Searching...
10:55 π.μ.

Χάος στην υγεία

Γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν.

Αλαλούμ χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου “αντικατάστασης” των απεργών γιατρών του ΙΚΑ. Στις λίστες με τους συμβεβλημένους σε ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ υπήρχαν ονόματα γιατρών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή… απεβίωσαν.



  • Ποιοι απεργούν
  • Γιατροί ΙΚΑ: από χθες έως Παρασκευή 11/2
  • Νοσοκομειακοί γιατροί: από σήμερα έως και Πέμπτη 10/2
  • Φαρμακοποιοί: σήμερα και αύριο πανελλαδικά κι έως και την Πέμπτη 10/2 στη Θεσσαλονίκη
  • Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: σήμερα και αύριο

Αλαλούμ επικρατεί στα ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Θεσσαλονίκη. Οι περίφημες λίστες με τα ονόματα των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι σε ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ και στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι 600.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης όχι απλώς δεν έφτασαν εγκαίρως σε πολλά από τα ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά περιείχαν και πολλά λάθη.
Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν ονόματα γιατρών που δεν είναι πλέον συμβεβλημένοι, έχουν αποπεμφθεί ή έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ δεν αναγράφονταν με αλφαβητική σειρά ούτε ανά ειδικότητα.
Επιπλέον, όπως κατήγγειλαν στη “Μ” εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν… ιδέα για τις περίφημες λίστες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να είναι αναγκασμένοι να κλείσουν νέο ραντεβού μέσω του “184” για μία εξέταση, περιμένοντας και πάλι έως και δύο μήνες για να εξυπηρετηθούν.
Ήδη, την περασμένη βδομάδα είχαν ακυρωθεί 72.000 ραντεβού εξαιτίας της τετραήμερης απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, ενώ την τρέχουσα βδομάδα αναμένεται να ακυρωθούν 90.000 ραντεβού στη Θεσσαλονίκη. Πανελλαδικά έχουν ακυρωθεί περίπου 300.000 ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ενώ άλλα 350.000 αναμένεται να ακυρωθούν από την απεργία που έχουν οι γιατροί του ΙΚΑ έως την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου.

Δεν γνώριζαν
Ακόμη, όμως κι απ’ αυτούς που απευθύνθηκαν χθες στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, καθώς οι περισσότεροι ελάμβαναν από τους γιατρούς την απάντηση ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν, είτε διότι δεν έχουν ενημερωθεί από το Ταμείο με το οποίο συνεργάζονται ή από το ΙΚΑ για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, είτε ακόμη διότι δεν δέχονται να συμμετάσχουν στον μηχανισμό αυτόν.
Επόμενο εμπόδιο που έχουν να ξεπεράσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, ακόμη κι αν εξεταστούν από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς, είναι τα φαρμακεία, τα οποία όχι μόνο συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις σήμερα, αύριο και μεθαύριο, αλλά δεν εκτελούν και τις συνταγές από τα δύο αυτά ταμεία.

Στον δρόμο συνταξιούχοι και γιατροί
Στο μεταξύ, στον δρόμο βγήκαν χθες το πρωί οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φτάνουν τις 85.000. Στις 7 το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Νέας Κρήνης και δύο ώρες αργότερα στο νοσοκομείο ΙΚΑ “Παναγία”.
“Το ΙΚΑ Νέας Κρήνης από τις 6.30 το πρωί ήταν γεμάτο, το ‘184’ δεν λειτουργεί, οι γιατροί απεργούν. Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όμως, πραγματοποίησαν και οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας-Θράκης, στην πλατεία Αριστοτέλους.
“Είμαστε ενάντια στο σχέδιο νόμου για την Υγεία, το οποίο ανοίγει τον δρόμο στα μεγάλα συμφέροντα. Η συμμετοχή στην απεργία αγγίζει το 70% - 75%. Δεν ξέρουμε γιατί οι περίφημες λίστες δεν έφτασαν σε όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ. Επιπλέον, στις λίστες αυτές, οι οποίες δεν είναι επικαιροποιημένες, αφού καταρτίστηκαν την περίοδο 2005-2006, υπήρχαν ακόμη και ονόματα γιατρών που απεβίωσαν”, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης-Β. Ελλάδος Σάββας Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, τονίζει ότι η διοίκηση του ΙΚΑ μπέρδεψε τον κόσμο και πρόσθεσε ότι με τη λήξη της απεργίας οι γιατροί του Ιδρύματος είναι σε θέση να απορροφήσουν τα ραντεβού που έχουν χαθεί και να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχουν επείγουσα ανάγκη να πάρουν φάρμακα μπορούν να προσέρχονται πρωινές ώρες στα γραφεία του Συλλόγου, στο ιατρείο της οδού Αγγελάκη 37, όπου οι εφημερεύοντες γιατροί του ΙΚΑ θα συνταγογραφούν τα φάρμακα αυτά.
Για κοροϊδία της πολιτείας σε βάρος των ασφαλισμένων και των γιατρών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης και προσθέτει ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας είναι πρόχειρη κι έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς να μη συμμετέχουν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό του υπουργείου και τονίζει ότι όσοι το κάνουν, θα ελεγχθούν πειθαρχικά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Στρατής Πλωμαρίτης τονίζει ότι οι γιατροί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Πάντως, η κυβέρνηση περιμένει να δει τη συμμετοχή των γιατρών στην απεργία, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία, προκειμένου να εκτιμήσει εκ νέου την κατάσταση ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.


Συνεχίζουν και οι φαρμακοποιοί

“Συνεχίζουμε τις απεργίες μας και αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο. Έχουμε πάρει στα χέρια μας την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις συνταγές που θα μας φέρνουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από τα Ταμεία του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ και διαπιστώσαμε ότι καταργεί τους νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα. Τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος αυτή είναι αμφιβόλου νομιμότητας και αξιοπιστίας, και δεν μπορώ να ζητήσω από τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης να εκτελέσουν αυτές τις συνταγές”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι προτιμότερο όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν χρήματα, να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και στη συνέχεια να τα ζητήσουν από το Ταμείο τους, ενώ όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, είναι προτιμότερο για τους φαρμακοποιούς να τους “δανείσουν” τα φάρμακα κι εκείνοι να πληρώσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!