Searching...
12:22 μ.μ.

Ανυπακοή για το χαράτσι στον ΟΑΣΘ



“Εβδομάδα ανυπακοής” στην καταβολή του αντιτίμου για τα αυξημένα εισιτήρια του ΟΑΣΘ σκοπεύει να διοργανώσει η κίνηση “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”. Η κίνηση θα ζητήσει από το επιβατικό κοινό να μην πληρώνει για κανένα εισιτήριο σε οποιαδήποτε διαδρομή. Στις 7.00 σήμερα το πρωί οι “Επιβάτες” προγραμματίζουν συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό και νέες καταλήψεις λεωφορείων, με στόχο να αποτρέψουν τους επιβάτες από το να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, λαμβάνοντας τα μέτρα της, αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της να κάνει έγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του, προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις των λεωφορείων.Σε πόλεμο εναντίον της διοίκησης του ΟΑΣΘ τείνουν να εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις της κίνησης “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, τα μέλη της οποίας προβαίνουν σε συνεχείς καταλήψεις αστικών λεωφορείων ζητώντας από τους πολίτες να μην πληρώσουν εισιτήριο.
Και αυτό καθώς οι "Επιβάτες" δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις… εισβολές, αν δεν αρθεί, όπως λένε, το “χαράτσι” στα εισιτήρια, ενώ η διοίκηση του οργανισμού αποφάσισε ήδη να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και την επέμβαση της αστυνομίας.
Την ίδια ώρα το κίνημα του “Δεν πληρώνω” επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ οι “Επιβάτες Θεσσαλονίκης” εμφανίζονται απτόητοι, αφού σκοπεύουν να διοργανώσουν “Εβδομάδα ανυπακοής”, κατά την οποία θα ζητούν από τους επιβάτες των λεωφορείων να μην πληρώσουν κανένα εισιτήριο για κάθε διαδρομή που θα επιλέξουν.
Η επιλογή της “Εβδομάδας ανυπακοής” απέναντι στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, που ισχύουν από σήμερα, θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο των “Επιβατών” στο δημαρχείο Συκεών. Μάλιστα πριν την εφαρμογή αυτής της απόφασης, οι “Επιβάτες” θα πραγματοποιήσουν καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με αφίσες και μπάνερ, με τα οποία θα αναγγέλλουν την έναρξη της “Εβδομάδας”, κατά την οποία θα καλέσουν τους πολίτες να μην ακυρώσουν το εισιτήριό τους.
“Η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας είναι δεδομένη και δεν θα αλλάξει. Αυτό που σκοπεύουμε όμως να κάνουμε είναι να οργανώσουμε την ‘Εβδομάδα ανυπακοής’ και μάλιστα να μη χρειαστεί να είμαστε παρόντες στα λεωφορεία”, τόνισε το μέλος της Κίνησης Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το συντονιστικό όργανο της κίνησης στη μεθαυριανή συνεδρίαση.
Σήμερα πάντως οι “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, λίγο μετά τις 7 το πρωί, με αφορμή την έναρξη ισχύς των νέων εισιτηρίων, θα συγκεντρωθούν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και θα καταλάβουν για μια ακόμα φορά λεωφορεία διαφόρων γραμμών, με στόχο να αποτρέψουν τους πολίτες από το να πληρώσουν εισιτήριο.

“Στοχοποιούν μόνο τον ΟΑΣΘ”
Η διοίκηση του ΟΑΣΘ από την πλευρά της έχει λάβει τα μέτρα της και ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση, που θα ολοκληρωθεί σήμερα, αποφάσισε να κάνει έγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα, ζητώντας του να παρέμβει, προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις των λεωφορείων από τους “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”. Το γεγονός της παρέμβασης του εισαγγελέα και της αίτησης για παρέμβαση και της αστυνομίας επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σταματήσει αυτή η δράση που πλήττει τον οργανισμό. “Με αυτές τις ενέργειες στοχοποιούν τον ΟΑΣΘ και μόνον αυτόν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση, καθώς εκτός των άλλων μετράμε πλέον και διαφυγόντα έσοδα”, σημείωσε ο πρόεδρος. Ανάφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς από τη μη πληρωμή των εισιτηρίων, αλλά αυτό θα γίνει γνωστό από αύριο και μετά, οπότε θα έχει κλείσει ο μήνας (Ιανουάριος).
Πάντως, επισήμανε ότι για το θέμα των διαφυγόντων εσόδων, η διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει και τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών στέλνοντας έγγραφη αναφορά με ακριβή στοιχεία και νούμερα. “Δεν μπορώ να εξηγήσω ωστόσο για ποιο λόγο η κίνηση ‘Δεν πληρώνω’ έχει στοχοποιήσει μόνο τον ΟΑΣΘ και όχι άλλους οργανισμούς, όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΣΕ, ο οποίος πλέον έχει αυξήσει σχεδόν στο τετραπλάσιο τις τιμές των εισιτηρίων”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.
Όσον αφορά την πρόθεση της κίνησης “Επιβάτες Θεσσαλονίκης” να οργανώσουν “Εβδομάδα ανυπακοής”, ο κ. Στεφανίδης τόνισε πως είναι δικαίωμά τους να το κάνουν, αλλά ο ΟΑΣΘ είναι υποχρεωμένος από κει και έπειτα να δώσει εντολή στους οδηγούς να σταματούν τα λεωφορεία, ακόμα και στη μέση του δρόμου, γεγονός που θα έχει επίπτωση στους επιβάτες.

Απάντηση για τις αυξήσεις
Με αφορμή τις αντιδράσεις τω πολιτών και των Κινήσεων, όπως οι “Επιβάτες”, η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ εξακολουθούν να είναι τα μικρότερα από κάθε άλλη πόλη της χώρας (κατά 50% περίπου έναντι των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και πολύ μικρότερα έναντι των άλλων πόλεων της χώρας που λειτουργούν αστικές συγκοινωνίες). Επισημαίνει ακόμα ότι η εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική του ΟΑΣΘ καθορίζεται από την κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο οργανισμός είναι υποχρεωμένος να τις εφαρμόζει, όπως θα εφαρμόσει από σήμερα τις αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εισιτηρίων (0,90 το κανονικό και 0,50 το μειωμένο που θα ισχύουν για δύο μετακινήσεις μέσα σε διάρκεια 90 λεπτών) βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!