Searching...

Το απορριμματοφόρο που καίει τηγανέλαιο

Σε ένα χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2012, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το απορριμματοφόρο του κεντρικού δήμου που θα καίει βιοντίζελ με πρώτη ύλη το τηγανέλαιο!
Το απορριμματοφόρο, το οποίο αγοράστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, θα «καίει» το βιοντίζελ δεύτερης γενιάς που παράγεται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και προέρχεται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια του ΕΚΕΤΑ, Στέλλα Μπεζεργιάννη, μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί 900 λίτρα βιοντίζελ, στο πλαίσιο του έργου που έχει τα εξής τρία στάδια: α) συλλογή τηγανέλαιου από 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, στα οποία μπορούν να παραδίδουν χρησιμοποιημένο λάδι και οι πολίτες (για περισσότερες πληροφορίες: www.biofuels2g.gr), β) αειφόρος παραγωγή - ποιοτικός έλεγχος του βιοντίζελ και γ) χρήση του καυσίμου από το προαναφερθέν απορριμματοφόρο του δήμου, για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών.
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, που θα έχει σύντομα εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε μαζί με άλλα στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα το δίπτυχο «Καινοτομία και Περιβάλλον».

Καταμαράν
Σε αναζήτηση επενδυτή για ενεργειακά αυτόνομο σκάφος αναψυχής βρίσκεται το αρχιτεκτονικό γραφείο «Mal-vi Αrchitects», που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατηγορία προσέλκυσης αγοραστών. Υπό προϋποθέσεις και με πλήρη ηλεκτρική κίνηση, το καταμαράν, που διαθέτει δύο κινητήρες -έναν ηλεκτρικό κι έναν ντιζελοκίνητο- και 35 τετραγωνικά φωτοβολταϊκών πάνελ, μπορεί να ταξιδεύει δύο εβδομάδες με μόνο καύσιμο τον Ηλιο! Ενδεικτικό είναι ότι στην προσομοίωση ενός ταξιδιού δύο εβδομάδων στις Σποράδες και την Εύβοια, το καταμαράν κατανάλωσε -σε πλήρη ηλεκτρική κίνηση- μόλις 0,97 λίτρα καυσίμου!
Το πρωτοποριακό σκάφος παρουσιάστηκε στην έκθεση «Yacht Show» στο Μονακό και προσήλκυσε το ενδιαφέρον τριών εξειδικευμένων ναυπηγείων. Το καταμαράν αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τουρισμό σε προστατευόμενες περιοχές (αφού είναι αθόρυβο και έχει μηδενικούς ρύπους), σε ηλιόλουστα νησιωτικά συμπλέγματα (αφού εκμεταλλεύεται την ηλιοφάνεια) και για πλοήγηση μεγάλων ποταμών. Βέβαια, προκειμένου το σκάφος να φτάσει μαζικά μέχρι τις θάλασσες, απομένει το δύσκολο εγχείρημα, αυτό της εξεύρεσης επενδυτή.

Οικολογικά ξενοδοχεία
Σε οικολογικό ξενοδοχείο, αντί για ένα «συμβατικό», χωρίς περιβαλλοντική πολιτική, θα προτιμούσαν να μείνουν πάνω από εννέα στους δέκα Ελληνες (ποσοστό 93%), αν είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο μονάδες, στο ίδιο εύρος τιμών και υπηρεσιών. Παράλληλα, επτά στους δέκα (70%) θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην περιβαλλοντική πολιτική του ξενοδοχείου τους, στη διάρκεια των διακοπών τους, ενώ το 62% επιθυμεί το κατάλυμα που διαλέγει να λειτουργεί με βάση πρόγραμμα περιβαλλοντικής πολιτικής. Τα παραπάνω συμπεράσματα, που φέρνουν στην επιφάνεια την ανάδυση μιας νέας τάξης, των «πράσινων» Ελλήνων τουριστών, προκύπτουν από διαδικτυακή έρευνα της ομάδας «Greenhotels», σε πανελλαδικό δείγμα 400 ατόμων.
Εξάλλου, μία ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ απέδειξε ότι ένα προκατασκευασμένο σπίτι μπορεί να καταναλώνει μέχρι και κατά 40% λιγότερη πρωτογενή ενέργεια, σε σχέση με ένα συμβατικό, αν γίνουν οι απαραίτητες, καινοτόμες κινήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!