Searching...

Ανοικοδόμηση για την παραλία της Καλαμαριάς


Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης προστατεύει με απόφασή του την παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζοντάς τη χώρο πρασίνου, στο ίδιο το κείμενο της απόφασης περιλαμβάνεται παράγραφος, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν λάβει ήδη οικοδομικές άδειες, μπορούν να συνεχίσουν την ανοικοδόμηση.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δήμου Καλαμαριάς, που σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε άμεσες ενέργειες μεταξύ των οποίων συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο, που έχει υπό την εποπτεία του τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, και τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, για την απάλειψη αυτής της παραγράφου. Παράλληλα, κάτοικοι του δήμου προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και δυναμικούς τρόπους αντίδρασης, κάτι που είχε επαναληφθεί όταν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες.

«Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης κατά πλειοψηφία (τρεις προς δύο) αποφάσισε ο χώρος να μείνει αδόμητος. Πριν καθαρογραφεί αυτή η απόφαση, ο Οργανισμός μας έστειλε προσχέδιό της και μας ζήτησε να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας. Τότε διακρίναμε μία παράγραφο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να συνεχιστούν οι εργασίες ανοικοδόμησης για όσες οικοδομικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί. Με άλλα λόγια, ενώ όλη η εισήγηση προστατεύει το χώρο ως πράσινο και άρα αδόμητο, η συγκεκριμένη παράγραφος αναιρεί την υπόλοιπη εισήγηση! Παρά τις αντιρρήσεις μας, τις οποίες και εκφράσαμε έντονα και άμεσα, την περασμένη Πέμπτη ήρθε στο δήμο μας η καθαρογραμμένη απόφαση του Οργανισμού, η οποία και περιλαμβάνει την επίμαχη παράγραφο», τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση είναι παράλογη, αφού αυτοαναιρείται και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει την αναστολή των οικοδομικών εργασιών που είχαν αρχίσει. «Ο Οργανισμός έπρεπε κανονικά να υπερασπίζεται το πράσινο, κάτι που δε γίνεται εάν εφαρμοστεί η απόφαση, αφού σε χώρο πρασίνου θα επιτραπεί να χτιστούν δύο πολυκατοικίες», εξηγεί ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας ότι αυτομάτως το κόστος απαλλοτρίωσης για το δήμο είναι δυσβάστακτο, αφού θα πρέπει να αποζημιώσει όχι μόνον το οικόπεδο αλλά και τις ανεγερθείσες πολυκατοικίες.
«Οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να αποκαταστήσουν την τάξη, να αποκαταστήσουν τη λογική. Ζητάμε να απαλειφθεί η επίμαχη παράγραφος από την απόφαση του Οργανισμού, είτε μέσω νέας συνεδρίασης του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου, είτε μέσω αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου, η οποία ενδεχομένως επίκειται», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, στο οποίο ξεκίνησαν ήδη εργασίες ανοικοδόμησης, οι οποίες «πάγωσαν», έχουν δικαιωθεί δικαστικά, αφού διεκδικούν το δικαίωμά τους να κτίσουν, αλλά και να αποζημιωθούν για τις δεκαετίες αναμονής και μη εκμετάλλευσης της περιουσίας τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!