Searching...

Προτάσεις για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, με αντικείμενο «Προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά», στο πλαίσιο της διαμόρφωσής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο και Μεσογειακό Βοτανικό Κήπο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρ. Τσακίρης, όπου έδωσαν το παρόν οικονομικοί, επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης, προκειμένου να διατυπωθούν ιδέες και λύσεις, για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου.
Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Τσαλικίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης αστικού, χρηστικού πρασίνου και ιδιαίτερα στην σημασία της αναπαλαίωσης κτιρίων, τα οποία θα φιλοξενήσουν μελλοντικές δομές του Δήμου Παύλου Μελά. «Η νευραλγική θέση του στρατοπέδου θα αποτελέσει θέλγητρο για επισκέπτες από τα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Τσαλικίδης.
Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Σπύρος Κάνουρας, υπογράμμισε την σημασία αξιοποίησης του προγράμματος  Jessica, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά πως «Αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη σε αστικές περιοχές. Το Jessica αποσκοπεί στην οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα, με παρεμβάσεις υπό την μορφή επενδύσεων, προς όφελος της οικολογικής ανάπτυξης και του σεβασμού στο περιβάλλον».
Από την πλευρά του, ο Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νικόλαος Σουλάκης, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης Μητροπολιτικού Πάρκου για τις Δυτικές Συνοικίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε πραγματοποιήσει και την μελέτη διαμόρφωσης του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο το 2006, επί δημαρχίας του Διαμαντή Παπαδόπουλου, στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης.
«Το Μητροπολιτικό Πάρκο και ο Μεσογειακός Βοτανικός Κήπος αποτελούν αίτημα της κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες. Πραγματοποιούμε τον αστικό σχεδιασμό με βάση το πράσινο. Κάνουμε πραγματικότητα την ουτοπία με προγραμματισμό και άμεσες παρεμβάσεις προς όφελος της περιβαλλοντικής, σύγχρονης πολιτικής. Επενδύουμε στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιθυμούμε την φύση μέσα στην πόλη και την πόλη μέσα στην φύση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

1 σχόλια:

  1. Ποιος είναι ο Σπύρος Κανουρας; Τι ιδιότητα έχει και τι σχέση έχει με τον ιστορικό αυτό χώρο;

    1. Τα στρατόπεδα Π. Μελά και Καρατάσου πρέπει να γίνουν οικολογικοί και περιβαλλοντικοί χώροι πρασίνου για το λαό. Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα σχεδιάζει, θα χρηματοδοτεί και θα υλοποιεί έργα για τη μετατροπή τους σε μητροπολιτικά πάρκα και θα τα λειτουργεί εξασφαλίζοντας ελεύθερη πρόσβαση σε όλους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
    2. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης πρέπει να απομακρυνθεί από την ήδη επιβαρημένη περιοχή της Ευκαρπίας. Είμαστε κατά της καύσης των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της. Πρέπει να εφαρμοστούν μέθοδοι και μέτρα για τη μείωση της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και την εν συνεχεία ασφαλή τελική διάθεσή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Back to top!