Searching...

Υπό πλήρη έλεγχο,αλλά....

Το απόγευμα οι προσπάθειες είχαν εστιαστεί στην κατάσβεση εστιών που έκαιγαν ακόμη, ενώ η Πυροσβεστική εξακολουθεί να είναι σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Θετικό είναι το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και πνέουν μέχρι 4 Μποφόρ, γεγονός που επέτρεψε στα αεροπλάνα Καναντέρ να αποχωρήσουν για να ενισχύσουν το μέτωπο του Έβρου.
Οι μικροεστίες που έκαιγαν μέχρι περίπου τις 8 το βράδυ, εντοπίζονταν στην περιοχή Άγιος Βασίλειος, κάτω από το Φιλίππειο και οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάστηκαν στην κατάσβεσή τους πριν να πέσει το σκοτάδι.
Αργά το βράδυ, η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, όμως η επιφυλακή θα παραμείνει καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας και 10 οχήματα καθώς κι εθελοντές θα επιτηρούν  την περιοχή που κινδύνεψε.
Νωρίτερα, τον πύρινο εφιάλτη αντιμετώπισαν ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολλά πυροσβεστικά οχήματα για να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα και στο σημείο βρέθηκαν και οι διοικητές των πυροσβεστικών σωμάτων.
Σε ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων έσπευσαν στο Σέιχ Σου υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, καθώς και αρκετοί εθελοντές για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Υπό έλεγχο τέθηκε αρχικά το πρώτο μέτωπο της πυρκαγιάς πάνω από το Θέατρο Γης και κατόπιν και το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πάνω από την περιφερειακή οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους Σέιχ Σου. Το δεύτερο μέτωπο ήταν μικρότερης έκτασης από το πρώτο. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό, ώστε να είναι ομαλή και απρόσκοπτη η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Ως επακόλουθο, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν την περιφερειακή οδό κινούνταν μέσα από τη Θεσσαλονίκη.
Στο Σέιχ Σου είχε ξεσπάσει ξανά πυρκαγιά φέτος στις 26 Ιουνίου στο ύψος της οδού Περραιβού στη Μαλακοπή. Περίοικοι ενημέρωσαν αμέσως την πυροσβεστική για καπνούς στο δάσος. Τότε, ήταν αμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής στη φωτιά που ξέσπασε μετά τις 9 το βράδυ σε περιοχή του Σέιχ-Σου. Στο σημείο έσπευσαν 9 υδροφόρα οχήματα που έθεσαν γρήγορα την πυρκαγιά υπό έλεγχο.
Πριν από 14 χρόνια, στις 7 Ιουλίου του 1997, ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ Σου με αποτέλεσμα να καούν 16.640 στρέμματα από τα συνολικά 29.790 στρέμματα του περιαστικού δάσους, δηλαδή σχεδόν ο μισός Κέδρηνος Λόφος, Από τότε μέχρι σήμερα, έγιναν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ανάφλεξης του δάσους και για την βελτίωση της προστασίας. 
Μόλις πριν ένα χρόνο, άρχισαν οι περιπολίες για την περιφρούρηση του δάσους του Σέιχ Σου από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και εθελοντικές ομάδες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι εθελοντές, εξοπλισμένοι με κιάλια, ασυρμάτους, κινητά τηλέφωνα και χάρτες, έχουν αποστολή να βρίσκονται στα σημεία - πυροφυλάκια Αρτεμις και Καρά Τεπέ τα σαββατοκύριακα, τις θερμές ώρες της ημέρας, 14:00 - 18:00, και τις καθημερινές, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
Παρά τα μέτρα που λήφθηκαν και τη δημιουργία εθελοντικού σώματος προστασίας του περιαστικού δάσους, σημειώθηκαν εκ νέου πυρκαγιές, οι οποίες ευτυχώς είχαν κατασβεστεί εγκαίρως.
Τα πουρνάρια, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που υπήρχαν πριν έχουν καλύψει και πάλι το 55% του περιαστικού δάσους που κάηκε. Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα 1,5 εκατομμύριο δενδρύλλια που φυτεύτηκαν τα επόμενα χρόνια είτε δεν κατάφεραν να διατηρηθούν, είτε δεν είχαν την υποστήριξη (καλλιέργεια, πότισμα, αραιώματα κ.ά.) που χρειαζόταν τα επόμενα χρόνια.
Η σημερινή πυρκαγιά δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων για την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών για την προστασία του δάσους από πυρκαγιά.
Το πάθημα του 1997 φαίνεται να έχει γίνει μάθημα και, παρά τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων λειτούργησε ώστε να μην επεκταθεί η χτεσινή φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου.
Αστυνομικοί που εντόπισαν την εστία ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και το δήμο και αμέσως έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα καθώς και υδροφόρες των δήμων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης - Συκεών, μαζί με μέλη των εθελοντικών ομάδων τους.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη φωτιά. Πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι με τις ειδικές τροποποιήσεις που έχουν τα οχήματά μας, υδροφόρες, γκρέιντερ κ.ά. Αμέσως βρεθήκαμε στην εστία της φωτιάς μαζί με εθελοντές. Είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.
«Λόγω της μετακίνησης πυροσβεστικών δυνάμεων στον Εβρο ήμασταν σε ετοιμότητα και αμέσως βρέθηκαν στον τόπο της φωτιάς 7 υδροφόρες και ένα γκρέιντερ του δήμου, μαζί με εθελοντές. Θα παραμείνουμε εδώ όλο το βράδυ για τυχόν αναζωπύρωση», πρόσθεσε ο Στέλιος Λιακόπουλος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είχαν γίνει οι εργασίες καθαρισμού των δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών και των απορριμμάτων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια της συνοικίας των Σαράντα Εκκλησιών. Ωστόσο να σημειωθεί πως η φωτιά ξέσπασε σε χώρο αναψυχής, όπου το πιθανότερο είναι να υπήρχαν σκουπίδια. Για το σκοπό αυτό στις αρχές Ιουλίου είχαν διατεθεί περίπου 250.000 ευρώ στο δασαρχείο, 80.000 ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης και περίπου 70.000 στο δήμο Νεάπολης - Συκεών.
«Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ δόθηκαν αρχές Ιουλίου στο δασαρχείο και όλους τους δήμους για πέντε δράσεις που περιλαμβάνουν καθαρισμούς, εργασίες στα δάση, συντήρηση οχημάτων, αγορά νέου εξοπλισμού και οργάνωση των εθελοντικών ομάδων. Η εικόνα στην περιοχή που εκδηλώθηκε η φωτιά ήταν αρκετά καλή, όμως ξεκίνησε από χώρο αναψυχής, δίπλα από το Θέατρο Γης, όπου συχνά επισκέπτες αφήνουν σκουπίδια», τόνισε ο Κώστας Κοκολάκης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.
Παράλληλα, υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν έτοιμοι για την ενεργοποίηση του σχεδίου εκκένωσης του ζωολογικού κήπου.
«Ετοιμάσαμε το σχέδιο εκκένωσης σε συνεργασία με τον ''Αρκτούρο'', την Ορνιθολογική και κτηνιάτρους», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Πυροσβεστική, Αστυνομία, δήμοι και εθελοντές συνεργάστηκαν για την άμεση αντιμετώπιση της φωτιάς, όμως αναπάντητα παραμένουν τρία ερωτήματα σχετικά με το ξέσπασμά της.

