Searching...

Έλληνες επιστήμονες τηγάνισαν πατάτες στον Δία


Τι γεύση θα είχαν οι τηγανιτές πατάτες αν μαγειρεύονταν στον Δία; Απάντηση σε αυτό το περίεργο ερώτημα έδωσαν οι Έλληνες ερευνητές Γιάννης Λιούμπας και Θοδωρής Καραπάντσιος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).
Εκτιμώντας ότι η μελέτη του τηγανίσματος σε διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας θα συμβάλλει στη βελτίωση του διαστημικού φαγητού για τους μελλοντικούς αστροναύτες, οι δυο επιστήμονες έκοψαν πατάτες σε λεπτές λωρίδες και τις τηγάνισαν σε παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας τη Φυγόκεντρο Μεγάλης Διαμέτρου (LDC) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ολλανδία.
Η περιστρεφόμενη συσκευή δημιούργησε βαρυτικές δυνάμεις 9g, εννιαπλάσιες δηλαδή από αυτές που αναπτύσσονται στην επιφάνεια της Γης.
Όπως προέκυψε στο πλαίσιο του πειράματος, η υψηλότερη βαρύτητα αύξησε σημαντικά τη μεταφορά θερμότητας από το καυτό λάδι στις πατάτες, με αποτέλεσμα αυτές να αποκτήσουν τραγανή κρούστα και να τηγανιστούν σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Μάλιστα εκτιμάται ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις ιδανικές συνθήκες βαρύτητας για τραγανές πατάτες στο διάστημα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Huffington Post, η κρούστα των πατατών έφτασε στο βέλτιστο πάχος όταν αυτές τηγανίστηκαν σε τριπλάσιο βαρυτικό πεδίο από αυτό της Γης. Αντίθετα, περαιτέρω αύξηση της βαρύτητας δεν κατέστησε τις πατάτες περισσότερο τραγανές.
Το μειονέκτημα είναι πως οι πατάτες ψήθηκαν μόνο από την μια πλευρά. Αυτό συνέβη γιατί η κάτω επιφάνειά τους απομονώθηκε από το καυτό λάδι λόγω των υδρατμών που απελευθερώνονταν από τους πόρους τους.
Έτσι, η κάτω πλευρά μούλιασε και η αύξηση των βαρυτικών δυνάμεων δεν είχε καμία επίδραση.
Οι ερευνητές αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα με περαιτέρω πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας.
Η μελέτη τους θα δημοσιευτεί το επόμενο μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Food Research International.

econews
 
Back to top!