Searching...

Ακινητοποίηση απο άυριο!

Η κατάσταση μοιάζει μέχρι αυτήν τη στιγμή αδιέξοδη, αφού από τη μια οι εργαζόμενοι προχωρούν από αύριο, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, σε επίσχεση εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο. Από την άλλη, τα ταμεία του ΟΑΣΘ έχουν... στεγνώσει και υπάρχει πρόβλημα με τους κάθε είδους προμηθευτές, κυρίως αυτούς του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, το υπουργείο δε φαίνεται διατεθειμένο να ανοίξει άμεσα τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τον οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβριο και το μισό Ιανουάριο και φαίνονται αποφασισμένοι να τραβήξουν από αύριο χειρόφρενο, ακινητοποιώντας τα αστικά και αφήνοντας όλη τη Θεσσαλονίκη χωρίς αστική συγκοινωνία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν πήραν στην ώρα τους το δώρο Χριστουγέννων. Παραμονές των γιορτών τους καταβλήθηκε το 51% και το υπόλοιπο 49% το πήραν μόλις τις προηγούμενες μέρες, έπειτα από δάνειο που κατάφερε να εξασφαλίσει ο ΟΑΣΘ.

«Οι πράξεις μιλούν. Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά είναι ανύπαρκτη και αδιαφορεί για τη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη στιγμή, στους περίπου 2.700 εργαζόμενους του ΟΑΣΘ οφείλονται 45 ημερομίσθια. Ζητάμε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό που θα μείνει χωρίς μέσα μεταφοράς, αλλά οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ δε φταίνε», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το συνδικάτο έχει ενημερώσει εγγράφως όλους όσοι πρέπει να είναι ενήμεροι. Ετσι, επιστολές έχουν πάει στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο νέο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και αλλού.
«Οι φορείς είναι ενημερωμένοι. Επίκειται και η ενημέρωση των επιβατών μέσω φυλλαδίων, τα οποία θα διανεμηθούν σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Τσερμενίδης, ενώ καταλήγοντας επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο χρωστά στον ΟΑΣΘ -με απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου η οποία είναι άμεσα εκτελεστέα- περί τα 30 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχει καταβάλει μέχρι στιγμής.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ απευθύνει στους αρμόδιους υπουργούς έκκληση, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να συμβάλουν προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν τα δεδουλευμένα τους και δε θα πραγματοποιούσαν επίσχεση εργασίας.
«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την άρνηση των συναρμόδιων υπουργείων να ανταποκριθούν στις συμβατικές οικονομικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι πιστωτών, αλλά και μισθοδοσίας προσωπικού», επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αυτή είναι που τους αναγκάζει να προβούν στην ύστατη ενέργεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή την επίσχεση εργασίας. Λένε, μάλιστα, ότι απέφυγαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς αντιλαμβάνονται την επίσης δύσκολη συγκυρία που βιώνει η αγορά της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της πόλης.
«Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των συμβατικών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ και να προχωρήσουν άμεσα σε εξεύρεση λύσης», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, η οποία καταλήγει: «Θα αναμένουμε με αγωνία τις ενέργειές τους, πριν ξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις μας από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου».

 
Back to top!