Searching...

Παρα λίγο τραγωδία!

Σε πύρινη κόλαση μετατράπηκε χτες μια μεγάλη περιοχή στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής από φωτιά που αποδίδεται σε... ανθρώπινο χέρι (εξετάζεται αν πρόκειται για ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια). Η καταστροφική πυρκαγιά ξεκίνησε από το Αγιο Ορος στη Χαλκιδική και γρήγορα εκτυλίχθηκε σε πύρινο εφιάλτη για κατοίκους και παραθεριστές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της Ουρανούπολης, ενώ στη συνέχεια απειλήθηκε και η περιοχή των Νέων Ρόδων.
Η κατάσταση ήταν εφιαλτική χτες τα ξημερώματα όταν εξαιτίας των ανέμων το μέτωπο έφτασε σε μήκος τα 25 χιλιόμετρα, ενώ στη συνέχεια σταδιακά άρχισε να μειώνεται για να φτάσει περίπου τα έξι-επτά χιλιόμετρα προς το μεσημέρι, όταν η φωτιά «γύρισε» πάλι προς την πλευρά του Αγίου Ορους.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή έδιναν μάχη όχι μόνο με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο, καθώς η διεύθυνση του ανέμου άλλαζε συνεχώς κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας αναζωπυρώνοντας μέτωπα και δημιουργώντας νέες εστίες. Μάλιστα, εξαιτίας του πυκνού καπνού που είχε καλύψει μεγάλο τμήμα στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης δημιουργήθηκαν προβλήματα με τα Καναντέρ, που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού, καθώς η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη και οι πιλότοι πετούσαν κυριολεκτικά με κίνδυνο τη ζωή τους. Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, έπειτα από αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κήρυξε την Ουρανούπολη, του δήμου Αριστοτέλη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε χτες το μεσημέρι από τη θέση Μονοξυλίτης του Αγίου Ορους -σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Μονή Χιλανδαρίου- και συγκεκριμένα από μία περιοχή όπου υπάρχουν εκτάσεις με αμπέλια στα οποία αυτό το διάστημα απασχολούνται εργάτες. «Δεν πιστεύουμε πως η φωτιά ξεκίνησε από φυσική αιτία, π.χ. κεραυνό. Εχουμε κάποιες ενδείξεις ότι πρόκειται για ανθρώπινη ενέργεια. Αυτό που πρέπει να διαπιστωθεί είναι αν πρόκειται για κάτι που έγινε από αμέλεια, δηλαδή ατύχημα, ή αν ήταν σκόπιμο», επισημαίνει αξιωματικός που βρισκόταν στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ερευνούν και τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες Λιθουανός είχε αναζητήσει εργασία στην περιοχή χωρίς να μπορέσει να βρει και στη συνέχεια απείλησε μοναχούς πως θα τους κάψει. «Να είστε σίγουροι πως τα αίτια της φωτιάς θα ερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου.

Η φωτιά γρήγορα «ξέφυγε» καίγοντας δασική έκταση, κυρίως με πεύκα και χαμηλή βλάστηση, μέσα στο Αγιο Ορος, ενώ όπως ανέφερε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασμίρογλου, «κάηκαν μερικές αποθήκες, τουλάχιστον δύο οχήματα και ένα ελαιοτριβείο, αλλά ευτυχώς δεν κινδύνευσαν μονές». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και οι μοναχοί, οι οποίοι με όσα μέσα διέθεταν προσπαθούσαν να συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη της Πυροσβεστικής, αλλά και της Αστυνομίας, η χειρότερη «φάση» της πυρκαγιάς ήταν τα ξημερώματα, όταν οι φλόγες κατέκαιγαν τεράστιες εκτάσεις και το μέτωπο εξαπλωνόταν προς κάθε κατεύθυνση. Μάλιστα, όπως εξηγούσαν, όλοι περίμεναν με αγωνία να ξημερώσει, ώστε να αρχίσουν να επιχειρούν τα αεροσκάφη εξηγώντας πως κυριολεκτικά έδιναν μάχη με το χρόνο, ενώ τόνιζαν πως εάν υπήρχε οποιαδήποτε καθυστέρηση, σίγουρα η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη.

«Το πρωί ζήσαμε έναν εφιάλη, όταν η φωτιά έφτασε περιμετρικά της Ουρανούπολης. Είχαμε προβλέψει ακόμη και τη μετακίνηση πληθυσμού, ωστόσο δεν κρίθηκε αναγκαίο. Μόνοι κάποιοι ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα δώσαμε εντολή να μεταφερθούν στην παραλία της Ιερισσού. Είχαμε σε ετοιμότητα ακόμη και λεωφορεία γιατί λόγω του καπνού από το πύρινο μέτωπο, που κύκλωνε τον οικισμό, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Μιλάμε για μία αφόρητη κατάσταση», ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας.
Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως αργότερα, προς το μεσημέρι, η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά στην Ουρανούπολη, καθώς ένα τμήμα της φωτιάς έσβησε, ενώ εξαιτίας και της αλλαγής του ανέμου οι φλόγες κινήθηκαν και πάλι προς τα όρια του Αγίου Ορους. «Είχαμε δύο μέτωπα σε εξέλιξη. Ενα από το Αγιο Ορος και προς Νέα Ρόδα-Κομίτσα. Εκεί δόθηκε μεγάλη μάχη για να μη φτάσει στον οικισμό και εκεί στράφηκε και το μεγαλύτερο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Επίσης, εστίες υπήρχαν και πάνω από την Ουρανούπολη προς την πλευρά των ξενοδοχείων, ωστόσο ήταν αρκετά μακριά για να αποτελεί άμεση απειλή», δήλωσε ο κ. Πάχτας. Μάλιστα, όπως τόνισε νωρίτερα την ίδια μέρα στην περιοχή είχαν μεταφερθεί και γκρουπ ξένων τουριστών, που είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη με πτήση τσάρτερ.

Από την πυροσβεστική υπηρεσία οργανώθηκε από την πρώτη στιγμή μία γιγαντιαία επιχείρηση με πέντε Καναντέρ και τρία ελικόπτερα να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ενώ στην περιοχή είχαν σπεύσει περισσότερα από 30 υδροφόρα, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ και του στρατού και μηχανήματα του δήμου Αριστοτέλη, που χρησιμοποιούνταν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών γύρω από τους οικισμούς. Ωστόσο, έντονα προβλήματα δημιουργήθηκαν χτες το πρωί εξαιτίας του πυκνού καπνού που είχε καλύψει την περιοχή της Ουρανούπολης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των πυροσβεστικών αεροσκαφών λόγω της κακής ορατότητας. «Μεγάλο πρόβλημα είχαμε και με τον άνεμο. Αλλαζε συνεχώς κατεύθυνση και η φωτιά μεταφερόταν από το ένα σημείο στο άλλο», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.
Σύμφωνα με πληροφορίες για να μπορέσουν να μπουν γρήγορα τα οχήματα της πυροσβεστικής και υδροφόρες των δήμων στην αθωνική πολιτεία και να κατασβήσουν τη φωτιά στη θέση Μονοξυλίτης, χρειάστηκε να γκρεμιστεί τμήμα του τείχους στο σύνορο, στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού. Στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή πήραν μέρος και ιδιώτες, όπως η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, η οποία διέθεσε όλες τις υδροφόρες της, μπουλντόζες, φορτηγά και νοίκιασε μηχανήματα που χρειάζονταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης από εργολάβους, τα οποία και διέθεσε για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!