Searching...
7:11 μ.μ.

Γιάννης Μπουτάρης: «Στο δρόμο κάποιοι με φωνάζουν Τούρκο»


Οι συνεχείς προσπάθειες που επιχειρεί, ήδη από το 2011, ο Γιάννης Μπουτάρης για άνοιγμα των αγορών ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Τουρκία, με στόχο την αύξηση τουριστών και την τόνωση της οικονομίας, του έχουν προσδώσει ένα... νέο προσωνύμιο και τον έχουν βάλει στο στόχαστρο θερμοκέφαλων...

«Υπάρχουν θερμοκέφαλοι που με φωνάζουν Τούρκο στο δρόμο», είπε ο δήμαρχος, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του τουρκικού γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Αθήνας.
«Με τους Τούρκους είμαστε αδέλφια», είπε για άλλη μια φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, «και με τους Εβραίους είμαστε συνέταιροι», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι οι δυο πλευρές πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτήν τη σχέση για το καλό και των δυο.
«Σκοπός μας είναι να τους απομονώσουμε αυτούς τους θερμοκέφαλους και να τους πείσουμε ότι η ιστορία δεν αλλάζει αντιθέτως πρέπει να μας δώσει μαθήματα ώστε να μην επαναληφθούν άσχημες καταστάσεις» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες για άνοιγμα της Θεσσαλονίκης στην Τουρκία, δεν είχαν αποκλειστικό στόχο τον τουρισμό, «ο τουρισμός ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών», είπε ο κ. Μπουτάρης επισημαίνοντας το γεγονός ότι η πόλη σιγά σιγά ξεκίνησε να αποκτάει συνείδηση της ταυτότητάς της.








Αύξηση τουριστών
Αναμφίβολα, οι προσπάθειες που ξεκίνησε ο κ. Μπουτάρης, πριν μια τετραετία, για προσέλκυση Τούρκων στην πόλη, καρποφόρησαν. Το εγκώμιο της επιτυχίας του έπλεξε ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Tugrul Biltekin, αναφέροντας τη σημαντική αύξηση Τούρκων τουριστών στην πόλη.
Οπως είπε ο κ. Biltekin, το 2010, το μουσείο – σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ το επισκέφτηκαν 17.000 Τούρκοι, το 2014 οι επισκέπτες αυξήθηκαν στις 100.000 ετησίως, ενώ για το 2015 ευελπιστούν να φτάσουν τους 130.000.
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση διανυκτερεύσεων από Τούρκους τουρίστες. Συγκεκριμένα, το 2014, σημειώθηκαν 75.223 διανυκτερεύσεις έναντι 71.437 το 2013 (+5,30%), 46.790 διανυκτερεύσεις το 2012 και 36.629 διανυκτερεύσεις το 2011, ποσοστό αύξησης 27,74% μεταξύ 2011 - 2012.
Τα μνημεία της πόλης
Εχοντας ως στόχο την πολυπόθητη αύξηση τουριστικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι θα παλέψει για την ανάδειξη της οθωμανικής – και όχι μόνο- ταυτότητας της πόλης.
«Υπάρχουν πολλά οθωμανικά μνημεία στην πόλη που ο κόσμος δεν τα ξέρει, δεν τα αντιλαμβάνεται», είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε «προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε στους συμπολίτες μας την ταυτότητα, την ιστορία της πόλης».
Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στους Τούρκους, μερίδα των οποίων έρχεται τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις με τις οποίες συνδέονται, όπως τα Γιαννιτσά, τα Γιάννενα κ.ά., οι οποίοι αναζητούν τα πατρικά τους σπίτια.
«Με το ίδιο τρόπο που πηγαίνουμε και εμείς στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στη Σμύρνη, αναζητώντας τα πατρικά σπίτια μας», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Τέλος, αναφέρθηκε στα μνημεία της πόλης – το Αλατζά Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί και πιθανότατα και τα Λουτρά Παράδεισος-, ώστε σε συνεργασία με τα μουσεία Μπενάκη και Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης να γίνουν μόνιμοι χώροι έκθεσης ισλαμικής τέχνης.







Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη καθημερινά
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος έχει παίξει και ο τουρκικός αερομεταφορέας. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της Turkish Airlines στη Θεσσαλονίκη, Ουτκού Γιαζάν, «ξεκινήσαμε το Μάιο του 2011 με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα, ανεβήκαμε στις έξι και στη συνέχεια στις επτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, ύστερα από πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να προσθέσουν στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας, και δεύτερη πτήση, καθημερινά, μια το πρωί και μια το βράδυ.
«Ξεκινήσαμε με 30.000 – 40.000 επιβάτες και φτάσαμε να μεταφέρουμε περί τις 150.000 – 160.000 ετησίως», είπε ο κ. Γιαζάν, στο πλαίσιο της χτεσινής παρουσίασης.
Πάγωμα στο επιχειρείν
Κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον επιχειρηματικό κόσμο, ανάμεσα στις δυο χώρες, λόγω της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας που βιώνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
Οπως ανέφερε στον «Α», ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης, «όλοι είναι επικεντρωμένοι στα πολιτικά γεγονότα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια ήπια κρίση αναμένεται και στην Τουρκία σε περίπου ένα ενάμιση χρόνο».
Σε ό,τι αφορά το πάγωμα του επιχειρείν, ο κ. Συμεωνίδης, επισημαίνει ότι, στα προβλήματα της επικαιρότητας, προστίθεται και το εχθρικό κλίμα και ο εκφοβισμός από διάφορα μπλογκ και σάιτ της Τουρκίας
Ο Τούρκος πρόξενος Tugrul Biltekin
Το αρνητικό κλίμα επισημάνθηκε και από το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι στην Τουρκία κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη Θεσσαλονίκη, στις πρώτες θέσεις βγαίνουν αρνητικά σχόλια (επιθέσεις με μολότοφ στο προξενείο κ.ά.).
Ο Τούρκος πρόξενος πάντως επισήμανε πως η περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτεί από όλες τις πλευρές αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες του κάθε λαού, και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για «γεγονότα της επετείου της περασμένης Κυριακής», αναφερόμενος στην επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Τούρκος διπλωμάτης εξέφρασε παράπονο για το περιεχόμενο της ομιλίας της υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η στάση της δεν είναι ακριβώς φιλική, καθώς μάλιστα ο κ. Biltekin έχει επανειλημμένως ζητήσει να τη συναντήσει και αυτό δεν έχει ακόμη γίνει δυνατό.
«Οταν ήρθα πριν από τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ούτε η Χαλκιδική αλλά ούτε και αυτή η Θεσσαλονίκη δεν ήταν γνωστές στους Τούρκους τουρίστες. Με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε, το 2014 το σπίτι- μουσείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, επισκέφθηκαν σχεδόν 100.000 Τούρκοι τουρίστες, όταν το 2010 ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μόλις 17.000. Φέτος, προβλέπουμε ότι οι επισκέπτες θα φτάσουν τις 130.000».







«Ωστόσο», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόξενος, «δε βοηθούν στην προσέγγιση και τη συνεργασία εικόνες σαν αυτή που αντίκρισαν Τούρκοι τουρίστες στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, δηλαδή της τουρκικής σημαίας βεβηλωμένης».
Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη 30 λεωφορεία με Τούρκους επισκέπτες.

Γράφει η Ντέπυ Χιωτοπούλου  (nchiotopoulou@ekdotiki.gr)
Φωτογραφίες - Παύλος Μακρίδης (MEGAPRESS.GR)

www.agelioforos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!