Searching...
1:43 μ.μ.

Αυξάνεται η τιμή του ψωμιού

Ακριβότερο έως και 7% θα αγοράζουν το ψωμί οι Θεσσαλονικείς, καθώς οι αρτοποιοί επικαλούνται αυξήσεις στην αγορά πρώτων υλών.Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του ψωμιού στη Θεσσαλονίκη κατά 7% μέχρι το τέλος του μήνα οι αρτοποιοί, επικαλούμενοι το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών.
Ο κλάδος υποστηρίζει ότι, έχοντας επωμιστεί το 2010 όλο το βάρος των αυξήσεων ΦΠΑ και των τιμών στα άλευρα και τα σιτηρά, έχει φτάσει πλέον στα όριά του. Οι ανατιμήσεις στα σιτηρά και τις λοιπές πρώτες ύλες, αλλά και η τρίτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ, κατέστησαν δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής.
Πλέον, οι επαγγελματίες του κλάδου στον νομό Θεσσαλονίκης δεν βλέπουν άλλη λύση από την αύξηση της τιμής του τεμαχίου. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο κατά τις διαπραγματεύσεις των αρτοποιών με τους προμηθευτές τους.
Ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης Νεόφυτος Παπαδόπουλος είπε στη “Μ” ότι οι συνάδελφοί του είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις απανωτές αυξήσεις στις πρώτες ύλες. "Ολόκληρο το 2010 καταφέραμε να τις απορροφήσουμε προφυλάσσοντας τους καταναλωτές. Αυτό όμως είναι πλέον πολύ δύσκολο”, τόνισε, προσθέτοντας ότι "αν τελικά το ψωμί ακριβύνει, η αύξηση θα κυμαίνεται από 3 έως 5 λεπτά το τεμάχιο”. Η μέση τιμή στον νομό Θεσσαλονίκης κυμαίνεται στα 0,60 με 0,70 λεπτά/τεμάχιο, άρα η πιθανολογούμενη αύξηση των 5 λεπτών θα ισοδυναμεί με αύξηση κατά 7% περίπου.

Στα ύψη τα σιτηρά διεθνώς
Τυχόν αύξηση στην τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα θα επιβεβαιώσει τους φόβους αναφορικά με τις βαρύτατες συνέπειες του ράλι των τιμών των ειδών διατροφής. “Η αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής είναι πολύ ανησυχητική, διότι αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως όταν αφορά βασικά προϊόντα, όπως είναι τα σιτηρά”, δήλωσε χθες ο οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ Αμπντολρεζά Αμπασιάνπου. Το ράλι που ξεκίνησε τον Αύγουστο έχει στείλει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!