Searching...

Η Aerosvit για νέες πτήσεις

Καθηλωμένες σε χαμηλό επίπεδο παραμένουν τα τελευταία χρόνια οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, ενώ σχετικά περιορισμένος -αν και με ταχεία ανάπτυξη- είναι και ο τουρισμός, με τους Ουκρανούς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο Άγιον Όρος. Πάντως, αυξανόμενη δυναμική διαφαίνεται για τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση για στενότερη συνεργασία.
Ποντάροντας σε αυτή την προοπτική, η αεροπορική εταιρία «Aerosvit», που ήδη συνδέει την Ουκρανία με την Αθήνα, εξετάζει το ενδεχόμενο έναρξης δύο νέων πτήσεων εβδομαδιαίως και από/προς Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνο-ουκρανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου, Τάσος Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, ενόψει της αποψινής ιδρυτικής εκδήλωσης του φορέα, στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Βάσει έρευνας αγοράς και πληροφοριών μας, οι Ουκρανοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα και ιδίως στο αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές, με έμφαση στην κατασκευή μονάδων βιομάζας «με το κλειδί στο χέρι», τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες».
Κατά τον κ.Οικονόμου, μεγάλη είναι η δυναμική του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα προσήλκυσε πέρυσι - παρά τα προβλήματα με τη βίζα- περίπου 45.000 Ουκρανούς, μεγάλος αριθμός των οποίων πήγε στο Άγιον Όρος.
«Παρά την ταχεία ανάπτυξη, τα νούμερα παραμένουν μικρά, σε σχέση, π.χ., με τις 1.400.000 αφίξεις Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη και τα τουρκικά παράλια. Οι αεροπορικές συνδέσεις με το Κίεβο, που γίνονται ήδη από την «Αstra Airlines», αλλά και εκείνες που πρόκειται να προστεθούν από την «Aerosvit», αρχικά για Κίεβο, αλλά στη συνέχεια ενδεχομένως και για άλλες πόλεις, αναμένεται να βοηθήσουν τον τουρισμό», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.
Για απόψε έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για τον εορτασμό της ίδρυσης του Συνδέσμου, ο οποίος αριθμεί 25 επιχειρήσεις-μέλη, ενώ έχει δεχτεί κρούσεις για εγγραφή από περίπου άλλες 30. Όπως υποστηρίζει ο κ. Οικονόμου, αίτηση ένταξης στον σύνδεσμο έχει καταθέσει -μεταξύ άλλων- η τράπεζα ρωσικών συμφερόντων KEDR.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο (2010), το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ουκρανίας (που είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας) συρρικνώθηκε πρόπερσι στα 236,6 εκατ. ευρώ (-58,8%, έναντι του 2008).
Τον περσινό Ιανουάριο, οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία ανέρχονταν στα 330,9 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται σημαντικά ελληνικά κεφάλαια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν καταχωρηθεί ως ελληνικές.
Βάσει της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ, οι τομείς με τις μεγαλύτερες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζουν να είναι οι εξής: βιομηχανία τροφίμων (επεξεργασία/συσκευασία), αγροτοβιομηχανικός τομέας, καταναλωτικά αγαθά, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, εξειδικευμένο λογισμικό, κινητή τηλεφωνία, μεταφορές/διανομές/logistics, τουρισμός και χρηματοπιστωτικός τομέας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!