Searching...

Πράξη ανθρωπιάς

«Ευχαριστώ τον Ύψιστο για την υγεία και τη δύναμη που μου χαρίζει, ώστε να μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Παροτρύνω τους έχοντες και κατέχοντες να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη τους και να κάνουν πράξεις αλληλεγγύης».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον 83χρονο Νικόλαο Ξενιτίδη, ο οποίος ξεχωρίζει για τη μεγάλη του καρδιά, τη σεμνότητα και τη διάθεσή του να προσφέρει στην κοινωνία και τους συνανθρώπους του, και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους, όπου τέτοιες ενέργειες τείνουν να εκλείψουν. Χθες, ο 83χρονος, που κατάγεται από τη Χρυσή Πέλλας κι εδώ και αρκετά χρόνια ζει στην Καλαμαριά, δώρισε στον οικείο δήμο ένα πλήρως εξοπλισμένο, υπερσύγχρονο ασθενοφόρο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών. Κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής, ο κ. Ξενιτίδης παρέδωσε το κλειδί του αυτοκινήτου στον δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, ο οποίος, με τη σειρά του, του πρόσφερε το ασημένιο καράβι της «Αργώ», που συμβολίζει το καράβι που έφερε τους πρώτους πρόσφυγες στην Καλαμαριά.
Η δωρεά αυτή του 83χρονου, όμως, δεν είναι η μοναδική, αφού και πριν από ενάμιση χρόνο, τον Οκτώβριο του 2010, είχε δωρίσει ένα ασθενοφόρο για τις ανάγκες του νοσοκομείου της Βέροιας. Επιπλέον, χάρισε ένα ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας Αριδαίας, όπου εγκατέστησε και τηλεφωνικό κέντρο, δώρισε ιατρικό εξοπλισμό και ανέλαβε τη δημιουργία πνευματικού κέντρου. Οι ενέργειές του αυτές αποδεικνύουν στην πράξη το ρητό που τον συνοδεύει στη μέχρι τώρα ζωή του και δεν είναι άλλο από το «Όχι λόγια, έργα».

Μεγάλη και πολύτιμη χαρακτήρισε την προσφορά του κ. Ξενιτίδη ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι κάτοικοι της Καλαμαριάς που χρήζουν άμεσης περίθαλψης θα μπορούν πλέον να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε νοσοκομεία και σε άλλα ιδρύματα της πόλης μας χάρη στο νέο ασθενοφόρο.
«Είναι μια πράξη φροντίδας, αγάπης και αλληλεγγύης για τους πολίτες της Καλαμαριάς. Το ασθενοφόρο θα χρησιμοποιηθεί μετά από έναν μήνα, οπότε θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΑΒ. Θα σταθμεύει σε κεντρικό σημείο της Καλαμαριάς και θα εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά της περιοχής μας, αλλά και όποιας άλλης περιοχής έχει άμεση ανάγκη. Εύχομαι ο κ. Ξενιτίδης να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα ξεφύγουν από τον προσωπικό τους παράδεισο, για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους», δήλωσε στη  ο κ. Μπακογλίδης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δωρεά προετοιμάζει τη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς προκειμένου να υποδεχτεί τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που του εκχωρούνται με τον «Καλλικράτη» και θα λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής - Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του δήμου Καλαμαριάς Κυριακή Φοροπούλου ευχαρίστησε τον κ. Ξενιτίδη και τόνισε ότι με τη γενναία και πολύτιμη αυτή δωρεά του ο δήμος γίνεται ο αποδέκτης της ευγνωμοσύνης και της δημόσιας αναγνώρισης από την υποδειγματική ενέργεια της ευγενικής προσφοράς του. Παράλληλα σημείωσε ότι η δωρεά μιας τέτοια μονάδας διακομιδής ασθενών αποτελεί τιμή για τους δημότες της Καλαμαριάς.

Ο Νικόλαος Ξενιτίδης είναι μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την πλούσια δράση του και το υψηλό αίσθημα φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Γεννήθηκε στη Χρυσή Πέλλας και σήμερα ζει εδώ και αρκετά χρόνια στην Καλαμαριά. Παιδί τρίτεκνης οικογένειας, ξεκίνησε τη ζωή του με όνειρα και φιλοδοξίες για σπουδές. Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου στάθηκαν εμπόδιο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ενώ ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Μέσα από την επαγγελματική δραστηριότητα που ανέπτυξε στα χρόνια που ακολούθησαν εργάστηκε σκληρά, ξεπέρασε τις δυσκολίες, ξαναβρήκε την αυτοπεποίθησή του και, όταν ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, στράφηκε σε πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Η ευεργετική δραστηριότητά του ξεπέρασε τα σύνορα της γενέτειράς του. Οι πράξεις του, που αποπνέουν ευαισθησία, φιλανθρωπία και αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, τον έχουν αναγάγει σε άνθρωπο που διακατέχεται από ανάγκη για δράση, χωρίς προσωπικό συμφέρον, και θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη νεότερη γενιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!