Searching...

Στο κελί 33....


Στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε χτες ο 48χρονος Ρώσος, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές του Περού, ήταν μέλος κυκλώματος που προμήθευε με όπλα τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
O 48χρονος, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί αγγελία διεθνών αναζητήσεων από την Ιντερπόλ του Περού, εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής, σε ξενοδοχείο στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής. Χτες οδηγήθηκε στην εισαγγελία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στο Περού. Ο εντοπισμός του κατηγορουμένου έγινε έπειτα από πληροφορίες που έφτασαν στις ελληνικές αστυνομικές αρχές και αμέσως οργανώθηκε επιχείρηση για τη σύλληψή του.
Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε από τις 16 Αυγούστου ο 48χρονος Ρώσος μαζί με τη σύζυγό του μετέβη πολυμελές κλιμάκιο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με αστυνομικούς της Χαλκιδικής οργανώθηκε η σύλληψή του. Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο 48χρονος δεν προέβαλε καμία αντίσταση, ενώ ήταν άοπλος.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα που έφτασαν στις ελληνικές αρχές, ο 48χρονος Ρώσος συμμετείχε σε κύκλωμα, μέλη του οποίου το καλοκαίρι του 1999 προμήθευσαν με 10.000 όπλα τύπου Καλάσνικοφ τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος συμμετείχε ως πιλότος στο κύκλωμα, καθώς οι αποστολές των όπλων φέρονται ότι γίνονταν με αεροσκάφος τύπου «Ιλούζιον». Στο ίδιο κύκλωμα φέρονται ότι συμμετείχαν άτομα από την την Ισπανία, την Ιορδανία, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ. Ο 48χρονος ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται από τις αρχές του Περού, υποστηρίζοντας ότι επισκέφτηκε την Κολομβία μία φορά το 2003 προκειμένου να παρακολουθήσει ένα συνέδριο. Οι ελληνικές αρχές αναμένουν τώρα νέα στοιχεία από το Περού, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημα έκδοσης του 48χρονου από τη Ρωσία.
Το συγκεκριμένο κύκλωμα κατηγορείται ότι διηύθυνε ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Περού Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, ο οποίος ήδη έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 χρόνων για λαθρεμπόριο όπλων. Σε βάρος του Μοντεσίνος έχουν εκδοθεί και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην οργάνωση «Κολίνα», η οποία επί προεδρίας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (1990-2000) φέρεται ότι συμμετείχε σε δολοφονίες και εξαφανίσεις πολιτών του κρυφού πολέμου που διεξήγαγε τότε το κράτος εναντίον των ακροαριστερών ανταρτών του «Φωτεινού Μονοπατιού» και του επαναστατικού κινήματος «Τουπάκ Αμάρου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!