Searching...

Σπάνιες φωτογραφίες από τον φονικό σεισμό του ’78





Μαύρη επέτειος είναι για τους Θεσσαλονικείς η 20η Ιουνίου, οπότε και συμπληρώνονται 37 χρόνια από τον καταστρεπτικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε την πόλη, στις 11 το βράδυ.
Mε αφορμή την επέτειο, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Σολδάτος παραχώρησε σπάνιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον εκλιπόντα πατέρα του, καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Σολδάτο.
Στις εικόνες περιλαμβάνονται λήψεις από τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο σεισμόπληκτοι, από τα ερείπια της πολυκατοικίας που έπεσε στην Πλατεία Ιπποδρομίου και από ζημιές που προκλήθηκαν στα Παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς), στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης.


Υπενθυμίζεται ότι ο απολογισμός ήταν 49 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν ή που “πληγώθηκαν” ανεπανόρθωτα.
Τα περισσότερα θύματα προκάλεσε η κατάρρευση της πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλειο Παπαζάχο, “ο ισχυρός σεισμός της 20ης Ιουνίου 1978 στη Μυγδονία λεκάνη είχε δυσμενείς επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου φόνευσε 49 ανθρώπους και κατέστρεψε ή έβλαψε σοβαρά το ένα τέταρτο των οικοδομών της πόλης”.

 “Όμως”, σύμφωνα με τον καθηγητή, “η γένεση του καταστρεπτικού αυτού σεισμού είχε και θετικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία του δικτύου σεισμογράφων του ΑΠΘ, η γένεση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ως πρώτο εθνικό κέντρο διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα σεισμών και η ανάπτυξη της έρευνας πάνω σε θέματα, όπως η σεισμική επικινδυνότητα και η πρόγνωση των σεισμών στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ”.

Ο σεισμός υπήρξε η βασική αιτία της κατασκευής του κτιρίου του κεντρικού σεισμολογικού σταθμού Θεσσαλονίκης και αρχικά επτά περιφερειακών σταθμών, καθώς και της προμήθειας του εξοπλισμού τους. Στη συνέχεια, το σεισμογραφικό δίκτυο αναπτύχθηκε και σήμερα περιλαμβάνει 34 σταθμούς, οι οποίοι καλύπτουν όλη την Ελλάδα και άλλους 11 σε ειδικό δίκτυο παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Στον κεντρικό Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ έρχονται τώρα σήματα από 112 σεισμολογικούς σταθμούς που βρίσκονται στη χώρα μας, καθώς και πολλούς σταθμούς από γειτονικές βαλκανικές (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία κ.ά.) και άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία).


Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το προσωπικό αρχείο του Κ. Σολδάτου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!