Το αλλά...
1. Πώς ξέσπασε η φωτιά σ' ένα σημείο σχετικά πολυσύχναστο, σε μικρή απόσταση από την περιφερειακή κοντά στο Θέατρο Γης; Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αφήνει υπόνοιες για εμπρησμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ύποπτο μια φωτιά που ξεκίνησε στη θέση ''Λαδάς'', κάτω από την περιφερειακή, χωρίς πολύ ισχυρούς ανέμους, να περάσει το δρόμο». Οι πυροσβέστες υποστηρίζουν ότι ήταν έρπουσα και με τη θερμική ακτινοβολία που αναπτύσσεται αυτό μπορεί να συμβεί.
2. Παρόλο που οι αντιπυρικές ζώνες ήταν καθαρές και δεν υπήρχαν εμφανή σκουπίδια στα σημεία που εκδηλώθηκε και εκεί που επεκτάθηκε η φωτιά, εντούτοις στη γύρω περιοχή υπήρχαν και πεταμένα μπάζα, λάστιχα και άλλα απορρίμματα που ασυνείδητοι πετούν σχεδόν καθημερινά σε διάφορα σημεία του Σέιχ Σου. Εξάλλου, μέρος των σκουπιδιών κάηκε από τη φωτιά, όπως και το ίδιο συνέβη με πεταμένα λάστιχα με συνέπεια να βγουν και μαύροι καπνοί.
3. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ έφτασαν από την Καβάλα, περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της φωτιάς, καθώς συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Εβρο. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε σε αναμονή εναέριο μέσο πυρόσβεσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!