Searching...

«Μπλόκο» στο έργο της Νέας Παραλίας


Αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπλοκάρουν το έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης είναι περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής γύρω από το «Μακεδονία Πάλας». Αιτία ο περίφημος λόφος που ήδη έχει «ανεγερθεί» δίπλα από το ξενοδοχείο, ο οποίος, όπως λένε, παρεμποδίζει τη θέα προς τη θάλασσα, δημιουργεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις (εγκλωβισμός καυσαερίων, αύξηση της ηχορρύπανσης), ενώ μειώνει και την εμπορική αξία των διαμερισμάτων τους.

Πρόκειται για τον τεχνητό λόφο, που προβλέπεται στην αρχιτεκτονική μελέτη του έργου και δημιουργείται στον Κήπο του Απογευματινού Ηλιου, με τη λογική ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν από την κορυφή του το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ενώ επιτυγχάνεται παράλληλα η οπτική μείωση του όγκου του «Μακεδονία Πάλας». Σύμφωνα με τη μελέτη, ο λόφος στο ανώτερο ύψος του θα φτάνει τα 3,56 μέτρα.
Οι προσπάθειες των κατοίκων των οδών Μ. Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου Μιχαηλίδη και των κάθετων οδών Μπιζανίου, Φιλοποίμενος και Β. Χατζή να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι υπεύθυνος του έργου, ζητώντας τουλάχιστον μείωση του όγκου του επίμαχου λόφου, πέφτουν προς το παρόν στο κενό. Η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, που προβλέπει αυστηρή τήρηση της εγκεκριμένης μελέτης, είναι η κύρια δικαιολογία την οποία χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, που αρνούνται οποιαδήποτε τροποποίηση.

Για το λόγο αυτόν, κατόπιν έρευνας μηνών, οι κάτοικοι διατείνονται ότι το έργο «τελεί υπό την αίρεση της λήψεως των απαιτούμενων αδειών και ξεκίνησε και συνεχίζει να εκτελείται χωρίς νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών. Για το λόγο αυτό με σχετικές αιτήσεις που ήδη έχουν καταθέσει, ως πρώτο βήμα πριν καταθέσουν και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητούν να ανακληθούν οι προηγηθείσες αποφάσεις (του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) περί παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και παραλίας και ένταξης του έργου προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τονίζουν, συγκεκριμένα, ότι το έργο στερείται Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν και θα έπρεπε να διαθέτει. Για την έλλειψη αυτή, ο δήμος επικαλείται έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, το οποίο τονίζει ότι σύμφωνα με διάταξη δεν απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο. Ωστόσο, κατόπιν νομικής έρευνας, οι κάτοικοι επιμένουν ότι η νομαρχία έκανε λάθος, αφού ακόμη και κατά το χρόνο σύνταξης του συγκεκριμένου εγγράφου (το 2002) η συγκεκριμένη διάταξη είχε αντικατασταθεί από νεότερη κοινή υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας απαιτείται τελικά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 
Back to top!