Searching...

Παρά θίν'αλός 2011

Ανανεωμένος και πλούσιος είναι ο φετινός προγραμματισμός του φεστιβάλ του δήμου Καλαμαριάς «Παρά θίν’ αλός», ο οποίος, πέρα από τις ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, στις οποίες ούτως ή άλλως μας έχει συνηθίσει, στρέφει το βλέμμα του και σε διαδημοτικές συνεργασίες, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων μέσων, ιδίως στην περίπτωση διοργάνωσης μίας καινούργιας πρωτοβουλίας, του τριήμερου συνεδρίου «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική».
Για πρώτη φορά φέτος, και ως μία συμβολική χειρονομία, η μουσική εκδήλωση-τελετή λήξης του «Παρά θίν’ αλός» αποτελεί παράλληλα και την εναρκτήρια εκδήλωση των «Δημητρίων», επιβεβαιώνοντας και εφαρμόζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική συνέχειας και κατάρτισης μίας ενιαίας πολιτιστικής πρότασης από τους δύο δήμους. Για την ανάγκη στήριξης του πολιτισμού στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία μίλησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, εξηγώντας παράλληλα ότι οι συνεργασίες δεν αποτελούν μόνο λύση ανάγκης εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και μία συνειδητή πολιτική επιλογή που βοηθά στο να προαχθεί ο πολιτισμός.
Μία ακόμη συνεργασία που δίνει το στίγμα της στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ είναι αυτή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, καθώς και η πρωτοβουλία πραγματοποίησης εργαστηρίων με σπουδαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Ο λόγος για τους Αλέξανδρο Μυράτ, Νίκο Κυπουργό, Ross Daly και Μίλτο Λογιάδη, οι οποίοι θα αναλάβουν να μυήσουν το ειδικό και μη κοινό στον κόσμο της μουσικής (5-7 Σεπτεμβρίου).
«Η τέχνη εν μέσω οικονομικής και αισθητικής κρίσης» είναι το επίκαιρο θέμα του τριήμερου συνεδρίου, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα λάβουν χώρα οι συζητήσεις οι σχετικές με τα εικαστικά στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γεράσιμο Βώκο, και στις 6-7 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Remezzo» το μουσικό μέρος με εισηγητές τους Νίκο Κυπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Θηβαίο και άλλους σημαντικούς μουσικούς.

Το συναυλιακό πρόγραμμα αρχίζει στις 30 Αυγούστου στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς, με τον Μανώλη Μητσιά να συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς και να ερμηνεύει το «Αξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη. Αφηγητής είναι ο Γρηγόρη Βαλτινός, ενώ η εκδήλωση είναι δωρεάν. Τη σκυτάλη παίρνουν στο δασάκι του Κόδρα οι Μαρία Θωίδου (2 Σεπτεμβρίου), «The rock ‘n Rolla Band» και «A Kapela» (3 Σεπτεμβρίου), «Plaza Ensemble» (4 Σεπτεμβρίου), οι Νίκος Σπανός και Σίμος Παπάνας σε συναυλία μπαρόκ μουσικής (5 Σεπτεμβρίου - δωρεάν είσοδος), Ross Daly (6 Σεπτεμβρίου) και οι «dissonArt ensemble» με την ομάδα χορού «Rootlessroot» (11 Σεπτεμβρίου, δωρεάν είσοδος). Μεσολαβούν ακόμη η εμφάνιση της Ελληνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Μάρκους Μάουντερερ στο «Remezzo» (7 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο) και η συναυλία της Ελλης Πασπαλά με την ΚΟΘ, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ στο Κυβερνείο (9 Σεπτεμβρίου). Ηδη αναφερθήκαμε στην εκδήλωση λήξης, η οποία θα πάρει τη μορφή ενός μουσικού πάρτι με τις μουσικές του πρωτοπόρου συνθέτη John Cage στο αύλειο χώρο του ΜΜΘ στις 12 Σεπτεμβρίου (επίσης με ελεύθερη είσοδο).

Δεκατέσσερις εκθέσεις περιλαμβάνει η φετινή, ενδέκατη διοργάνωση του Πεδίου Δράσης Κόδρα (3-14 Σεπτεμβρίου), την οποία επιμελούνται οι Μαρία Κενανίδου, Θεόφιλος Τραμπούλης και Δημήτρης Μιχάλαρος. Πέρα από το ενδιαφέρον συνέδριο, φέτος εγκαινιάζονται εκθέσεις ιστορικού προσανατολισμού αλλά και εκθέσεις που διερευνούν τη διάσταση του κυβερνοχώρου ως μία ακόμη διάσταση εικαστικής δημιουργίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!