Searching...
11:13 π.μ.

Αντιδράσεις φοιτητών για τις περικοπές




Το «ψαλίδισμα» των ερευνητικών προγραμμάτων και των υποτροφιών αλλά και την απαξίωση των υποψήφιων διδακτόρων κατήγγειλαν χτες το πρωί τα μέλη του συντονιστικού υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ.
«Η πανεπιστημιακή έρευνα προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα στην ελλιπή έως μηδενική χρηματοδότηση και στους ακαδημαϊκά απαράδεκτους όρους που προβλέπονται σε περιπτώσεις υποβολής χρηματοδοτούμενων προτάσεων. Είναι απαράδεκτο το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση με λογιστικά μεγέθη, η έρευνα ως εμπόρευμα, οι υποψήφιοι διδάκτορες ως φτηνά εργαζόμενοι “συμβασιούχοι έργου” και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ως άμισθοι ή, στην καλύτερη περίπτωση, φιλοδωρούμενοι πάροχοι επικουρικής εργασίας», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Οι φοιτητές έκαναν λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της Πολιτείας, καταγγέλλοντας το «κόψιμο» των υποτροφιών για διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα από το ΙΚΥ αλλά και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο πρόγραμμα Ηράκλειτος ΙΙ, καθώς 16 μήνες μετά την υποβολή των ερευνητικών προτάσεων δεν έχει καταβληθεί ακόμα καμία χρηματοδότηση.
Αιτήματα
Βασικά αιτήματα των φοιτητών είναι ο τριπλασιασμός της κρατικής χορήγησης για έρευνα, οι κρατικές υποτροφίες στο ύψος του βασικού κατώτατου μισθού (1.400 ευρώ), καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση για ερευνητικά ταξίδια και συνέδρια, κατάργηση κάθε ετεροαπασχόλησης και επικουρικού έργου, πρόσληψη του απαραίτητου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και τέλος αναπροσανατολισμό της έρευνας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και για την ισόρροπη επιστημονική ανάπτυξη. Αντιπροσωπεία των φοιτητών επιχείρησε να συναντηθεί με την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Δ. Λιάλιου, προκειμένου να της μεταφέρει τα αιτήματά τους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!