Searching...
11:21 π.μ.

Ευνοϊκή ρύθμιση για τα ακίνητα

Περαιώνονται χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις.Κλείνουν οριστικά φορολογικές υποθέσεις μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.Χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας που αφορούν ακίνητα στους 4.489 οικισμούς 25 νομών της χώρας, όπου από τη 1-1-2011 επεκτάθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, μπορούν πλέον να περαιωθούν οριστικά. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των 4.489 οικισμών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, όπου από τη 1-1-2011 επεκτάθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.




Χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται στους 4.489 οικισμούς 25 νομών της χώρας, όπου από τη 1-1-2011 επεκτάθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, μπορούν πλέον να περαιωθούν οριστικά.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε με e-mail ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 3763/2009, παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των 4.489 οικισμών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, όπου από τη 1-1-2011 επεκτάθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.Κλείνουν οριστικά χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται στους 4.489 οικισμούς 25 νομών της χώρας
Για τις παραπάνω εκκρεμείς υποθέσεις, οι υπόχρεοι μπορούν, σε αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων μηνών, να αποδεχτούν ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που τέθηκε σε εφαρμογή τη 1-1-2011 στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία αυτή.
Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 45 του νόμου 3763/2009:

1. Ως εκκρεμείς υποθέσεις που μπορούν να περαιωθούν από τη στιγμή που ίσχυσε το αντικειμενικό σύστημα θεωρούνται οι ακόλουθες:
α)
Υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση μέχρι 31-12-2010 (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, αρχική ή συμπληρωματική) και δεν έχει εκδοθεί η οικεία καταλογιστική πράξη, δηλαδή δεν έχει υπολογιστεί και βεβαιωθεί ο φόρος ή έχει κοινοποιηθεί πράξη, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ή έχει μεν καταστεί οριστική η πράξη, αλλά μέχρι τη 1-1-2011 είχε ασκηθεί προσφυγή για την αξία του ακινήτου.
Όσον αφορά τις υποθέσεις (φόρου δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων) για τις οποίες έχει προσδιοριστεί προσωρινή αξία, εκκρεμείς θεωρούνται εκείνες για τις οποίες έχει καταχωρηθεί η οικεία δήλωση και δεν έχει γίνει αποδεκτή η προσωρινή αξία ή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο για την αποδοχή της.
Στις υποθέσεις που έχει κοινοποιηθεί πράξη της αρμόδιας ΔΟΥ και δεν έχει καταστεί αυτή οριστική, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης για την υπαγωγή στην περαίωση ή μεταξύ της εξώδικης λύσης της διαφοράς.
β) Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στον βαθμό που εκκρεμούν, έστω και αν για αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις. Αν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους, δεν θεωρούνται εκκρεμείς, έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο οι υποθέσεις εκείνες στις οποίες οι λόγοι της (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) προσφυγής αναφέρονται στην αξία του ακινήτου που προσδιορίστηκε με την καταλογιστική πράξη και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα (π.χ. μη χορήγηση απαλλαγής για οποιονδήποτε λόγο, αναγνώριση παθητικού κ.ά.).

2. Για την περαίωση των ανωτέρω υποθέσεων οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 30-4-2011 συμπληρωματική δήλωση με αίτημα υπαγωγής. Με τη δήλωση πρέπει να επισυνάψουν συμπληρωμένα και τα προβλεπόμενα φύλλα υπολογισμού τής αξίας των ακινήτων.
Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων κατά την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης, πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση του γραμματέα του διοικητικού δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, ότι αυτή εκκρεμεί και δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγραφεί από τον γραμματέα του δικαστηρίου και στο σώμα της φορολογικής δήλωσης.
Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης οι υπόχρεοι αποδέχονται ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυσε από τη 1-1-2011, δηλαδή κατά την πρώτη εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την παραπάνω ημερομηνία.
Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης επέρχεται εξώδικη λύση της διαφοράς και η υπόθεση θεωρείται περαιωθείσα για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη δήλωση αυτή, με τον όρο ότι όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στα φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων είναι ειλικρινή. Αν διαπιστωθεί ανακρίβεια των στοιχείων αυτών (π.χ., αφού περιέλθουν νέα στοιχεία στη ΔΟΥ ή ύστερα από μεταγενέστερη διαφορετική δήλωση του ίδιου του φορολογούμενου), η υπόθεση δεν θεωρείται περαιωθείσα, αλλά εκδίδεται η οικεία πράξη επιβολής φόρου με βάση τα συγκριτικά στοιχεία (και όχι την αντικειμενική αξία της παρούσας διάταξης) και επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

3. Οι υπόχρεοι σε φόρο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου είτε για ένα είτε για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υποθέσεών τους. Ειδικά δε για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στο αρμόδιο δικαστήριο ότι υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης της υπόθεσης και, συνεπώς, η δίκη καταργείται ως προς το ακίνητο για το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση. Αν η προσφυγή αφορά και άλλα περιουσιακά στοιχεία εκτός από εκείνα για τα οποία υποβλήθηκε η  δηλωση περαιωσης,ο φάκελος παραμένει ως προς τα λοιπά περουσιακα στοιχεια στο δικαστήριο και η δίκη συνεχίζεται ως προς αυτά.
4. Αν η αξία των ακινήτων, όπως προκύπτει με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση του φορολογούμενου, η υπόθεση περαιώνεται ως ειλικρινής, με βάση την αξία της αρχικής δήλωσης και με την επιφύλαξη ότι τα προβλεπόμενα στο φύλλο υπολογισμού τής αξίας προσδιοριστικά στοιχεία είναι ειλικρινή.

5. Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης (με την επιφύλαξη της επιβολής προσθέτων φόρων και προστίμων στην περίπτωση διαπίστωσης ανακρίβειας των προσδιοριστικών στοιχείων που αναγράφονται στα φύλλα υπολογισμού).
Στην περίπτωση που γίνεται μερική περαίωση της υπόθεσης (για ορισμένα μόνο ακίνητα), ως προς τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να οφείλονται οι επιμεριστικά αναλογούντες πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.
Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που προκύπτει με τη δήλωση περαίωσης καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, ο δε φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των μηνών ή διμήνων, αντίστοιχα, από τη βεβαίωση.
Αν εξοφληθεί ολόκληρος ο οφειλόμενος φόρος μέσα στην προθεσμία καταβολής τής πρώτης δόσης, δηλαδή με την υποβολή τής δήλωσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού 5%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!