Searching...
10:57 μ.μ.

Λούβρο...voici!!!

Τριήμερο εγκαινίων πέντε εκθέσεων του γαλλικού μουσείου σε μουσεία της Θεσσαλονίκης. Φιλοξενούνται σπάνια εκθέματα και πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Τον πλούτο των συλλογών του Λούβρου μπορούν να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν εισιτήριο για το Παρίσι. Πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης ανοίγουν αυτό το τριήμερο (από αύριο ώς την Κυριακή) τις πόρτες τους για να παρουσιάσουν στο κοινό πέντε εκθέσεις με έργα τέχνης από το διάσημο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν ώς τις 27 Ιανουαρίου 2013 και αποτελούν τμήματα του σπονδυλωτού εγχειρήματος «Εργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», που πραγματοποιείται σε συνέχεια της πετυχημένης έκθεσης για την αρχαία Μακεδονία, η οποία έγινε στο παρισινό μουσείο τον περασμένο χειμώνα.
Πρόκειται για ένα γεγονός «όχι μόνο πολιτιστικό αλλά και πολιτικό ως ένδειξη της εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας», παρατήρησε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόξενος της Γαλλίας, Κριστόφ λε Ριγκολέ.
Το εγχείρημα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Λούβρο και εντάσσεται στο πρόγραμμα των 47ων «Δημητρίων», με οικονομική στήριξη από το δήμο Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (εγκαίνια αύριο, 20.00) θα φιλοξενηθούν δύο προτομές του Ρουσό και του Βολτέρου (18ος αιώνας) κι ένα μετάλλιο με απεικόνιση του Λουδοβίκου του ΙΕ, που αναδεικνύουν τις σχέσεις του Διαφωτισμού με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Τα εκθέματα θα πλαισιωθούν με αρχαιότητες από τις συλλογές του ΑΜΘ και το άγαλμα ενός φιλοσόφου από το Δίον, όπως εξήγησε η διευθύντρια του Μουσείου, Πολυξένη Αδάμ - Βελένη, που υπήρξε και εμπνεύστρια του όλου εγχειρήματος. «Από το 2005, όταν άρχισαν οι συζητήσεις με το Λούβρο για την έκθεση της αρχαίας Μακεδονίας, τέθηκε εξαρχής και το θέμα της αμοιβαιότητας. Δε ζητήσαμε να μας στείλει το Λούβρο αρχαιότητες, διότι οι δικές μας αρχαιότητες είναι υπεραρκετές, ισάξιες, ίσως και καλύτερες ποιοτικά αυτών του γαλλικού μουσείου. Τα δικά μας αρχαία είναι έργα που ξέρουμε τις ιστορίες τους, ξέρουμε πού βρέθηκαν, ενώ αυτά του Λούβρου είναι ορφανά, γυμνά από πληροφορίες», τόνισε η κ. Βελένη.
Στο Τελλόγλειο (εγκαίνια αύριο, 12.00) θα παρουσιαστεί η έκθεση «Ευρώπη και ελληνικοί μύθοι: 16ος - 19ος αι.» με 82 έργα τέχνης που συνοψίζουν τη συνομιλία μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Ραφαήλ, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ και ο Ενγκρ με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. «Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό», εξήγησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, γενική γραμματέας του δ.σ. του Τελλογλείου, Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.
Κι ακόμη: η «Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού», σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου - 13ου αιώνα, αποτελεί το κεντρικό έκθεμα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (εγκαίνια Κυριακή, 12.00), φωτογραφίες από έργα και πρόσωπα του Λούβρου παρουσιάζονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Σάββατο, 20.00) και έργα της Αμερικανίδας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν με έμπνευση από το γαλλικό μουσείο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Σάββατο, 13.30).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!