Searching...

Νέο σχέδιο φύλαξης θέτει σε εφαρμογή το ΑΠΘ

Ένα νέο σύστημα φύλαξης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση του ιδρύματος, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, που θα έχει ως φιλοσοφία του την δημιουργία του αισθήματος ασφάλειας για όσους κινούνται εντός του κάμπους, ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και τον περιορισμό της παραβατικότητας.
Το νέο σχέδιο φύλαξης, εγκρίθηκε από την Σύγκλητο και θα λειτουργήσει πιλοτικά τους επόμενους τρεις μήνες, προκειμένου να διαπιστωθούν και να βελτιωθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες του, ενώ θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Προβλέπεται η αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών πόρων, ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το πανεπιστήμιο με νέες δαπάνες.
Σύμφωνα με αυτό, το πανεπιστημιακό κάμπους χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες (φυσικομαθηματικό - γεωπονία, φιλοσοφική - διοίκηση - θεολογική, πολυτεχνείο - παιδαγωγική, ιατρική - οδοντιατρική), η καθεμία από τις οποίες θα αντιστοιχεί σε μία ομάδα περιπολίας, που θα απαρτίζεται από τέσσερα άτομα.
Οι τέσσερις ομάδες περιπολίας θα βρίσκονται «επί ποδός» όλο το 24ωρο και όλες τις
μέρες της εβδομάδας, ενώ θα κινούνται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, τόσο μέσα στα κτίρια των σχολών όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
Για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, που θα απαιτούν αυξημένα μέτρα προστασίας, θα λειτουργεί το λεγόμενο σύστημα «κίτρινου» και «κόκκινου» συναγερμού, που ουσιαστικά σημαίνει την μεγαλύτερη εγρήγορση και ετοιμότητα των φυλάκων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Το νέο σχέδιο φύλαξης δεν στρέφεται εναντίον των φοιτητών, και δεν έχει στόχο την αστυνόμευση, αλλά να δημιουργήσει το αίσθημα ασφάλειας στους ίδιους και στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε
να κινούνται ελεύθερα, οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας» επεσήμανε ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, και πρόσθεσε: «πρόκειται για μία συνολική μεταβολή της φιλοσοφίας φύλαξης και ασφάλειας».
Εκτός από τον γενικό σχεδιασμό για το κάμπους, προβλέπεται και η εστιασμένη φύλαξη των σχολών. Σε κάθε σχολή, θα λειτουργεί μόνο μία είσοδος, όπου θα υπάρχει φυλάκιο και ένα άτομο που θα παρέχει πληροφορίες. Οι υπάλληλοι της φύλαξης θα φορούν διακριτή ενδυμασία με το λογότυπο του πανεπιστημίου και την κάρτα ταυτότητάς τους.
Ήδη έχει δρομολογηθεί η αλλαγή του φωτισμού στο πανεπιστημιακό κάμπους, έτσι ώστε μέχρι την 1η Ιουνίου, να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία, κατά τις νυχτερινές ώρες, και να αποτρέπονται πιθανά περιστατικά παραβατικότητας. Εξάλλου, στο άμεσο μέλλον θα εφαρμοστεί η ελεγχόμενη εισαγωγή των οχημάτων στους χώρους του ΑΠΘ, με ειδική ηλεκτρονική κάρτα που θα αποκτήσουν οι δικαιούχοι.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, το νέο σύστημα φύλαξης παρέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης και αποτίμησης, από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα μέλη ΔΕΠ και οι φοιτητές θα μπορούν να ελέγχουν το σύστημα, ωστόσο, την κεντρική ευθύνη ελέγχου και πιστοποίησης της ομαλής λειτουργίας του, θα έχουν οι κοσμήτορες των σχολών και οι πρόεδροι των τμημάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!