θέσεις σε επαρχιακά ΤΕΙ, παρότι φέτος μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων κατά 10.000. Αναλυτικά οι μεγαλύτερες πτώσεις θα καταγραφούν στις σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου (φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές), οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν στην περιφέρεια τα 2.000 μόρια. Στο 1ο πεδίο κατά μέσο όρο η κάθοδος θα φτάσει τα 500 μόρια, ενώ τα άλλοτε κραταιά παιδαγωγικά τμήματα των επαρχιακών πόλεων ενδεχομένως να πέσουν κατά 700 με 1.000 μόρια. Οι οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου, κυρίως της περιφέρειας, εκτιμάται πως θα έχουν κάθοδο 1.500 μορίων, ενώ όλες οι ιατρικές σχολές πλην της Αθήνας μάλλον θα κινηθούν κάτω από 19.000 μόρια (σ.σ. της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να βρίσκεται κοντά στα 18.350 μόρια).

Η καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων, τα κενά των εκπαιδευτικών και η μεταφορά των μαθητών θα τεθούν στη σημερινή σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με τους περιφερειακούς διευθυντές ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η κ. Διαμαντοπούλου θα αναζητήσει λύσεις για τα βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία δεν θα είναι έτοιμα στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία. Οι περιφερειακοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων και ο Θ. Καρτσιώτης της Κεντρικής Μακεδονίας, θα ζητήσουν ενημέρωση για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, την οποία πλέον αναλαμβάνουν οι δήμοι. Μάλιστα για το ίδιο θέμα θα υπάρξει αύριο σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σήμερα εν τω μεταξύ συνεδριάζει το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), για να εξετάσει τις αιτήσεις αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Τα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το μεσημέρι. Τα αποτελέσματα της πρωτοβάθμιας αναμένει και το ΚΥΣΔΕ, για να συνεδριάσει με τη σειρά του και να καταλήξει στα τελικά ονόματα αποσπασθέντων εκτός απροόπτου το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!